Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων, κατηγορούμενος για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από εντολοδόχο και διαχειριστή ξένης περιουσίας κατ’ εξακολούθηση παραπέμπεται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου ένας λογιστής, που δραστηριοποιείται στην δυτική πλευρά του νησιού.
Ο κατηγορούμενος καταγγέλθηκε για το ότι στη Ρόδο κατά το χρονικό διάστημα των ετών 2005 έως 2008 με την ιδιότητά του ως εντολοδόχου και διαχειριστή της περιουσίας ομόρρυθμης εταιρείας, ενώ εισέπραξε συνολικά το ποσό των 137.327,38 ευρώ προκειμένου να προβεί σε κάθε είδους πληρωμές για τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις της εταιρείας το ιδιοποιήθηκε παράνομα ενσωματώνοντας το στην περιουσία του.
Πιο συγκεκριμένα από το έτος 1999 ο πρώτος εγκαλών δραστηριοποιούνταν στον χώρο της θαλάσσιας αναψυχής τόσο ατομικά όσο και δια της εταιρείας, ενώ το έτος 2005 μαζί με τον δεύτερο εγκαλούντα συνέστησαν την ομόρρυθμο εταιρεία με έδρα τη Ρόδο και αντικείμενο εργασιών την εκμετάλλευση θαλασσίων παιχνιδιών (θαλάσσια ποδήλατα, κανό και παρομοίων ειδών αναψυχής), την παροχή υπηρεσιών εκμάθησης θαλασσίων σπορ και το χονδρικό εμπόριο ειδών συναφών με τα θαλάσσια σπορ.
Ο πρώτος εγκαλών, καθόσον απουσίαζε κατά τους χειμερινούς μήνες από τη Ρόδο, είχε συμφωνήσει προφορικά με τον κατηγορούμενο να αναλάβει ο τελευταίος όλες τις εργασίες που αφορούσαν στην διεκπεραίωση και πληρωμή των πάσης φύσεως λογιστικών θεμάτων, θεμάτων κοινωνικής, ασφάλισης, την τήρηση των φορολογικών βιβλίων, την διενέργεια όλων των πληρωμών προς την Δ.Ο.Τ., τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, τους Δήμους και το Λιμεναρχείο.
Την εντολή αυτή ο κατηγορούμενος αρχικά την είχε λάβει προκειμένου να διεκπεραιώνει τις ως άνω υποθέσεις για λογαριασμό του πρώτου εγκαλούντος και της εταιρείας του ενώ μετά το έτος 2005 ανέλαβε την ως άνω εντολή και για λογαριασμό της ομόρρυθμης εταιρείας με συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.
Στα πλαίσια εκτέλεσης της προαναφερθείσας εντολής, ο κατηγορούμενος έλαβε το ως άνω ποσό και δεν φέρεται να το κατέβαλε στις υπηρεσίες που όφειλε.
Ο κατηγορούμενος στην απολογία του αρνήθηκε την πράξη που του αποδίδεται, ισχυρίζεται δε ότι αφενός μεν προέβη σε καταβολές τόσο προς τους κατά περίπτωση δανειστές των εγκαλούντων, αφετέρου δε δεν είχε την ιδιότητα του λογιστή, αλλά ανέλαβε να εξυπηρετήσει τον πρώτο εγκαλούντα λόγω της πολυετούς φιλίας τους.
Οι ως άνω ισχυρισμοί του κατηγορουμένου, σύμφωνα με το δικαστικό συμβούλιο, τυγχάνουν απορριπτέοι ως προς το σκέλος της άρνησης της ιδιότητας του λογιστή, καθόσον για την ανάληψη της εντολής δεν απαιτείται συγκεκριμένη ιδιότητα και δη αυτή του λογιστή, αλλά η εντολή μπορεί να δοθεί και με βάση μία στενή κοινωνική ή οικογενειακή σχέση.
Περαιτέρω σχετικά με τις καταβολές που ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος ότι προέβη , έγινε δεκτό ότι κατηγορούμενος κατέβαλε προς την Δ.Ο.Υ. Ρόδου την 18.05.2006 και την 15.06.2006 ποσά 7.958,1 και 7.856 ευρώ αντιστοίχως, όπως επίσης κατέβαλε το ποσό των 2.939,92 ευρώ για τέλη παρεπιδημούντων.
Αντίθετα για τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου ότι προέβη σε πληρωμές τόσο στον Οργανισμό Κοινωνικής Ασφάλισης, όσο και προς τους Δήμους Ιαλυσού και Ρόδου δεν υπάρχουν αντίστοιχες αποδείξεις πληρωμής.
Από τα παραπάνω κρίθηκε ότι ο κατηγορούμενος με περισσότερες πράξεις, που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος, ιδιοποιήθηκε το συνολικό ποσό των 118.573, 36 ευρώ, που είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και που του το είχαν εμπιστευθεί, λόγω της ανωτέρω ιδιότητας του ως εντολοδόχου και διαχειριστή ξένης περιουσίας.
Την υπόθεση χειρίζεται για την μηνύτρια εταιρεία η δικηγόρος κ. Βάσια Παπαγεωργίου.