4 στους 10 πληρώνουν λογαριασμούς με δανεικά

Από οικογένεια και φίλους δανείζονται χρήματα τέσσερις στους δέκα Ελληνες για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Η τραγική οικονομική κατάσταση των περισσότερων νοικοκυριών αποτυπώνεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο σε έρευνα που πραγματοποίησε η ολλανδική εταιρία Trend-box για λογαριασμό της διεθνούς εισπρακτικής Intrum Justitia. Η κατάσταση στη χώρα μας περιγράφεται ως η χειρότερη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρουσιάζοντας τους Ελληνες ως τους Ευρωπαίους με το χαμηλότερο βαθμό ανταπόκρισης στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Και διαβίωση
Σχεδόν οι μισοί (40%) δανείζονται για να πληρώσουν τους μηνιαίους λογαριασμούς, ενώ 40% των ερωτηθέντων δηλώνει πως δεν έχει χρήματα για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Αντίστοιχο ποσοστό σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο μετανάστευσης σε κάποια άλλη χώρα. Περισσότεροι από το 50% των Ελλήνων ξεμένουν από χρήματα μετά την αποπληρωμή των λογαριασμών τους.
Η αδυναμία ανταπόκρισης στα μηνιαία έξοδα έχει αυξηθεί δραματικά σε σχέση με 2-3 χρόνια πριν, ιδιαίτερα για τους Ελληνες (78%), για τους Πολωνούς (64%) και για τους Ιρλανδούς (58%), που σημειώνουν πως δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν στην ώρα τους λογαριασμούς εδώ και έξι μήνες.
Σε γενικότερο πλαίσιο πάντως, το 32% των Ευρωπαίων δηλώνει ανίκανο να «ανακυκλώσει» χρήμα και η συντριπτική πλειονότητα (85%) έχει μειώσει τα έξοδα για ρούχα και διασκέδαση.
Η έρευνα της Trendbox στις 21 ευρωπαϊκές χώρες δείχνει τη χαοτική διαφορά ανάμεσα στην ποιότητα ζωής των Ελλήνων σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Στις περισσότερες χώρες οι πολίτες δεν δανείζονται από τρίτους για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Σλοβακία, ακόμα και η Ισπανία, ενώ στη Δανία τα 2/3 των πολιτών δηλώνουν ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών τους.
Ανεργία-μειώσεις
Η ανεργία και το «ψαλίδι» στους μισθούς αποτελούν, σε ποσοστό 86%, το αγκάθι των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες. Οσον αφορά στους υπόλοιπους τομείς, το πετρέλαιο κατακτά μεγάλο μερίδιο (64%) στα οικονομικά βάρη των νοικοκυριών, ενώ σημαντικά ποσοστά καταλαμβάνουν η οικονομική διακυβέρνηση και ο χρηματοπιστωτικός τομέας, με ποσοστά 52%.
Μόλις 16% των Ελλήνων καταφέρνει να αποταμιεύσει ένα ποσό μηνιαίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας.
Από τις περικοπές στις οποίες προβαίνουν οι Ελληνες για τα σπίτια τους, πρωτοστατούν τα έξοδα για αγορά ρούχων (92%), καθώς και οι βραδινές έξοδοι και η διασκέδαση (91%). Σημαντικό ποσοστό, πάντως, της τάξεως του 64%, κατέχουν οι περικοπές και στο καθημερινό φαγητό.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα όργανα της Ε.Ε. είναι διαταραγμένη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι εννιά στους δέκα θεωρούν ότι η κυβέρνησή τους και η Ε.Ε. δεν έχουν πραγματικό έλεγχο επί των οικονομικών. Επιπλέον, το 54% των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι το ευρώ συμβάλλει στην οικονομική «συμφορά».