Αυξάνονται τα κρούσματα της νέας γρίπης Η1Ν1 και στην Ρόδο, ακολουθώντας τις άλλες περιοχές της χώρας. Οι γιατροί συνιστούν ψυχραιμία και ετοιμότητα ενώ η προσέλευση του κόσμου για εμβολιασμούς αυξάνεται σταδιακά.
Χθες παρουσιάστηκε ένα ακόμη βαρύ κρούσμα της νέας γρίπης σε μια 33χρονη Ροδίτισσα η οποία διανύει τον 7ο μήνα της κύησής της.
Σύμφωνα με τον εφημερεύοντα γιατρό κ. Βασίλη Κινούς:
“Η 33χρονη νοσηλευόταν στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ρόδου. Όταν διαπιστώθηκε ότι έπασχε από τον ιό της νέας γρίπης Η1Ν1 κρίθηκε ότι έπρεπε να μεταφερθεί επειγόντως σε άλλο νοσοκομείο που διαθέτει μονάδα νεογνών. Λόγω του σοβαρότητας της καταστάσεώς της, αποφασίστηκε να μεταφερθεί επειγόντως στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (Πε.Πα.Γ.Ν.Η.)”.
Η 33χρονη γυναίκα είχε εμφανίσει τα συμπτώματα της νέας γρίπης πριν λίγες ημέρες γι’ αυτό και εστάλη δείγμα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ήταν θετική ή όχι. Τελικά, κρίθηκε ότι ήταν απαραίτητο να μεταφερθεί σε νοσοκομείο που διαθέτει μονάδα νεογνών αφού το Νοσοκομείο της Ρόδου δεν έχει τέτοια μονάδα, ώστε σε περίπτωση που επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η κατάστασή της, λόγω του προχωρημένου της εγκυμοσύνης της να υπάρχει δυνατότητα εξέτασης και του βρέφους (εάν απαιτηθεί διακοπή της κύησης).
Η μεταφορά της έγινε χθες γύρω στις 2 το μεσημέρι.
Να σημειωθεί ότι στο Νοσοκομείο της Ρόδου έχουν καταγραφεί δύο βαριά περιστατικά της νέας γρίπης Η1Ν1 που εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση -του 65χρονου και της 39χρονης εγκυμονούσας- και οι δύο διασωληνωμένοι στην ΜΕΘ.
Οι εμβολιασμοί
Πάνω από 1.100 άτομα έσπευσαν στο Εμβολιαστικό Κέντρο που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Ρόδου για να κάνουν το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης. Αυτό δήλωσε χθες ο γιατρός του Νοσοκομείου κ. Φίλιππος Λίσγος, ο οποίος εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κοινού στη Ρόδο:
“Ο κόσμος έχει δεχτεί το εμβόλιο και δεν διστάζει όσο στην αρχή. Οι περισσότεροι σκέφτονται όχι μόνον την ατομική τους προστασία αλλά και την ευθύνη απέναντι στα άτομα που φροντίζουν (αν έχουν ηλικιωμένους στο σπίτι ή μικρά παιδιά κ.λπ.) Αυτό που προέχει είναι να γίνεται σωστή ενημέρωση και να μην κυριαρχεί πανικός.
Σκοπός μας είναι να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μερίδα πληθυσμού, διότι θέλουμε να δημιουργήσουμε αυτό που λέμε “ανοσιακή ασπίδα”. Όσοι περισσότεροι εμβολιαστούν τότε μπορούμε να αναχαιτίσουμε το “πανδημικό κύμα”. Στην Ρόδο έχουν παρουσιαστεί πολλά κρούσματα και πιστεύουμε ότι θα αυξηθούν κατακόρυφα στο επόμενο διάστημα, ειδικά αν έχουμε και άσχημες καιρικές συνθήκες.
Να σημειωθεί ότι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται και στο ΙΚΑ καθώς και στα Κέντρα Υγείας Αρχαγγέλου & Έμπωνας. Από την προσεχή εβδομάδα θα λειτουργήσουν και τα Δημοτικά Ιατρεία ανά τους δήμους.
“Από την προσεχή Τρίτη 1η Δεκεμβρίου μπορεί ο κόσμος να έρχεται να εμβολιάζεται στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Ροδίων, στην Παλιά Πόλη, στον ¶η Γιάννη και στο Ροδίνι. Τα Δημοτικά Ιατρεία μας, είναι στελεχωμένα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τα εμβόλια θα βρίσκονται έγκαιρα εκεί για να ξεκινήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί” δήλωσε στην “δ” ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αντώνης Αλαχούζος.
Οι ειδικοί επιστήμονες που συμμετείχαν σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης αποφάσισαν τη χορήγηση του πανδημικού εμβολίου σε βρέφη και παιδιά ηλικίας άνω των 6 μηνών.
Ο εμβολιασμός των μωρών και των παιδιών με το πανδημικό εμβόλιο θα ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου μαζί με τον υγιή πληθυσμό ηλικίας 4 – 49 ετών και τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη αν στα βρέφη και στα παιδιά ως τεσσάρων ετών θα γίνεται μία ή δύο δόσεις του εμβολίου. Την απόφαση θα λάβουν τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα στις 7 Δεκεμβρίου. Ως τότε τα παιδιά θα κάνουν μία δόση του εμβολίου.
Τα κλειστά σχολεία
Την ίδια ώρα, αυξάνονται και…. πληθαίνουν τα τμήματα και οι σχολικές μονάδες ανά την χώρα που έχουν κλείσει μετά την εμφάνιση κρουσμάτων της νέας γρίπης. Με νέα απόφαση του Νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη, διακόπτονται από σήμερα και για 7 ημέρες τα μαθήματα στα τμήματα των παρακάτω σχολικών μονάδων του νομού, καθώς παρουσιάστηκε συρροή κρουσμάτων με πυρετό άνω των 38ο και βήχας, ή συνάχι ή πονόλαιμος, και επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Α (Η1Ν1):
• 1ο Νηπιαγωγείο Ρόδου –
Ολοήμερο τμήμα
• 16ο Νηπιαγωγείο Ρόδου
• 19ο Νηπιαγωγείο Ρόδου
• 3/θέσιο Πειραματικό
Δημοτικό Σχολείο Ρόδου
(Τμήμα Α)
• 1ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου
• 13ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου
(τμήμα Γ1)
• 2Ο Δημοτικό Σχολείο
Ιαλυσού
• Γυμνάσιο Γενναδίου (Τμήμα
Γ1 Γυμνασίου και οι
Λυκειακές τάξεις Α και Β1)
• Καζούλειο 4ο Γυμνάσιο Ρόδου
(τμήμα Γ3)
• Σχολικό συγκρότημα εσπερινού
ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ Ρόδου
Εκστρατεία ενημέρωσης σε σχολεία από τον Δ. Ροδίων
Με αφορμή την εξάπλωση της νέας γρίπης Η1Ν1, ο Δήμαρχος Ροδίων και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μάνος Κόνσολας ανέλαβαν πρωτοβουλία για να ξεκινήσει ενημέρωση στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ρόδου. Σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε χθες από τον Δήμο Ροδίων:
“Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα η νέα γρίπη Α(Η1Ν1) χαρακτηρίζεται από ευρεία και ταχεία εξάπλωση και κατά το επόμενο διάστημα, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ασθενών από νέα γρίπη. Επειδή ο χειρότερος σύμβουλος είναι η άγνοια, η ανευθυνότητα και ο πανικός, ενώ η σωστή ενημέρωση από ειδικούς και οι βασικές αρχές πρόληψης είναι οι ενδεδειγμένες κατευθύνσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση της νέας γρίπης ο Δήμαρχος Ροδίων κ. Χατζής Χατζηευθυμίου και ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και Επιτροπής Συνεργασίας Δήμου Ροδίων και Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κ. Μάνος Κόνσολας ανέλαβαν πρωτοβουλία για να ενημερωθούν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης μας.
Συγκεκριμένα, σε συνέχεια από πρόσκληση, πενταμελές κλιμάκιο από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) θα παραβρεθεί στην πόλη μας από τη Τρίτη 1 Δεκεμβρίου έως την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, προκειμένου να επισκεφτεί τις 191 τάξεις Δημοτικών Σχολείων και 209 τάξεις Γυμνασίων και Λυκείων για ενημέρωση πάνω σε οδηγίες προφύλαξης από τη νέα γρίπη και διανομή ενημερωτικού υλικού”.