Προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι σε σχέση με πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ επιχειρεί μερίδα γερμανών πολιτικών χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση υπερβολική και ανεύθυνη. «Να στηριχθεί η Ελλάδα».
Συνεχίζεται και σήμερα ο δημόσιος διάλογος για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις πρόωρες εκλογές εγκαταλείψει την πολιτική λιτότητας και καταγγείλει τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας. Μερίδα πολιτικών επιχειρεί να μετριάσει το κλίμα πανικού και απειλών, ενώ οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν να μην υποβαθμίζονται οι κίνδυνοι σε περίπτωση Grexit.
«Δεν είμαστε εκβιάσιμοι»
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung θέλοντας να βάλει τέρμα στα σενάρια περί κρίσης στους κόλπους της κυβέρνησης συνασπισμού με αφορμή την Ελλάδα, αναφέρει ότι η θέση πως τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι διαχειρίσιμη και ελέγξιμη, συζητήθηκε και συμφωνήθηκε με τους Σοσιαλδημοκράτες εταίρους και συγκεκριμένα με τους υπουργούς Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και Οικονομίας, αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο Γκάμπριελ, σε συνέντευξη στο σημερινό φύλλο της Hannoverschen Allgemeinen Zeitung, ζήτησε από την Αθήνα υλοποίηση των συμβατικών της υποχρεώσεων ανεξαρτήτως έκβασης των εκλογών. Αφού διαβεβαίωσε ότι η ευρωζώνη σήμερα είναι πιο σταθερή και ανθεκτική, «γι αυτό και δεν είμαστε εκβιάσιμοι», υπενθύμισε ότι στόχος της γερμανικής κυβέρνησης, όπως και της ελληνικής, είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ. «Αντίθετα σχέδια δεν υπήρχαν, ούτε υπάρχουν». Ο ευρωβουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Έλμαρ Μπροκ, μιλώντας το πρωί στο τηλεοπτικό μαγκαζίνο του δεύτερου δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού ZDF, έστειλε μήνυμα στον Τσίπρα διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να εκβιάζει την ΕΕ και απείλησε με διακοπή της οικονομικής βοήθειας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ευρωβουλευτής του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος Μάρκους Φέρμπερ. Σε συνέντευξη στη σημερινή die Welt, παραπέμπει μεν στην απόφαση του κυρίαρχου ελληνικού λαού, αλλά «εάν οι Έλληνες με μια νέα κυβέρνηση Τσίπρα θέλουν να επιστρέψουν στο κακό παρελθόν, μπορούν να το κάνουν, αλλά δεν θα δοθεί στήριξη από την ΕΕ».
«Να στηριχθεί η Ελλάδα»
ο Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα της Βαυαρίας που στη θερμή φάση της ευρωκρίσης ζητούσε με εμμονή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αυτήν τη φορά φαίνεται να υιοθετεί πιο ήπιους τόνους, όπως δείχνουν οι δηλώσεις του βαυαρού υπουργού Οικονομικών Μάρκους Ζέντερ στη Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξoυν εκπτώσεις στην πολιτική γραμμή για την Ελλάδα («Lex Eλλάδα»), ούτε κούρεμα χρέους, μόνο και μόνο επειδή θα έρθει άλλη κυβέρνηση. Συμφωνεί ότι δεν έχει πλέον ταμπού η ευρωζώνη με την Ελλάδα, αλλά προειδοποιεί να σταματήσουν οι υπερβολές και τα πρόωρα συμπεράσματα, υπενθυμίζοντας ότι και παλαιότερα η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν σενάριο τρόμου. «Η απόφαση που ελήφθη τότε συνειδητά ήταν άλλη, να στηριχθεί η Ελλάδα κι αυτό πρέπει να γίνει και τώρα με σοβαρότητα, άρα δεν έχει νόημα να απειλούνται οι Έλληνες».
Υπερβολική χαρακτηρίζει ο σχολιαστής της ίδιας εφημερίδας την γενική αναταραχή για το ελληνικό πρόβλημα υπενθυμίζοντας ότι ούτε σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, ούτε είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση που ανέλθει στην εξουσία θα καταγγείλει τις συμφωνίες, όπως έχει υποσχεθεί. Αλλά ακόμη κι αν το κάνει δεν θα εντυπωσιαστούν ιδιαίτερα το ευρωσύστημα και οι διεθνείς αγορές, διότι στο μεταξύ υπάρχουν εμπειρίες για την αντιμετώπιση κρίσεων. «Άρα δεν υπάρχει λόγος για πανικό» σημειώνει ο αρθρογράφος, υπογραμμίζοντας ότι η τύχη του ευρώ θα κριθεί αλλού, στην Ιταλία και στη Γαλλία.
«Είμαστε κοινότητα αλληλεγγύης»
«Ανεύθυνο» χαρακτηρίζει το διάλογο για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ η πρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων Ζιμόνε Πέτερ. «Οι Έλληνες θα πρέπει να στηρίξουν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες, αλλά θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εκλέξουν για κυβέρνηση, όποιον θέλουν» τόνισε η Πέτερ, θυμίζοντας ότι η ΕΕ είναι μια κοινότητα αλληλεγγύης. Παράλληλα υποστήριξε ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη μπορεί να επηρεάσει άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία. Επιπτώσεις στη Γερμανία φοβάται ο αντιπρόεδρος τη Κ.Ο. του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Κάρστεν Σνάιντερ στην εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger. «Θα επιβάρυνε ιδιαίτερα τον προϋπολογισμό και θα έβλαπτε την εύθραυστη ευρωζώνη». Προειδοποιήσεις προς την ίδια κατεύθυνση και από τον Κλέμενς Φυστ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ερευνών, στη Rheinische Post: «Οι κίνδυνοι για την ίδια την Ελλάδα, αλλά και την υπόλοιπη ευρωζωνη θα ήταν μεγάλοι»
Πηγή : dw.de