Παγκόσμιος θεσμός, συνυφασμένος με την πρώτη ημέρα του έτους, και ένας εξαίρετος μοχλός προβολής του πολιτισμικού κοιτάσματος της Αυστρίας, η πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης είναι και αυτή μία τελετουργία. Φέτος, τη συναυλία θα διευθύνει ο κορυφαίος αρχιμουσικός Ζούμπιν Μέτα, ο οποίος αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο για πέμπτη φορά, εμβαθύνοντας την ούτως ή άλλως θεσμική και συναισθηματική σχέση του με τη Βιέννη.
Στην υπέρλαμπρη αίθουσα της Musikeverein (σε σχέδια του Θεόφιλου Χάνσεν και με χρηματοδότηση του Ελληνα βιομήχανου, ομογενούς και πάτρωνα των τεχνών Νικόλαου Δούμπα), η Φιλαρμονική της Βιέννης θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που, όπως κάθε χρόνο, βασίζεται στην πλούσια βιεννέζικη παράδοση του βαλς και της πόλκας. Ο κορμός είναι πάντα ο Γιόχαν Στράους ή μάλλον η «δυναστεία» των Στράους, πατρός και υιών, που από τα τέλη του 18ου αιώνα ώς τα τέλη του 19ου έχτισαν έναν ολόκληρο κόσμο γεμάτο μελωδίες και αίσθημα, με τεράστια αναγνώριση και στην εποχή τους αλλά και μετά τον θάνατό τους. Στην Αυστρία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ, καθώς επίσης και σε όλη σχεδόν την υφήλιο, η κουλτούρα του βιεννέζικου βαλς είναι εύληπτη, δημοφιλής και επιθυμητή. Στηρίζει έναν ολόκληρο μηχανισμό προβολής της Αυστρίας και προσφέρει αισθήματα ευφορίας.
Κάθε χρόνο, η πρωτοχρονιάτικη συναυλία εμπλουτίζει το πρόγραμμά της με έργα και άλλων συνθετών. Ετσι ποικίλλει κάθε χρόνο το πρόγραμμα. Φέτος, ο Ζούμπιν Μέτα θα διευθύνει τη Φιλαρμονική της Βιέννης και σε έργα του Αυστριακού Franz von Suppé (1819-1895) και του Δανού Hans Christian Lumbye (1810-1874), δημιουργώντας ένα ισχυρό αποτύπωμα της μουσικής που ξεσήκωνε το εκπαιδευμένο κοινό του 19ου αιώνα. Η συναυλία είναι επίσης αφιερωμένη στα 650 χρόνια του Πανεπιστημίου της Βιέννης και στα 200 χρόνια του Πολυτεχνείου της.
Πέρυσι, στη θέση του Ζούμπιν Μέτα, ήταν ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, ο οποίος είχε συμπληρώσει το πρόγραμμα των Στράους με έργα του Joseph Lanner και του Josef Hellmesberger, καθώς και αποσπάσματα από έργα του Ρίχαρντ Στράους και του Λεό Ντελίμπ. Χρόνο με τον χρόνο, συγκροτείται μια μακρά σειρά έργων ρεπερτορίου, κυρίως του 19ου αιώνα, που εκπηγάζουν, ταιριάζουν ή εμπλουτίζουν την ευρύτερη αστική κουλτούρα της Βιέννης. Η πρώτη συναυλία δόθηκε το 1939 και η δεύτερη το 1945. Εκτοτε, ο θεσμός συνεχίζεται αδιαλείπτως.
Η πρωτοχρονιάτικη συναυλία μεταδίδεται κάθε χρόνο απευθείας σε 90 χώρες. Στην Ελλάδα, θα μεταδοθεί από τη ΝΕΡΙΤ στις 12.15 μ.μ.
https://www.youtube.com/watch?v=UkpRTTpmBmo