ΑΝΟΙΓΕΙ ο δρόμος για την εθελοντική μετάταξη χιλιάδων υπαλλήλων που υπηρετούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με άρθρο στο νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων όπου, μάλιστα, προβλέπεται ρητά ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας «το προσωπικό δεν δύναται να χαρακτηρισθεί πλεονάζον και να τεθεί εκ νέου σε καθεστώς κινητικότητας ή διαθεσιμότητας».
Το «Πρόγραμμα Εθελοντικής Διαδημοτικής Κινητικότητας», όπως ονομάζεται, αποτελούσε αίτημα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) στο οποίο συμφώνησαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στελέχη της ΚΕΔΕ εκτιμούν ότι ο αριθμός των μετακινουμένων μπορεί να ξεπεράσει και τις 5.000, ειδικά όταν γίνει γνωστό πως στο μέλλον δεν θα αισθανθούν και πάλι την αβεβαιότητα της διαθεσιμότητας. Δήμαρχοι της περιφέρειας αναφέρουν μεγάλους αριθμούς αιτήσεων για μετάταξη προσωπικού από τις μεγάλες πόλεις, οι οποίες λιμνάζουν καθώς απαιτούνται πολύ χρονοβόρες διαδικασίες που τώρα παρακάμπτονται.
Διευκρινίζεται, πάντως, ότι το προσωπικό που μετακινείται με αυτή τη διαδικασία θα τεθεί σε διαθεσιμότητα αλλά μόνο για ένα μήνα από την ημέρα που θα εκδοθεί σε ΦΕΚ η απόφαση μετάταξής του. «Η διαθεσιμότητα παύει αυτοδικαίως με την πάροδο του μηνός και προς τούτο εκδίδεται αμελλητί σχετική διαπιστωτική πράξη», αναφέρεται ρητά. Ομως, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι στο διάστημα αυτό οι διαθεσιμότητες θα καταγραφούν αρμοδίως και θα συνυπολογισθούν για τους στόχους
των Μνημονίων από την τρόικα. Τα στάδια υλοποίησης του προγράμματος περιγράφονται ως εξής:
1. Εκδίδεται ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, αφού οι φορείς υποδοχής εργαζομένων υποβάλουν αιτιολογημένα αιτήματα και βεβαιώσουν την ύπαρξη πιστώσεων. Οι υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθορίζουν τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων προς μετάταξη.
2. Μετά την έκδοση της ανακοίνωσης του υπουργείου Εσωτερικών, οι υποψήφιοι υποβάλλουν αιτήσεις εντός 10 ημερών στις διευθύνσεις Διοικητικού των φορέων προέλευσης.
3. Οι αιτήσεις προωθούνται εντός 10 ημερών στο ΑΣΕΠ και τους φορείς υποδοχής αφού συνυπολογισθούν τα κριτήρια.
4. Το ΑΣΕΠ εντός προθεσμίας 15 ημερών συντάσσει ενιαίο πίνακα κατάταξης-διάθεσης με βάση τους πίνακες συνδρομής κριτηρίων, τη μοριοδότηση και τις δηλώσεις προτίμησης των υποψηφίων, τον οποίο στέλνει στο υπουργείο Εσωτερικών.
5. Το υπουργείο Εσωτερικών στέλνει τον πίνακα στους φορείς προέλευσης και υποδοχής των μετακινουμένων. Το όργανο που είναι αρμόδιο για το διορισμό υπαλλήλων στο φορέα προέλευσης οφείλει εντός 5 ημερών να δηλώσει συμφωνία ή διαφωνία. Εφόσον συμφωνήσει, το αντίστοιχο όργανο στο φορέα υποδοχής εκδίδει την απόφαση μετάταξης εντός 5 ημερών, η οποία δημοσιεύεται σε ΦΕΚ με μέριμνα του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα εγκριθούν τα αιτήματα των φορέων υποδοχής και αν θα τηρηθούν οι υπόλοιπες προθεσμίες του νόμου. Πάντως, καλού-κακού προβλέπεται ρητά ότι δεν ισχύει ο περιορισμός των μετακινήσεων υπαλλήλων δύο μήνες πριν από τις εκλογές που προγραμματίζονται για τις 18 Μαΐου.
Υπενθυμίζεται ότι η ΚΕΔΕ είχε εξαρχής δηλώσει την προτίμησή της σε μια διαδικασία στην οποία δεν θα υπάρχει μεσολάβηση ΑΣΕΠ και κριτηρίων. Είχε, μάλιστα, ζητήσει να γίνονται οι μετατάξεις με απλές αποφάσεις των δημάρχων από τους φορείς προέλευσης και υποδοχής κάθε εργαζόμενου και τον έλεγχο, αλλά και τον τελικό λόγο, να έχει ο αρμόδιος γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Η ομοσπονδία εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ) έχει δηλώσει αντίθετη στο Πρόγραμμα πριν βγει η διάταξη στο νομοσχέδιο λέγοντας ότι δημιουργεί υποψήφιους απολυμένους.