Αδιαφόρησαν οι δήμαρχοι παρά τις προειδοποιήσεις

Από το Νοέμβριο του 1999 είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επικείμενες πλημμύρες, συνέπεια παράνομων παρεμβάσεων σε χειμάρρους και ρέματα, το ΠΕΧΩ Δωδεκανήσου, χωρίς να συγκινηθεί κανένας!!
Σε επιστολή που εστάλη συγκεκριμένα και στους 10 καποδιστριακούς Δήμους αναφέρονται τα εξής:
«Επειδή επανειλημμένα η Υπηρεσία μας έχει παρέμβει, μετά από καταγγελίες πολιτών, στα πλαίσια των διατάξεων του Ν. 1650/86, ώστε διάφοροι Δήμοι του νησιού να προβούν στα αναγκαία έργα διευθέτησης χειμάρρων για την αποφυγή ζημιών σε περιουσίες δημόσιες και ιδιωτικές και επειδή πολλοί δήμοι ασχολήθηκαν επιφανειακά με το θέμα, επανερχόμαστε με το έγγραφό μας αυτό διευκρινίζοντας τα παρακάτω:
Προκειμένου να λειτουργήσει στην πράξη η σημαντική ευθύνη σας, του ελέγχου και της προστασίας των δημοσίων ρεμάτων που βρίσκονται στα όριά σας, όπως άλλωστε προκύπτει από τις διατάξεις του άρθρου 7 του Π.Δ. 910/77 παρ. 2β και άρθρα 17,20 και 21 του Π.Δ. 18/21/1924 (ΦΕΚ 61Α), όπως επίσης και από το Π.Δ. 24.2.1932 (ΦΕΚ 51 Α ) και τέλος από την εγκύκλιο 33 – Δ7 του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., θα πρέπει να διενεργήσετε, με τις τεχνικές σας υπηρεσίες, τακτικές επιθεωρήσεις όλων των ρεμάτων καθώς και καθαρισμό στις κοίτες των.
Επίσης θα πρέπει να αντιμετωπίσετε και όλες τις καταπατήσεις, είτε είναι περιφράξεις, είτε φυτεύσεις, είτε κατασκευές άλλου τύπου. Εν προκειμένω η Υπηρεσία μας είναι στη διάθεσή σας, για την διευθέτηση οποιωνδήποτε νομικών προβλημάτων προκύψουν, που αφορούν στην καθαίρεση των αυθαιρέτων κατασκευών και περιφράξεων. Όμως το μέτρο αυτό είναι επείγον, διότι τα μεγαλύτερα προβλήματα και οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν τέτοιου είδους θέματα. Είναι δε αυταπόδεικτο, ότι οι καταπατήσεις της κοίτης των χειμάρρων, είναι και η βασικότερη αιτία των μεγάλων καταστροφών που προκαλούνται.
Πρέπει να σας επιστήσουμε την προσοχή, ότι από τις διατάξεις του Ν. 1650/85 προκύπτει ότι είσαστε υπεύθυνοι και ποινικά και αστικά για τις οποιεσδήποτε ζημιές προκληθούν με αμέλειά σας, ως αρμόδια διοικητική αρχή. Μάλιστα προκύπτει ότι η ευθύνη είναι ατομική και αφορά τους ίδιους τους Δημάρχους (άρθρο 28, παρ. 5 του Ν. 1650/85).
Ιδιαίτερα πρέπει να σας επισημάνουμε την προσοχή στις περιπτώσεις που έχουν καταπατηθεί δημόσια ρέματα, ώστε να ενεργήσετε άμεσα για να επανέλθουν τα πράγματα στη αρχική τους κατάσταση, έστω και αν δεν υπάρχουν σημερινές μελέτες οριοθέτησης των χειμάρρων, αλλά αυτό προκύπτει από κτηματολογικά σχεδιαγράμματα. Στις περιπτώσεις αυτές, με δική σας ευθύνη, θα πρέπει οι καταπατητές να αφήσουν ελεύθερη την κοίτη και να αποκαταστήσουν την ελεύθερη ροή του ρέματος. Μάλιστα πρέπει σε τακτά διαστήματα να επιθεωρείτε τις κοίτες, γιατί, όπως είναι κατανοητό, δεν αρκεί να γίνεται έλεγχος μια φορά το χρόνο.
Το παρόν έγγραφό μας, παρόλο που μπορεί να θεωρηθεί ως πλεονασμός, γίνεται για να επισημάνει τις ευθύνες που έχετε ως Δήμοι αλλά και ιδιαίτερα ως άτομα, για τυχόν παραλείψεις σας σε περίπτωση τέτοιων συμβάντων. Η Υπηρεσία μας, ως αποδέκτης παραπόνων πολλών πολιτών και ως αρμόδια για την εφαρμογή της παραπάνω νομοθεσίας, θεωρεί επιβεβλημένη αυτή την ενημέρωση, διότι είναι καλλίτερο να προλαβαίνουμε τα γεγονότα από το να ζητάμε ευθύνες.
ΕΝΤΟΛΗ ΓΕΝΙΚΟΥ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ
ΑΙΓΑΙΟΥ
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΑΡΜΑΚΙΔΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ