Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα του Κοιμητηρίου της Ρόδου που έχουν καταντήσει ένα ‘μακάβριο’ σίριαλ.
Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα της ‘δ’ για μια σειρά προβλημάτων που έχουν γίνει αφορμή για πληθώρα καταγγελιών, με συνέπεια να προκληθεί πλέον η προσωπική παρέμβαση του ιδίου του Δημάρχου κ. Χατζή Χατζηευθυμίου, θα πρέπει να αναμένονται σοβαρές αποφάσεις.
Όπως έγραψε η ‘δ’ ο Δήμαρχος κάλεσε πρόσφατα σε συνάντηση στο γραφείο του, όλους όσοι είναι συναρμόδιοι για το θέμα: την πρόεδρο του Κοιμητηρίου κ. Φωτεινή Τσιμπιδάκη, τον υπεύθυνο κ. Μιχάλη Κρητικό, τον ιερέα και το νεκροθάφτη. Με δηλώσεις του μάλιστα, ο κ. Χατζηευθυμίου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί απαράδεκτες συμπεριφορές όπως καταγράφτηκαν ύστερα από καταγγελίες για εκταφές εν αγνοία των οικείων προσώπων νεκρών κ.λπ. Όπως έγινε γνωστό ο Δήμαρχος ζήτησε περισσότερη προσοχή από όλους ώστε να μην προσβάλλεται ο πολιτισμός μας με τέτοια συμβάντα.
Να σημειωθεί πάντως, ότι οι καταγγελίες συνεχίζονται όχι τόσο για μικροκλοπές από μνήματα αλλά για το γεγονός ότι έχουν σημειωθεί εκταφές χωρίς να ειδοποιηθούν καν οι οικείοι ή συγγενείς των νεκρών με συνέπεια να διαμαρτύρονται έντονα.
Το θέμα δεν είναι καινούργιο· είναι πολλά χρόνια που αυτές οι συμπεριφορές και τα γεγονότα καταγράφονται στο Κοιμητήριο της Ρόδου και είναι η ώρα να βάλει κάποιος ένα τέλος.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι γίνεται λόγος για ‘εμπόριο τάφων’ και μάλιστα ‘κατά σύστημα’ αφού αν κάποιος θέλει να βρει άμεσα έναν καινούργιο τάφο, μπορεί να το κάνει καταβάλλοντας κάποιο ποσόν.
Το ζήτημα είναι κοινωνικό και δεν επιδέχεται άλλη ανοχή. Αν και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν καταφέρει να βάλει τάξη, το λόγο θα πρέπει να έχει η δικαιοσύνη.
Ο Χ. Χατζηευθυμίου
Όπως ξεκαθάρισε ο Δήμαρχος: “Παρεμβάσεις στο Κοιμητήριο έχουν να γίνουν από την εποχή του αείμνηστου Μιχαήλ Πετρίδη. Σε εξέλιξη βρίσκεται η εργολαβία για την αναβάθμιση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων (αφού το δίκτυο ήταν ήδη διαλυμένο) και θα ακολουθήσουν πλήρης ασφαλτόστρωση και δημιουργία 10 ψυκτικών θαλάμων. Αυτό είναι απαραίτητο να γίνει, γιατί ιδιαίτερα το καλοκαίρι αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα με θανάτους ξένων επισκεπτών μας, οι σοροί των οποίων δεν μπορούν να φυλάσσονται στο Νοσοκομείο μέχρι να μεταφερθούν στο εξωτερικό για ταφή. Τέλος, θα γίνει επέκταση του κυλικείου για να μπορεί να εξυπηρετήσει τους ανθρώπους που το επισκέπτονται. Δυστυχώς, -εξήγησε ο Δήμαρχος- με τα έργα αυτά σε εξέλιξη, κάποιοι επιτήδειοι βρίσκουν ευκαιρία και κλέβουν διάφορα πράγματα ευτελούς αξίας όπως λουλούδια και βάζα.
Όσο για τις καταγγελίες με τις εκταφές νεκρών, έχω αποφασίσει να φέρω το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο να απαγορευτεί η εκταφή οποιουδήποτε εφόσον δεν υπάρχει εντολή από τους οικείους του. Ακόμη, θα γίνει υποχρεωτική η εκταφή μετά την παρέλευση μίας 5ετίας ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του Κοιμητηρίου”.
Τέλος να σημειωθεί, ότι τα “ηλεκτρικά” καντηλάκια για τα οποία πληρώνει ο καθένας 35 ευρώ στο Δήμο (για όλο τον χρόνο) θα ανάψουν μετά την αποκατάσταση του ηλεκτρολογικού συστήματος και όπως ανακοινώθηκε, οι μήνες που είναι σβηστά θα αφαιρεθούν από τον επόμενο χρόνο.