Σε ανεξέλεγκτη επιδημία που εξαπλώνει τα δίχτυα της σε όλη την υφήλιο εξελίσσεται η νόσος Αλτσχάιμερ, απειλώντας να βουλιάξει από το υπέρογκο κόστος της ιδρυματοποίησης των ασθενών τα εθνικά συστήματα υγείας.
Παγκοσμίως ήδη νοσούν 39 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων 200.000 Ελληνες και οι προβλέψεις των ειδικών για τις επόμενες δεκαετίες είναι δυσοίωνες, εφόσον δεν ανακαλυφθούν αποτελεσματικότερα φάρμακα που θα φρενάρουν για μακρύτερα διαστήματα την εξέλιξη της νόσου. Το έτος 2050 οι ανοϊκοί ασθενείς θα ξεπερνούν παγκοσμίως τα 115 εκατομμύρια, ενώ στην πατρίδα μας από άνοια θα πάσχουν 500.000 άνθρωποι.
Περίθαλψη στο σπίτι
Οπως επισήμανε η νευρολόγος-ψυχίατρος κ. Παρασκευή Σακκά, πρόεδρος της Εταιρίας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών και της Ελληνικής Εταιρίας Ανοιας, το 89% των Ελλήνων ασθενών περιθάλπεται στο σπίτι του από συγγενείς ή έμμισθους φροντιστές που σηκώνουν στις πλάτες τους μεγάλο ψυχολογικό και κοινωνικό βάρος. «Τα 12 κέντρα ημέρας που υπάρχουν πανελλαδικά εξυπηρετούν 5.000 ανοϊκούς μόνο και επιβάλλεται οι ασθενείς να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στις νέες καινοτόμες θεραπείες και να απαλλαχθούν από τη συμμετοχή ύψους 10% που καταβάλλουν για την αγωγή τους. Από έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το κατά κεφαλήν κόστος της άνοιας είναι 243 ευρώ αν η ασθένεια διαγνωστεί έγκαιρα και δοθεί αγωγή, ώστε τα συμπτώματα να παραμείνουν ήπια, ενώ αν ο ασθενής αφεθεί στην τύχη του και επιδεινωθεί η κατάστασή του, τότε το κόστος εκτοξεύεται στα 1.995 ευρώ.
Μια και το κράτος δεν δίνει αναπηρικά επιδόματα στους ασθενείς ούτε στους φροντιστές, δεν διαθέτει οργανωμένα προγράμματα φροντίδας κατ’ οίκον, ούτε κέντρα μακροχρόνιας φιλοξενίας των ανοϊκών, έχει τουλάχιστον υποχρέωση να προσφέρει πρόσβαση στις νέες θεραπείες όπως είναι το μεγάλο διαδερμικό αυτοκόλλητο επίθεμα των 13,3 mg που κυκλοφορεί στην Αμερική και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ήδη χορηγείται πιλοτικά σε 30.000 Ελληνες. Επιπλέον, η Πολιτεία οφείλει να απαλλάξει τους ανοϊκούς από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη», τόνισε η κ. Σακκά. Από τη μεριά της η κ. Μάγδα Τσολάκη, καθηγήτρια νευρολογίας-ψυχιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, υπογράμμισε πως η ιατρική έρευνα στρέφεται σε νέους στόχους όπως η «ταυ πρωτεΐνη», εγκαταλείποντας το β-αμυλοειδές ενώ διεξάγονται σε συνεργασία με ελληνικά κέντρα δύο μελέτες για δύο νέα φάρμακα, έναν αγωνιστή των νικοτινικών υποδοχέων και ένα αναστολέα της τυροσινικής κινάσης.
Οι βιταμίνες
«Προστατευτικά στην άνοια δρουν οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η μεσογειακή διατροφή, η άσκηση, ο καφές και ένα κλασικό διαβητικό φάρμακο. Η έγκαιρη διάγνωση και η χορήγηση της θεραπείας παγώνουν τη νόσο στο αρχικό στάδιο για 4-5 χρόνια και διατηρούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τον ασθενή αυτόνομο, απαλλάσσοντας τις δαπάνες υγείας από το κόστος της ιδρυματοποίησης και μειώνοντας την επιβάρυνση των φροντιστών. Το μεγάλο αυτοκόλλητο επίθεμα που αναμένουν οι Ελληνες ανοϊκοί καθυστερεί την ιδρυματοποίηση για επτά μήνες, γεγονός πολύ σημαντικό, αν αναλογιστούμε πως η εισαγωγή των ασθενών σε ιδρύματα αυξάνει 35% τις δαπάνες υγείας», πρόσθεσε η κ. Τσολάκη.
Για την αναχαίτιση της επιδημίας άνοιας επιβάλλεται η εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης, την οποία ζήτησαν εναγωνίως όλοι οι επιστημονικοί φορείς από τον υπουργό Υγείας. Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης που ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου τόνισε πως όλοι είμαστε εν δυνάμει ασθενείς και υποσχέθηκε να μην υπάρξει καμία αύξηση στη συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα και να συζητηθεί η μείωση της υπάρχουσας συμμετοχής (10%), αλλά κράτησε μικρό καλάθι τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι σε αδύναμη θέση και οι πόροι είναι περιορισμένοι.