Σύμφωνα με τις πρόσφατες μετρήσεις, οι οποίες δημοσιεύθηκαν από τις 28 έως και τις 31 Δεκεμβρίου, τα δύο πρώτα κόμματα συγκεντρώνουν από 50,4% έως 55%. Πρόκειται για τις δημοσκοπήσεις των εταιρειών Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής», Alco για το «Πρώτο Θέμα, Palmos Analysis για το tvxs, Marc για τον Alpha, Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ και Interview για τη Βεργίνα TV, τα συμπεράσματα από τις οποίες συγκέντρωσε η εφημερίδα «Τα Νέα».
Σε αυτές τις δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνονται από 27% έως 29,9%, ενώ η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να συγκεντρώνει από 23,4% έως και 25,1%. Η μεταξύ τους ψαλίδα εκτείνεται από 2,4% έως και 4,5%- παρότι στη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs άγγιξε ακόμη και το 6,5% (ΣΥΡΙΖΑ 29,9%, ΝΔ 23,4%).
Ομως οι αναλυτές επισημαίνουν ότι παρότι καταγράφεται μείωση της διαφοράς ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αυτό συμβαίνει χωρίς να αλλάζει το σκηνικό. Οπως σημειώνουν, δύσκολα θα μπορούσε να αλλάξει και να ανατραπεί η πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπογραμμίζουν ότι οποιαδήποτε μεταβολή στο σκηνικό είναι συνυφασμένη με το κομμάτι της ελληνικής οικονομίας.
Το τρίτο κόμμα
Με βάση όμως το γεγονός ότι οι περισσότεροι Ελληνες τάσσονται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας- όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις- κομβικό ρόλο θα παίξει το τρίτο κόμμα των εκλογών. Για αυτή τη θέση δίνουν μάχη στήθος με στήθος τέσσερα κόμματα: το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή.
Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το «ταβάνι» στα ποσοστά του Ποταμιού αγγίζει το 7,1%, με κατώτατο όριο το 4,4%. Τα ποσοστά του ΚΚΕ διαμορφώνονται από 3,8% έως 5,8% ενώ η Χρυσή Αυγή έχει κορυφή το 6,5%.
Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα κινείται κοντά στο 4,5%-5% κατά μέσο όρο, αφού τα ποσοστά του κυμαίνονται από 3,3% έως 6,1%. Στη Χαριλάου Τρικούπη όμως βασίζονται στο γεγονός ότι διαθέτουν παραδοσιακούς ψηφοφόρους, άρα έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες συσπείρωσης
Οσο για το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, οι ειδικοί των δημοσκοπήσεων αποφεύγουν να τοποθετηθούν μέχρι να ανακοινωθεί επίσημα και πάρουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα των πρώτων μετρήσεων. Στη Χαριλάου Τρικούπη πάντως εκτιμούν ότι από το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, μόνο το 10% βλέπουν θετικά το κόμμα Παπανδρέου, δηλαδή- σύμφωνα με τους ίδιους- το 0,8% του εκλογικού σώματος. Παράλληλα, υπολογίζουν ότι οι απώλειες από το νέο κόμμα θα είναι μικρότερες για το ΠΑΣΟΚ, αλλά θα προκαλέσουν προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ αφού όπως λένε σε αυτόν έχουν πάει οι περισσότεροι ψηφοφόροι του Παπανδρέου ήδη από το 2012.
iefimerida.gr