Αφάντου και Ιαματικές: Γιατί ναυάγησαν οι διαγωνισμοί

Στοίχειωσε το «φιλέτο» της Ρόδου αφού οι επενδυτές απείχαν για δεύτερη φορά από το διαγωνισμό. Βουλιάζουν οι ιαματικές πηγές λόγω …ασφαλιστικών ταμείων.
Ο πρόχειρος σχεδιασμός, οι δικαστικές προσφυγές, οι ισχυρές αντιδράσεις τοπικών συμφερόντων καθώς και η εξαιρετικά αρνητική οικονομική συγκυρία οδήγησαν στο νέο ναυάγιο του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του ακινήτου «Αφάντου» στη Ρόδο καθώς και στην απουσία υποψηφίων στο διαγωνισμό για την παραχώρηση των τεσσάρων ιαματικών πηγών της Φθιώτιδας.
Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής πως ουδείς ενδιαφέρθηκε για το ακίνητο της Αφάντου, όπως είχε συμβεί και στον πρώτο διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί προ ενάμισι έτους. Τότε, βέβαια, είχαν αρχικώς εκδηλώσει ενδιαφέρον έξι ισχυροί όμιλοι, αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκαν όλοι. Τώρα η διαδικασία ήταν σε μια φάση (χωρίς προεπιλογή, κ.λπ.), οπότε… απείχαν από την αρχή.
Αρκετοί βρίσκουν λογική την αποχή για το ακίνητο της Ρόδου η «αξιοποίηση» του οποίου ξεκίνησε προ σχεδόν μισό αιώνα (από τη Χούντα), αλλά έχει μείνει στα χαρτιά. Ταυτόχρονα εντός του τεράστιου ακινήτου έχει ήδη κατασκευαστεί πεντάστερο ξενοδοχείο (που είχε πάρει όλες τις απαραίτητες άδειες) καθώς και δρόμοι (!) προκειμένου να πηγαίνουν στα εξοχικά ή στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματά τους κάτοικοι και επιχειρηματίες της Ρόδου.
Το ΤΑΙΠΕΔ είχε αποφασίσει να σπάσει στα δύο το διαγωνισμό για το ακίνητο των 1.858.000 τετραγωνικών μέτρων. Ο πρώτος αφορούσε στην έκταση του (κατεστραμμένου) γηπέδου γκολφ που καταλαμβάνει 450.000 τ.μ. και των ημιτελών τουριστικών εγκαταστάσεων και ο δεύτερος στο παραθαλάσσιο τμήμα του ακινήτου που περιλαμβάνει ακτογραμμή 7 χιλιομέτρων.
Ο πρώτος διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αφάντου ακυρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι καθώς αποσύρθηκαν οι ενδιαφερόμενοι επειδή διαφωνούσαν με το χωροταξικό σχέδιο που προωθούνταν. Στον πρώτο διαγωνισμό, οι σύμβουλοι είχαν προκρίνει τη χρήση των παραθεριστικών κατοικιών οι οποίες θα κάλυπταν μέχρι και το 75% του ενός από τα δύο τμήματα του οικοπέδου (το άλλο είναι το γκολφ). Αφού έγινε ο διαγωνισμός, αφού προχώρησε στη δεύτερη φάση, στο ΤΑΙΠΕΔ διαπίστωσαν πως ουδείς ενδιαφέρονταν να κατασκευάσει αποκλειστικά παραθεριστικές κατοικίες!
Από τους έξι ομίλους που είχαν περάσει στη δεύτερη φάση είχαν απομείνει μόνο δύο στο παιχνίδι (ο όμιλος Lamda Development και θυγατρική του γερμανικού κολοσσού TUI) οι οποίοι ήθελαν να κατασκευάσουν ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Ετσι, επιχειρήθηκε η αλλαγή του ειδικού χωροταξικού σχεδίου ώστε να επιτρέπεται τόσο η κατασκευή ξενοδοχείων, όσο και παραθεριστικών κατοικιών.
Στην δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του ακινήτου Αφάντου είχαν επιλεγεί να συμμετάσχουν οι εταιρείες Ατλάντικα Ελλάς (όμιλος TUI), Lamda Development, Minoan Group, NCH Capital, London & Regional Properties και Τ.Ε.ΜΕΣ ΑΕ.
Ψάχνουν επενδυτές, ενώ βουλιάζει ο ιαματικός τουρισμός
Στην περίπτωση των ιαματικών πηγών, ουδείς φαίνεται πως συγκινήθηκε από τις εξαγγελίες (που προς το παρόν έχουν μείνει εξαγγελίες…) για ουσιαστική ενίσχυση του ιαματικού τουρισμού. Τα στοιχεία από τις επισκέψεις στα ιαματικά λουτρά της χώρας είναι κάτι περισσότερο από απογοητευτικά. Το 2012 παρατηρείται σημαντική μείωση της επισκεψιμότητας στις ιαματικές πηγές της χώρας η οποία ανέρχεται στο 45% έναντι του 2011 και στο 56% έναντι του 2005, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα.
Η κατακόρυφη πτώση συνδέεται κυρίως με το γεγονός πως τα ασφαλιστικά ταμεία σταμάτησαν ή περιόρισαν να χορηγούν επιδόματα για λουτροθεραπείες, κλπ. Αλλά και τα στοιχεία για τους επισκέπτες από το εξωτερικό είναι εξίσου δυσάρεστα. Προ εβδομάδων, ο πρόεδρος του ΕΟΤ Χρ. Πάλλης είχε ανακοινώσει πως το 2012 οι διεθνείς αφίξεις επισκεπτών που αναζητούν ιαματικά κέντρα και κέντρα ευεξίας είχαν πτώση κατά 5,5% στη χώρα μας.
Πρόσφατα, ο διευθύνων σύμβουλος της διαδημοτικής αναπτυξιακής εταιρείας Π.Ε.Τ.Α Στ. Ραγκούσης είχε υποστηρίξει πως «τα ισχυρά και έμπειρα επενδυτικά σχήματα ενδιαφέρονται μόνο για μεγάλου μεγέθους εκμεταλλεύσεις» και πως «οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις στην χώρα μας δεν πληρούν αυτήν την προϋπόθεση».
Το ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζονταν να στηρίζει την ομαδοποίηση εγκαταστάσεων-εκμεταλλεύσεων ώστε να δημιουργηθούν μεγέθη που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών σχημάτων. Στην περίπτωση των ιαματικών της Φθιώτιδας επέτρεπε, όμως, να διεκδικήσει κάποιος αυτόνομα μία από τις τέσσερις ιαματικές πηγές. Οσο για τη συνεργασία των δήμων (που ελέγχουν το 50% των ιαματικών λουτρών της χώρας) μάλλον δεν αναπτύχθηκε στον απαιτούμενο βαθμό.
Οι δικαστικές προσφυγές αποτέλεσαν το κερασάκι στην τούρτα. Μάλιστα, το ίδιο το δημόσιο (που υποτίθεται πως μέσω του ΤΑΙΠΕΔ βιάζεται να προχωρήσει τους διαγωνισμούς) είχε καταθέσει τον περασμένο Οκτώβριο αίτημα για αναβολή εκδίκασης προσφυγής κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Οι κάτοικοι, συνεπικουρούμενοι από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τον βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Βασ. Κυριακάκη, αντιδρούσαν στην ιδιωτικοποίηση των Λουτρών Υπάτης, με την εκδίκαση του θέματος να αναμένεται τον Φεβρουάριο.
Μέσω του διαγωνισμού θα παραχωρούνταν τέσσερις ιαματικές πηγές και συγκεκριμένα:
1). Το Ακίνητο Ιαματικών Πηγών Υπάτης το οποίο βρίσκεται εντός της πόλης των Λουτρών Υπάτης.
2). Το Ακίνητο Ιαματικών Πηγών Θερμοπυλών, το οποίο είναι όμορο της ιστορικής πόλης των Θερμοπυλών. Η ιαματική πηγή με τα πέντε κτήρια βρίσκονται στο μεγαλύτερο τμήμα του ακινήτου.
3). Το Ακίνητο Ιαματικών Πηγών Κονιαβίτη Καμένων Βούρλων, το οποίο είναι όμορο της πόλης των Καμένων Βούρλων στη δυτική της πλευρά και αναπτύσσεται από τη θάλασσα μέχρι τους πρόποδες του όρους Κνημίς. Αποτελείται από τρία τμήματα, εκ των οποίων το μεγαλύτερο (με το camping) έχει παραθαλάσσιο μέτωπο μήκους περίπου 800 μ.
4). Το Ακίνητο Ιαματικών Πηγών Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων, το οποίο αναπτύσσεται εντός της πόλης των Καμένων Βούρλων από τη θάλασσα μέχρι και τις πλαγιές του όρους Κνημίς. Αποτελείται από πέντε τμήματα σε ένα εκ των οποίων περιλαμβάνονται πέντε κτήρια.
Σύμφωνα με την προκήρυξη, «η αξιοποίηση των ως άνω Ακινήτων αναμένεται να πραγματοποιηθεί ενδεικτικά, αλλά όχι περιοριστικά, μέσω της ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, ξενοδοχειακής μονάδας και άλλων εγκαταστάσεων στο πλαίσιο της γενικής χρήσης γης “Τουρισμός – Αναψυχή” ή/και ανάπτυξης τουριστικών – παραθεριστικών κατοικιών και άλλων εγκαταστάσεων στο πλαίσιο της γενικής χρήσης γης “Παραθεριστικό – Τουριστικό Χωριό”.
Το ΤΑΙΠΕΔ σχεδίαζε να παραχωρήσει και την εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών Αιδηψού στην Εύβοια, του πλέον δημοφιλούς ιαματικού προορισμού στην Ελλάδα. Τα λουτρά αποτελούνται από συγκρότημα 10 κτηρίων που καλύπτει συνολική επιφάνεια 9.446,40 τετραγωνικά μέτρα κτισμάτων και έκταση γης 23.500 τ.μ.