Ακόμη δύο κρούσματα μελιταίου πυρετού σε ισάριθμα εκτροφεία αιγοπροβάτων έχουν προκαλέσει εύλογα την ανησυχία των τοπικών αρχών που φοβούνται εκ νέου για το ενδεχόμενο πανδημίας στο ζωικό κεφάλαιο της Ρόδου.
Μετά την διαπίστωση επιτελών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου ότι ζώα από δύο εκτροφεία έχουν προσβληθεί από βρουκέλλωση, ασθένεια που μπορεί να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο την 13η Αυγούστου 2009, χθες κοινοποιήθηκαν αρμοδίως και νέες αποφάσεις χαρακτηρισμού ως μολυσμένων από βρουκέλλωση δύο ακόμη εκτροφείων στη Νότια Ρόδο.
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής έχει προχωρήσει ήδη στη λήψη των σχετικών υγειονομικών μέτρων χαρακτηρίζοντας μολυσμένες από βρουκέλλωση τις εκτροφές των τεσσάρων κτηνοτρόφων δεσμεύοντας συνολικά 230 πρόβατα και 627 αίγες στις τέσσερις φάρμες.
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής δεν έχει ακόμη αποφανθεί για την έκταση της μολυσματικής ασθένειας καθώς αναμένει την ολοκλήρωση των εργαστηριακών εξετάσεων μετά από καθολικές αιμοληψίες των ζώων στα εκτροφεία στα οποία εντοπίστηκαν μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο τα μολυσμένα από βρουκέλλωση αιγοπρόβατα.
Εχει ήδη περιορίσει τη βοσκή των ζώων σε συγκεκριμένους χώρους ενώ έχει απευθύνει αυστηρές συστάσεις για συλλογή γάλακτος με συγκεκριμένες διαδικασίες.
Εντολές δόθηκαν εξάλλου για την συγκέντρωση της κόπρου και της στρώμνης των ζώων αυτών σε ειδικό χώρο και ράντισμα αυτών με ειδικό απολυμαντικό υγρό. Διατάχθηκε να μην χρησιμοποιείται η κόπρος αυτή για λίπανση καλλιεργειών ή λαχανικών.
Οι αυστηρές αποφάσεις της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής έχουν κοινοποιηθεί στα αστυνομικά τμήματα των περιοχών που δραστηριοποιούνται οι δύο κτηνοτρόφοι, στο Αγρονομικό Τμήμα Ρόδου, σε δύο εργοστάσια γάλακτος και στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Η βρουκέλλωση ή μελιταίος πυρετός είναι ασθένεια των αιγοπροβάτων και των βοοειδών που μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους. Η βρουκέλλωση οφείλεται σε παθογόνα βακτήρια, την Brucella melitensis που προσβάλλει τα αιγοπρόβατα. Το μοναδικό σύμπτωμα στα ασθενή ζώα είναι η αποβολή.
Τα παραπάνω βακτήρια μπορούν να μεταδοθούν και να προσβάλλουν τους ανθρώπους στους οποίους προκαλούν την ασθένεια μελιταίο πυρετό που μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο.
Οι άνθρωποι µπορούν να µολυνθούν εάν έρθουν σε επαφή µε ζώα ή προϊόντα τους, µολυσµένα µε αυτά τα βακτήρια. Στον άνθρωπο η νόσος προκαλεί πληθώρα συµπτωµάτων, παρόµοιων µε τη γρίπη, όπως πυρετό, νυκτερινή εφίδρωση, πονοκεφάλους, οσφυαλγία και σωµατική αδυναµία-κόπωση. Είναι δυνατό να προσβληθεί το κεντρικό νευρικό σύστηµα. Η βρουκέλλωση µπορεί ακόµη να προκαλέσει συµπτώµατα µε µεγάλη διάρκεια ή χρόνια κλινική εικόνα, που περιλαµβάνει υποτροπιάζοντα πυρετό, πόνο στις αρθρώσεις και κόπωση.
Οι άνθρωποι ενδέχεται σε γενικές γραµµές να µολυνθούν µε τρεις τρόπους: καταναλώνοντας κάποιο προϊόν που έχει µολυνθεί από βρουκέλλα, εισπνέοντας το µικροοργανισµό, ή τέλος µε είσοδο του µικροοργανισµού στο σώµα µέσω πληγών στο δέρµα. Ο πιο συνηθισµένος τρόπος είναι µέσω της κατανάλωσης µη παστεριωµένων µολυσµένων γαλακτοκοµικών προϊόντων.
∆εν υπάρχει εµβόλιο κατά της βρουκέλλωσης για τους ανθρώπους. Η πρόληψη της µόλυνσης από βρουκέλλα µπορεί να γίνει µε την αποφυγή κατανάλωσης µη παστεριωµένου γάλακτος και τυριών που έµειναν λιγότερο από τρεις µήνες στο βαρέλι.