«Αν καταργηθεί το επίδομα ανεργίας θα αντιδράσουμε δυναμικά»

“Ολα κρίνονται αυτές τις ημέρες μετά την προσπάθεια που καταβάλαμε για να τροποποιηθεί ο καταστροφικός Ν.3986/11 που θα οδηγήσει την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον τουρισμό σε τεράστια προβλήματα επιβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους τον χειμώνα”.
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη “δ”, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) κ. Παναγιώτης Προύτζος με αφορμή την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας για την πλειονότητα των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
“Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει μελέτη-πρόταση τροποποίησης από τον διοικητή του ΟΑΕΔ έτσι όπως του ζητήθηκε από τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Κεγκέρογλου. Αν δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις θα προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στον Οκτώβριο”, δηλώνει ο κ. Παν. Προύτζος.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων επισημαίνει πως η φετινή τουριστική περίοδος με το ρεκόρ επισκεψιμότητας, ενώ είναι βέβαιο ότι ευνόησε την κερδοφορία των επιχειρήσεων, αντίθετα δεν προσέφερε το παραμικρό στην απασχόληση και στις συνθήκες εργασίας των απασχολούμενων στον Τουρισμό.
«Παρά την προφανή φετινή κερδοφορία των επιχειρήσεων πολλοί εργοδότες συνήθισαν πλέον να μετακυλύουν το επιχειρηματικό ρίσκο στις πλάτες των εργαζόμενων καθυστερώντας αδικαιολόγητα την μισθοδοσία, στις περισσότερες περιπτώσεις αρκετούς μήνες και οδηγώντας στην εξαθλίωση το προσωπικό τους», δηλώνει ο κ. Προύτζος και αναφέρει για παράδειγμα ξενοδόχο του νησιού μας με μονάδες και σε άλλες περιοχές της χώρας που καταβάλλει τον πρώτο μισθό της σεζόν στο προσωπικό που απασχολεί τον Αύγουστο.
Η συνέντευξη του κ. Παναγιώτη Προύτζου, αναλυτικά:
• Πώς εξελίχθηκε τελικά η φετινή τουριστική σεζόν για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Ρόδο;
Η φετινή τουριστική περίοδος με το ρεκόρ επισκεψιμότητας, ενώ είναι βέβαιο ότι ευνόησε την κερδοφορία των επιχειρήσεων αντίθετα δεν προσέφερε το παραμικρό στην απασχόληση και στις συνθήκες εργασίας των απασχολούμενων στον τουρισμό. Αντιμετώπισαν την ίδια μεταχείριση των τελευταίων ετών της οικονομικής κρίσης από τους εργοδότες, όπως περιορισμένη απασχολησιμότητα 2-3 μηνών στους μικρότερους προορισμούς, υποκατάσταση των θέσεων εργασίας από ανέργους κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης, ανασφάλιστη εργασία, περικοπή ή υπεξαίρεση αποδοχών, καθυστέρηση μισθοδοσίας, άθλιες συνθήκες εργασίας 10-12 ωρών την ημέρα 7 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς συνήθως επιπρόσθετη αμοιβή της υπέρβασης του νομίμου ωραρίου, αυταρχικότητα και απολύσεις.
• Γιατί παρά το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση των αφίξεων παρατηρήθηκε καθυστέρηση στις πληρωμές και μη εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης εργασίας;
Παρά την προφανή φετινή κερδοφορία των επιχειρήσεων πολλοί εργοδότες συνήθισαν πλέον να μετακυλύουν το επιχειρηματικό ρίσκο στις πλάτες των εργαζόμενων καθυστερώντας αδικαιολόγητα την μισθοδοσία, στις περισσότερες περιπτώσεις αρκετούς μήνες και οδηγώντας στην εξαθλίωση το προσωπικό τους. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μεγαλοξενοδόχου με ξενοδοχεία στη Ρόδο και σε όλη τη χώρα που συνηθίζει να καταβάλλει τον πρώτο μισθό της σεζόν ..από τον Αύγουστο! Όσον αφορά την μη εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης εργασίας είναι αποτέλεσμα της μη υποχρεωτικότητας και επέκτασης προς όλους και φοβούμαστε ότι είναι και παρά τη βούληση των Ενώσεων Ξενοδόχων που τις υπογράφουν και που δεν αμφισβητούμε την πρόθεσή τους για διατήρηση της σύμβασης στα Ξενοδοχεία ως στοιχείο συνεκτικότητας του κλάδου και αποφυγής αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ τους. Η σύμβαση βεβαίως στην πλειοψηφία της εφαρμόστηκε, όμως αυξάνει το ποσοστό όσων δεν είναι μέλη ή απειλούν να αποχωρήσουν από τις Ενώσεις Ξενοδόχων για να μη την εφαρμόσουν, ενώ ανησυχητική είναι και η αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων που επιβάλλονται στους εργαζόμενους με ψευδοενώσεις προσώπων, συνήθως με όρους ανειδίκευτου εργάτη.
• Υπάρχουν θετικές εξελίξεις για την υπόθεση που έχει να κάνει με το επίδομα ανεργίας; Θα είναι εύκολος ο φετινός χειμώνας για τους εργαζόμενους που εργάστηκαν τόσο σκληρά το καλοκαίρι;
Όλα κρίνονται αυτές τις ημέρες μετά την προσπάθεια που καταβάλαμε μαζί με τις μεγάλες περιφερειακές μας οργανώσεις στη Ρόδο και την Κρήτη, για να τροποποιηθεί ο καταστροφικός Ν.3986/11 που θα οδηγήσει την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον Τουρισμό σε τεράστια προβλήματα επιβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους τον Χειμώνα. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει μελέτη-πρόταση τροποποίησης από τον διοικητή του ΟΑΕΔ έτσι, όπως του ζητήθηκε από τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Κεγκέρογλου.
• Τι θα πράξει η Ομοσπονδία στην περίπτωση που δεν δοθεί λύση φέτος με την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης;
Έχουμε ήδη προαναγγείλει μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας στις 25/9 και εφόσον δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις θα προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στον Οκτώβριο εξαντλώντας όποια περιθώρια θα υπάρχουν για να νομοθετηθεί μια τροποποίηση που θα δίνει απάντηση στα οξύτατα προβλήματα επιβίωσης των εργαζομένων.
• Θα είναι ακόμη λιγότεροι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που θα λάβουν το επίδομα ανεργίας το έτος 2014 και γιατί;
Ο περαιτέρω περιορισμός του πλαφόν από τις 450 ημέρες επιδότησης φέτος στις 400 το 2014, εκ πρώτης όψεως δεν δημιουργεί επιπλέον πρόβλημα αφού αν εφαρμοστεί ο Ν. 3986 ήδη από φέτος το 95% των επιδοτούμενων θα έχει απωλέσει το επίδομα. Το πλαφόν των 400 ημερών θα έχει επίπτωση την δεύτερη φορά που οι εργαζόμενοι θα το συμπληρώσουν συντομότερα και θα ξαναχάσουν το επίδομα.
• Αντιμετωπίστηκε με τον τρόπο που έπρεπε το πρόβλημα που υπήρχε με τους αλλοδαπούς μαθητές; Σε ποιες ενέργειες θα προβεί περαιτέρω η Ομοσπονδία για το θέμα αυτό;
Οι εργοδότες επί πολλά χρόνια συνήθισαν να υποκαθιστούν θέσεις απασχόλησης με προσωπικό ευκαιρίας, βαπτίζοντας ως μαθητές ανέργους της Ανατολικής Ευρώπης και επωφελούμενοι το ασφαλιστικό κόστος που δεν καταβάλλουν στο ΙΚΑ (τους ασφαλίζουν με 1% ως ασφάλιστρο κινδύνου) πέραν της μη εφαρμογής της Κλαδικής Σύμβασης αφού συμφωνούν με τα δουλεμπορικά γραφεία τις γλίσχρες αμοιβές τους. Δυστυχώς η ΚΥΑ που ρυθμίζει τα της πρακτικής άσκησης καταστρατηγείται σε σημαντικό βαθμό και οι μηχανισμοί ελέγχου αδιαφορούν για την εφαρμογή της περιοριζόμενοι σε μία γραφειοκρατική διαχείριση. Η Ομοσπονδία θα πιέσει στην κατεύθυνση του περιορισμού των ωφελειών που προκύπτουν για τους εργοδότες από την εισφοροδιαφυγή -εισφοροκλοπή με την ουσιαστική ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών.
• Πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την υπογραφή της νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Τι έδειξε η συνεργασία που υπήρξε μέχρι τώρα με την ΠΟΞ;
Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με τη λήξη της Σύμβασης τον Ιανουάριο του 2014. Ο στόχος θα είναι να υπογραφεί μια νέα σύμβαση χωρίς περαιτέρω μισθολογικές απώλειες. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τις προθέσεις των Ξενοδόχων όμως είναι τέτοια τα αποτελέσματα της φετινής περιόδου που μας κάνει να αισιοδοξούμε.
Ασφαλώς δεν πρόκειται να αναμείνουμε την πρότασή τους άπραγοι, αφού αυτό το διάστημα θα δομήσουμε την επιχειρηματολογία μας και συγκεντρώνουμε στοιχεία σε ποιο βαθμό και ποιες περιοχές η σύμβαση δεν εφαρμόστηκε.