«Το τι θα γίνει στις 26 Ιανουαρίου θα το καθορίσει ο λαός. Δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία, δεν μπορούμε να πάμε σε διπλές εκλογές, δεν μπορεί να υπάρχει ακυβερνησία, πρέπει να υπάρχει εθνική στρατηγική, πρέπει να υπάρχει ρυθμιστής, εγγυητής, να οδηγήσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας και συνευθύνης και στην εφαρμογή της πολιτικής ασφαλούς εξόδου από το μνημόνιο και την κρίση. Αυτός μπορεί να είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ».
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ομιλία του στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας, με την οποία ξεκίνησε τις περιοδείες του στο Λεκανοπέδιο. «Αυτό που προτείνουμε», τόνισε, «δεν είναι μια τεχνοκρατική πλατφόρμα, αλλά το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για την επόμενη δεκαετία. Αυτό είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη χώρα, την έχουμε, την προτείνουμε, μπορούμε να την εγγυηθούμε».
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «οι εκλογές είναι εκλογές εξαιρετικά κρίσιμες για τον τόπο και γι’ αυτό και για την παράταξη, γιατί η μοίρα της πατρίδας είναι ταυτισμένη ιστορικά με τη μοίρα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ». Υπογράμμισε ακόμα ότι βρισκόμαστε ένα μόλις βήμα πριν από την έξοδο από το μνημόνιο και την αλλαγή σελίδας, υποστηρίζοντας ότι είναι μεγάλη διαφορά και όχι γραφειοκρατία η μετάβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή που είναι φτιαγμένη για όλες τις χώρες.
Υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ αποδείχθηκε ο πραγματικός εγγυητής της εθνικής σταθερότητας και στρατηγικής, ανέφερε ότι εκείνο ψήφισε τα μέτρα και πήρε το κόστος όταν άλλοι συμφωνούσαν αλλά δεν ψήφιζαν, ότι αυτό κράτησε τη χώρα όρθια όταν άλλοι ήθελαν να οδηγήσουν τη χώρα σε εκτροχιασμό.
Είπε ακόμα ότι τον Ιούνιο του 2012 το 47% του λαού «ψήφισε την πλατφόρμα του ΠΑΣΟΚ στην πραγματικότητα, τη δική μας εθνική στρατηγική, της ευθύνης». Στο ίδιο πλαίσιο, διερωτήθηκε με βάση ποια εκλογικά αποτελέσματα στις ευρωεκλογές έμειναν όρθιες η κυβέρνηση και η χώρα το τελευταίο εξάμηνο.
«Πρώτο κόμμα με καθαρή διαφορά στις ευρωεκλογές ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ ήρθε δεύτερη, έχασε λοιπόν στο τεχνητό δίπολο ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα που όμως είναι μεσαία. Αυτό που διατήρησε όρθια τη χώρα και την κυβέρνηση, σε θέση να διαπραγματεύεται υπό δύσκολες συνθήκες με τους εταίρους της, ήταν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ», είπε.
Και υπογράμμισε: «Αυτό το ποσοστό που έπεσε στην κάλπη, μέσα στο παραβάν, ήταν που κράτησε όρθια την κυβέρνηση και τη χώρα, που μας επέτρεψε να κάνουμε τη διαπραγμάτευση, να τη φέρουμε στο σημείο αυτό, να κρατήσουμε τη χώρα ακέραιη, την οικονομία, τις τράπεζες, τις προοπτικές ανάπτυξης, να μπορεί να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα και ρυθμό ανάπτυξης».
Ασκώντας κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «η αστάθεια δεν είναι λόγια, είναι μια απειλή πως δεν σέβομαι τη συνέχεια του κράτους» και ότι στην Ευρώπη κανένα κόμμα δεν διανοείται να πει ότι δεν σέβεται τη συνέχεια του κράτους και τις δεσμεύσεις. «Αυτό δεν το αντέχει ένα πολύπλοκο σύστημα όπως η ΕΕ, ούτε η διεθνής κοινότητα, ούτε οι αγορές», είπε και πρόσθεσε ότι «αυτή η αβεβαιότητα ανέβασε τον πήχη των απαιτήσεων από την πλευρά των εταίρων και μείωσε τη διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης», κάτι που σημαίνει τελικά κόστος για τον κάθε πολίτη.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ερώτημα ποιος θα είναι πρώτος μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει απαντήσεις για την εθνική στρατηγική και τις αγωνίες των πολιτών και πως τα βασικά είναι ότι δεν υπάρχει αυτοδυναμία και ότι δεν μπορούν να υπάρξουν διπλές εκλογές «γιατί αν πάμε τον Φεβρουάριο δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, ΕΚΤ, προοπτική».
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε σε δήλωση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να κατονομάσει, ότι θα ζητήσουν παράταση της παράτασης. Σχολίασε επ’ αυτού ότι «επειδή κάποιοι φιλοδοξούν να ασκήσουν εξουσία πρέπει η ελληνική κοινωνία και η οικονομία να μένουν στο μνημόνιο και μάλιστα σε ένα μνημόνιο χωρίς δάνειο, αλλά μόνο με τρόικα, επιτήρηση και σκληρά μέτρα και στο μεταξύ βέβαια θα έχουν εκτροχιαστεί τα δημόσια έσοδα, θα υπάρχει πραγματικό δημοσιονομικό κενό, θα ζητάνε μέτρα λιτότητας και περικοπές προκειμένου να μας περάσουν στη νέα φάση, αν μας περάσουν, και η δυνατότητα εξόδου στις αγορές θα απομακρύνεται».
Τόνισε ακόμα ότι δεν μπορεί να λυθεί το θέμα του χρέους χωρίς να λυθεί το ζήτημα της μετάβασης από το μνημόνιο στην προληπτική πιστωτική γραμμή. Μίλησε επίσης για δυνάμεις που λένε ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις, που μπορεί να βγουν από το καπέλο του ταχυδακτυλουργού. «Είναι δύσκολο όταν υπάρχουν τέτοιες σειρήνες να αντέξει ο Οδυσσέας δεμένος στο κατάρτι», για να προσθέσει ότι ωστόσο άντεξε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις «σειρήνες». «Δεν πιστεύουμε στην πολιτική του εκφοβισμού και του εκβιασμού», τόνισε.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι έφτασε η στιγμή της αλήθειας. Είπε ότι από την αρχή της κρίσης το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην πλευρά της ευθύνης, αφήνοντας αιχμές, χωρίς να κατονομάσει, προς ΝΔ και ΔΗΜ.ΑΡ.
Είπε ειδικότερα ότι όλοι βρέθηκαν απέναντι στο ΠΑΣΟΚ στην αρχή «και κάποια στιγμή κατάλαβαν ορισμένοι ότι δεν μπορούν έτσι να διεκδικήσουν και να ασκήσουν εξουσία και προσχώρησαν στη δική μας υπεύθυνη στρατηγική, αναγκάστηκαν να βάλουν πλάτη κάνοντας στροφή 180 μοιρών».
«Κάποιοι άλλοι δοκίμασαν τον δρόμο της ευθύνης και γρήγορα οπισθοχώρησαν και διέγραψαν μια εντυπωσιακή καμπύλη από την εντολή για ευθύνη το 2012, στον πολιτικό καιροσκοπισμό και τελικά στην πολιτική εξαφάνιση», πρόσθεσε και τόνισε ότι «εμείς μείναμε σταθεροί». «Φωτογραφίζοντας» το Ποτάμι, είπε ότι τώρα «έχουμε τη νέα ΔΗΜΑΡ που παίζει τον ίδιο ρόλο με την παλιά ΔΗΜΑΡ, με παλιά στελέχη».
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι χάρη στις αποφάσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ άλλαξε ο χάρτης της χώρας, επιβλήθηκε ισονομία, ισοπολιτεία, κράτος δικαίου, οικοδομήθηκε το κοινωνικό κράτος, αναδιανεμήθηκε το πλεόνασμα, άλλαξαν επίπεδο ζωής οι Έλληνες.
Αναφερόμενος στο 2009 είπε ότι ήταν ανυπέρβλητη η ανάγκη να κινηθούμε αντίστροφα και όχι από το καλό στο καλύτερο όπως είχε δικαίωμα να περιμένει ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ και πως δυστυχώς αυτό το έκανε μόνο του το ΠΑΣΟΚ χωρίς να μοιραστεί αναλογικά και δίκαια το βάρος της ιστορικής ευθύνης. Αυτό, είπε, επέφερε δυσαρέσκεια στον κόσμο της παράταξης, για να προσθέσει ότι «δυστυχώς το επίπεδο που είχε φτάσει η χώρα ήταν εύθραυστο και επίπλαστο γιατί υπήρχε μια φούσκα που είχε δημιουργηθεί και με δική μας ευθύνη αλλά όχι μόνο με δική μας».
«Και έπρεπε», τόνισε, «να γίνει μια πολύ μεγάλη διορθωτική κίνηση γιατί με την πλάτη στον τοίχο έπρεπε να απαντήσουμε στο τραγικό δίλημμα αν θα αποδεχτούμε μια οργανωμένη οπισθοχώρηση σε μισθούς και συντάξεις, μέτρα δύσκολα, λιτότητας, για να διαφυλάξουμε πολύ περισσότερα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ