Μεγαλύτερη προσπάθεια θα απαιτηθεί το 2014 προκειμένου ο ελληνικός τουρισμός όχι μόνο να παγιώσει την άνοδο του 2013, αλλά να επιτύχει νέο ρεκόρ αφίξεων. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγουν οι επιτελείς του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος με αφορμή την παρουσίαση έρευνας του ΞΕΕ και των εταιρειών TNS ICAP και Quantos για τη συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου στα έσοδα του ελληνικού τουρισμού.
Ωστόσο, τα πρώτα μηνύματα από τις κρατήσεις για την επόμενη χρονιά από τις μεγάλες αγορές που απευθύνεται ο ελληνικός τουρισμός είναι πολύ θετικά.
Ειδικότερα, μετά και τα όσα αποκόμισαν οι παράγοντες του ελληνικού τουρισμού που συμμετείχαν στη διεθνή έκθεση του Λονδίνου World Travel Market φαίνεται όχι η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας κινείται με αύξηση των προκρατήσεων σε επίπεδα υψηλότερα του 10%, αλλά υπάρχουν πολύ σημαντικές προσδοκίες για ακόμη υψηλότερη προσέλευση Βρετανών στη χώρα μας. Από τη ρωσική ομοσπονδία όλα τα στοιχεία κάνουν λόγο για άνοδο πάνω από 15% για το 2014, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2013 οι Ρώσοι επισκέπτες στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 40%-50%. Από τη Γερμανία προς το παρόν παρατηρείται τουλάχιστον σταθεροποίηση στα φετινά επίπεδα, με βάσιμες ελπίδες, σύμφωνα με στοιχεία των μεγαλύτερων tour operators, για μια επανάκαμψη των Γερμανών και επανεκκίνηση της γερμανικής αγοράς από το 2014. Από τη σκανδιναβική αγορά αναμένεται σημαντική αύξηση, που θα ξεπεράσει το 10%. Ενδεικτικό των προσδοκιών είναι το γεγονός ότι η SAS προγραμματίζει την ενεργοποίηση 25 νέων δρομολογίων προς τη χώρα μας.
Τέλος, η γαλλική αγορά, που φέτος παρά τις αντίθετες προβλέψεις πήγε αρκετά καλά, για το 2014 δείχνει ότι θα συνεχίσει να έχει ανοδικές τάσεις σε ποσοστό πάνω από 10%.
Ο Αύγουστος
Από τα ευρήματα της έρευνας για το μήνα Αύγουστο προκύπτει ότι το 75% των συνολικών εσόδων του τουρισμού προερχόταν από πελάτες που διέμειναν στα ελληνικά ξενοδοχεία. Παράλληλα διαπιστώνεται όχι πρώτη περιφέρεια σε έσοδα και διανυκτερεύσεις είναι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 8.422.062 διανυκτερεύσεις και έσοδα 811.644.056 ευρώ, ενώ η Κεντρική Μακεδονία μολονότι είναι πρώτη σε αφίξεις, με 1.021.903 επισκέπτες, αποτελεί την ουραγό περιφέρεια σε σχέση με τα παραγόμενα τουριστικά έσοδά της (μόλις 284,2 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με την έρευνα, τον Αύγουστο επισκέφτηκαν τη χώρα μας περίπου 3,9 εκατ. επισκέπτες, οι οποίοι δαπάνησαν 2,5 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το 22% των ετήσιων επισκεπτών ήλθαν στη χώρα μας τον Αύγουστο και εισπράξαμε, την ίδια περίοδο, το 21,6% των ετήσιων εσόδων μας. Η υψηλότερη μέση ημερήσια κατανάλωση ανά διανυκτέρευση (96,4 ευρώ) παρατηρείται στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η χαμηλότερη στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας (50,4 ευρώ).
Πτώση τιμών
Μείωση των ξενοδοχειακών τιμών που αγγίζει το 9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα παρουσιάζουν ένα μήνα πριν από τα Χριστούγεννα όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του καταλόγου ξενοδοχειακών τιμών της www.trivago.gr (trivago Hotel Preis Index (τΗΡΙ) για το μήνα Νοέμβριο. Η μεγαλύτερη πτώση ξενοδοχειακών τιμών, της τάξεως του 27%, παρουσιάζεται στην Κύπρο (81 ευρώ ανά διανυκτέρευση), κατ’ εξοχήν καλοκαιρινό προορισμό. Αίσθηση προκαλεί ωστόσο η μείωση των μέσων τιμών ανά διανυκτέρευση σε κατ’ εξοχήν χειμερινούς προορισμούς, όπως η Τσεχία, μείωση 25% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η γειτονική χώρα Ιταλία ρίχνει σε σχέση με τον Οκτώβριο τις μέσες ξενοδοχειακές τις τιμές κατά 21%, ενώ και ο κατ’ εξοχήν χειμερινός προορισμός, η Αυστρία, ρίχνει τις τιμές κατά 10%. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση και οι μέσες ξενοδοχειακές τιμές παρουσιάζονται μειωμένες κατά 7%.