Αυξήθηκαν τα κρούσματα καρκίνου του μαστού!

Διαρκώς αυξανόμενος βαίνει ο αριθμός των γυναικών, που προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικότερα, ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου, που εμφανίζουν οι γυναίκες του δυτικού κόσμου, αφού μία στις τρεις περιπτώσεις καρκίνου του γυναικείου πληθυσμού αφορά στο στήθος.
Σύμφωνα με την τελευταία διεθνή έκθεση για τις καρκινικές νόσους της GLOBOCAN 2008 του Διεθνούς Οργανισμού για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC), που αποτελεί τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του Ο.Η.Ε, σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά το έτος 2008 διαγνώσθηκαν 1.384.155 νέα κρούσματα καρκίνου του μαστού, τα οποία αποτελούν το 22,9% του συνόλου των κρουσμάτων καρκίνου στις γυναίκες (1ος πιο συχνός καρκίνος) και το 10,9% των κρουσμάτων καρκίνου και στα δύο φύλα συνολικά (2ος πιο συχνός καρκίνος μετά τον καρκίνο των πνευμόνων). Εξαιτίας της νόσου αυτής κατεγράφησαν στο ίδιο έτος 458.503 θάνατοι.
Στην Ελλάδα, κατά το ίδιο έτος, διαγνώσθηκαν 4.349 νέα κρούσματα και σημειώθηκαν 1.927 θάνατοι. Η συχνότητα εμφάνισης στη χώρα μας ήταν 41,4 ανά 100.000 άτομα και η θνησιμότητα 14,9% ανά 100.000 άτομα.
Ακριβή στοιχεία για τα ποσοστά των κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο δεν υπάρχουν, όμως, δυστυχώς, μάχη με τη συγκεκριμένη μορφή της επάρατου νόσου δίνει μεγάλος αριθμός γυναικών και στη Ρόδο, σύμφωνα με δηλώσεις γυναικολόγων του νησιού.
Βέβαια, είναι πολύ θετικό το γεγονός πως η πρόληψη και η έγκαιρη πρόγνωση της νόσου μπορούν να αποτρέψουν την απώλεια της ζωής των ασθενών. Επίσης, πολύ σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπισή της είναι η ψυχολογική κατάσταση των γυναικών που έχουν προσβληθεί από τη συγκεκριμένη ασθένεια.
Από γυναικολόγους του νησιού, καθώς επίσης και τον ψυχίατρο και επιστημονικά υπεύθυνο της εταιρίας «ΠΑΝΑΚΕΙΑ», κ. Αναστάσιο Πλατή ζήτησε η «δ» να ενημερώσουν για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου και για το ρόλο που διαδραματίζει η ψυχολογία των ασθενών.
Ο γυναικολόγος, κ. Θεόδωρος Ευθυμίου, δήλωσε: “Η αλήθεια είναι πως τα κρούσματα τα τελευταία έτη έχουν τεράστια αύξηση. Στις γυναίκες ηλικίας άνω των 45 ετών παρατηρείται μεγάλη αύξηση, αλλά δυστυχώς, έχουν αυξηθεί τα κρούσματα και σε μικρότερες ηλικίες. Ο καρκίνος του μαστού έχει την καλύτερη πρόγνωση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα screening test που γίνονται, όπως είναι η μαστογραφία, η ψηλάφηση, ο υπέρηχος, η μαγνητική μαστογραφία, έχουν εξελιχθεί σημαντικά στις μέρες μας. Το ποσοστό των γυναικών που χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο του μαστού είναι πολύ μικρότερο αν συγκριθεί με το ποσοστό της προηγούμενης δεκαετίας. Θεωρώ πως η συγκεκριμένη μορφή του καρκίνου έχει ίαση. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι μια κληρονομική ασθένεια. Έχει αποδειχθεί πως υπάρχουν κάποια γονίδια, τα οποία αν τα φέρουν οι γυναίκες της οικογένειας, έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Καλό είναι να πραγματοποιείται ψηλάφηση των μαστών πριν το 30ο έτος της γυναίκας. Μετά τα 35 έτη, αν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό, χρειάζεται σταθερός έλεγχος. Αν δεν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό, ο σταθερός έλεγχος κρίνεται αναγκαίος μετά τα 40 έτη της γυναίκας. Μετά τα 50 έτη είναι απαραίτητη η μαστογραφία κάθε χρόνο. Όσον αφορά στη χειρουργική αντιμετώπιση του ενδεχομένου να νοσήσει κάποια γυναίκα, σε περίπτωση που προκύψει από το ειδικό τεστ πως έχει πιθανότητες άνω των 60%, δεν με βρίσκει αντίθετο. Βέβαια, στην Ελλάδα το επίπεδο προληπτικού ελέγχου δεν είναι τόσο υψηλό, ώστε να μπορούμε να κάνουμε σίγουρες προγνώσεις των πιθανοτήτων, που έχει κάποια γυναίκα να νοσήσει”.
Ο γυναικολόγος κ. Γεώργιος Φωτεινός, δήλωσε: “Ο καρκίνος του μαστού συνήθως προσβάλλει γυναίκες άνω των 40 ετών. Περιστατικά γυναικών που νοσούν σε μικρότερες ηλικίες είναι σπανιότερα. Αν γίνει πρόγνωση της ασθένειας στο αρχικό στάδιο, τα ποσοστά ίασης είναι πολύ υψηλά. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να είναι μια κληρονομική ασθένεια. Γι’ αυτό το λόγο, οι γυναίκες που έχουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον κάποιο άτομο που έχει νοσήσει, θα πρέπει να ξεκινήσουν νωρίτερα τους προληπτικούς ελέγχους. Βέβαια, αν πραγματοποιηθεί γονιδιακός έλεγχος και διαπιστωθεί πως υπάρχει σε κάποια γυναίκα το γονίδιο του καρκίνου του μαστού, δεν θεωρώ πως θα πρέπει να υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή προληπτικά. Δεν συμφωνώ με αυτή τη μέθοδο. Πιστεύω πως πρέπει να πραγματοποιούνται τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι, ώστε να προλαμβάνεται ο καρκίνος στην αρχή του”.
Ο κ. Α. Πλατής, δήλωσε: “Η πρώτη ενημέρωση της ασθενούς πρέπει να γίνει από το γιατρό, ο οποίος θα πληροφορήσει τη γυναίκα για τη διάγνωση και τον μετέπειτα προγραμματισμό. Είναι επίσης, πολύ σημαντικό, το οικογενειακό περιβάλλον να ενημερωθεί από το γιατρό και όχι από την ασθενή. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται καλύτερη ενημέρωση και ταυτόχρονα ανακουφίζεται η ασθενής. Η ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας, που προσβάλλεται από καρκίνο του μαστού, είναι πολύ σημαντική. Ειδικότερα σε μικρότερες ηλικίες, οι γυναίκες αισθάνονται πως τους αφαιρούν τη θηλυκότητα και τη γονιμότητα. Δεν θεωρώ πως θα πρέπει οπωσδήποτε η γυναίκα που νοσεί να παρακολουθείται από ιατρό ψυχικής υγείας. Αν ο γυναικολόγος χειριστεί σωστά την κατάσταση και ενημερώσει σωστά τη γυναίκα και το οικογενειακό και φιλικό της περιβάλλον, συμπαραστέκεται επαρκώς, δεν κρίνεται αναγκαία η ψυχολογική υποστήριξη από ειδικό”.