Αλλάζουν οι δομές των πρωταθλημάτων

Η άμεση εξάρτηση την οποία είχαν τα πρωταθλήματα της ΕΠΣΔ, Α’, Β’ και Γ’ κατηγορίας με το Περιφερειακό πρωτάθλημα, φαίνεται να μπαίνει σε νέα βάση. Είχαμε συνηθίσει πριν το τέλος κάθε αγωνιστικής περιόδου, να βγάζουμε τα κομπιουτεράκια και μέσα από αριθμητικές πράξεις, με επίκεντρο πάντα το πρωτάθλημα του Περιφερειακού, να προσπαθούμε να κατανοήσουμε και να προβλέψουμε ποιες θα είναι οι επιρροές που θα παρουσιαστούν, από ένα ενδεχόμενο υποβιβασμό, ομάδας της Δωδεκανήσου.
Για να γίνουμε περισσότερο κατανοητοί στο αναγνωστικό κοινό, θα δώσουμε το τελευταίο παράδειγμα με την ομάδα του Διαγόρα Β., που πέρσι αγωνίστηκε στο Περιφερειακό, όμως φέτος επέστρεψε στο τοπικό. Η βάση της αναφοράς μας είναι οι υποβιβασμοί από πρωτάθλημα σε πρωτάθλημα.
Κεντρικό σημείο, σύμφωνα με την τελευταία προκήρυξη των πρωταθλημάτων της ΕΠΣΔ, ήταν η σχέση αυτή.
Οταν ομάδα της Δωδεκανήσου, υποβιβάζονταν από το Περιφερειακό στην Α’ τοπική κατηγορία, οδηγούσε και μία ομάδα της Α’ σε υποβιβασμό στη Β’ και από τη Β’ στη Γ’.
Στην προκήρυξη προβλέπονταν μέσες άκρες τα εξής:
Α) Αν οι ομάδες της Δωδεκανήσου, που αγωνίζονται στο Περιφερειακό πρωτάθλημα καταφέρουν να εξασφαλίσουν την παραμονή τους σε αυτό, τότε από την Α’ Κατηγορία στη Β’, υποβιβάζονταν τρεις ομάδες.
Αν έπεφτε έστω και μία, ο αριθμός αυτός αυξάνονταν κατά μία ομάδα. Εκεί δηλαδή που έπεφταν τρεις, υποβιβάζονταν τέσσερις. Αν έπεφταν δύο, υποβιβάζονταν πέντε, ως συνάρτηση της εξάρτησης των δύο αυτών πρωταθλημάτων.
Η σχέση αυτή, όπως αναφέρθηκε, επηρέαζε και τους υποβιβασμούς από τη Β’ τοπική κατηγορία στη Γ’.
Η κατάσταση αλλάζει, αφού δεν υπάρχει κανένα δεσμευτικό όριο, στην επιτροπή πρωταθλήματος, ώστε να διεξάγει πρωτάθλημα με περισσότερες από δεκαέξι ομάδες, όπως έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια την Α’ κατηγορία.
Ανεξάρτητα της πορείας ομάδας της Δωδεκανήσου που αγωνίζεται στο Περιφερειακό πρωτάθλημα, οι θέσεις στην Α’ κατηγορία θα είναι πάγιες. Το αποτέλεσμα αυτής της σκέψης, που αναμένεται να συμπεριληφθεί στη νέα προκήρυξη των πρωταθλημάτων είναι να αυξήσει κατά μία τον αριθμό των ομάδων που θα αγωνίζονται στο νέο πρωτάθλημα. Από δεκαέξι δηλαδή θα γίνουν δεκαεπτά, αν και εφόσον υπάρχει υποβιβασμός. Το θετικό στοιχείο που προκύπτει από αυτή την αντίληψη, είναι ότι σταματάει η σχέση εξάρτησης. Από την αρχή της περιόδου, η κάθε ομάδα θα γνωρίζει ποιος είναι ο στόχος της στο νέο πρωτάθλημα και περισσότερο από όλα το πλαίσιο στο οποίο θα διεξαχθεί.
Δινονται κινητρα
Το θέμα της κατάκτησης του πρωταθλήματος, είναι μία παράμετρος της νέας προκήρυξης, που θεωρείται μη διαπραγματεύσιμη.
Ο πρωταθλητής, η ομάδα που κατάφερε να συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς κατά την διεξαγωγή της αγωνιστικής περιόδου, δεν μπορεί να μπει σε διαδικασία αγώνων μπαράζ. Το μέτρο αυτό που θα ανακοινωθεί προσεχώς, αφορά και τις τρεις κατηγορίες.
Το μοναδικό κίνητρο στην Α’ κατηγορία, σε ότι αφορά τις ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό, είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος, της μοναδικής δηλαδή θέσης, που οδηγεί σε προβιβασμό.
Στο πρωτάθλημα της Β’ και της Γ’ κατηγορίας, οι θέσεις είναι περισσότερες, πέραν αυτής του πρωταθλητή.
Αυτό είναι το επόμενο θέμα το οποίο θα απασχολήσει και αναμένεται να τροποποιηθεί από την επιτροπή των πρωταθλημάτων.
Οι ομάδες που διεκδικούν την άνοδο από τη Β’ στην Α’ και από την Γ’ στη Β’ κατηγορία, θα μπαίνουν στην διαδικασία των play offs.
Οι νικήτριες από τα μεταξύ τους παιχνίδια θα “σφραγίζουν” και τα εισιτήρια της ανόδου. Εχει παρατηρηθεί από τις αρχές σχεδόν κάθε νέου χρονολογικού έτους, στα μέσα σχεδόν της ποδοσφαιρικής περιόδου, τα πρωταθλήματα να ατονούν. Χάνουν το ενδιαφέρον τους για το λόγο, ότι έχουν προκαθορίσει το αποτέλεσμα. Πέραν του πρωταθλητή, οι υπόλοιπες ομάδες που βρίσκονται στα πρώτα γκρουπ δυναμικότητας, θα προετοιμάζονται για τους αγώνες της τελικής κατάταξης που θα προκύπτουν μέσα από τους αγώνες των play offs.
Περισσότερες πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθούν προσεχώς, όπως και ο αριθμός των ομάδων που θα μπαίνουν στην διαδικασία, από την αρμόδια επιτροπή, η οποία εξετάζει την κάθε περίπτωση και θα προχωρήσει σε επίσημες προτάσεις.
Σκεψεις για ομιλο
νησων στη Β’ κατηγορια
Το κύμα των αλλαγών επηρεάζει σε πολλά σημεία τα πρωταθλήματα, σύμφωνα με τον τρόπο που τα είχαμε συνηθίσει, όμως υπάρχουν και ορισμένες βασικές σταθερές, όπως η διεξαγωγή του πρωταθλήματος της Β’ τοπικής κατηγορίας, σε δύο ομίλους.
Ενδεχομένως να παρουσιαστούν αλλαγές, ως προς τον τρόπο διεξαγωγής, αφού εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου ομίλου πρωταθλήματος στον οποίο θα συμμετέχουν μονάχα ομάδες των υπόλοιπων νησιών του Νομού (συμπεριλαμβανομένης και της Γ’ κατηγορίας), εκτός των ομάδων Ρόδου.
Το κύριο πρόβλημα που δίνει ελπίδες για την υλοποίηση αυτής της σκέψης, είναι το οικονομικό το οποίο έχει οδηγήσει σε εξασθένηση τις περισσότερες ομάδες της Δωδεκανήσου. Αυτή η πρόταση, έχει πολλούς υποστηριχτές, τόσο στη Ρόδο, όσο και μακριά από αυτή, ενώ στοχεύει και στην αναβάθμιση του πρωταθλήματος της Γ’ κατηγορίας Νήσων.
Ολες αυτές οι σκέψεις, αναμένεται να απασχολήσουν στην πρώτη συνεδρίαση των μελών της επιτροπής πρωταθλημάτων, όπου θα αξιολογηθούν κατά κύριο λόγο, οι λύσεις που δίνονται στα σωματεία. Αν τα θετικά στοιχεία είναι περισσότερα από τα αρνητικά, τότε θα προχωρήσουν στην υλοποίηση, αφού βασική προϋπόθεση είναι να αλλάξουν το συνολικό πλαίσιο στο οποίο διεξάγονταν τα πρωταθλήματα τα τελευταία χρόνια, με βασικό σκοπό την αναβάθμιση και την παροχή περισσότερων κίνητρων, στις ομάδες που διαγωνίζονται.