Συμβολική κατάληψη της επαρχιακής οδού Ρόδου – Καμείρου πραγματοποίησαν χθες οι επαγγελματίες αλιείς της περιοχής διαμαρτυρόμενοι για τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζει το λιμανάκι των Φανών. Όπως είναι ήδη γνωστό το λιμανάκι που κατασκευάστηκε χωρίς μελέτη έχει φρακάρει από άμμο και φύκια και είναι αδύνατο να προσεγγίσει σε αυτό κάποιο πλεούμενο. Με την κινητοποίηση τους οι αλιείς επιχείρησαν να πιέσουν τις αρμόδιες αρχές για να δώσουν λύση στο μεγάλο πρόβλημα.
Στον τόπο των κινητοποιήσεων έσπευσε από νωρίς χθες το πρωί ο δήμαρχος Καμείρου Δημήτρης Κρητικός.
Στο λιμανάκι των Φανών μετέβη χθες όμως και ο δήμαρχος Ροδίων και πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου Χατζής Χατζηευθυμίου. Ο δήμαρχος Ροδίων με ένα μικρό πλεούμενο πήγε στο σημείο, που υπάρχει το πρόβλημα και πραγματοποίησε αυτοψία. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηευθυμίου, μετά τη συνάντηση που είχε με το δήμαρχο Καμείρου Δημήτρη Κρητικό, τους επαγγελματίες αλιείς, και το Τοπικό Συμβούλιο Φανών, για να λειτουργήσει άμεσα το λιμάνι θα γίνει διαγωνισμός, για να εξευρεθεί ο εργολάβος, που θα κάνει τις εργασίες για να απορροφηθούν η άμμος και τα φύκια που έχουν φρακάρει το λιμανάκι.
Μετά την σύσκεψη που ακολούθησε, αποφασίστηκε η επίσπευση των διαδικασιών, από το Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου και το αρμόδιο υπουργείο, για την εξεύρεση της οριστικής λύσης, στο πρόβλημα του αλιευτικού καταφυγίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί σε μόνιμη βάση, η ομαλή λειτουργία του.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Ροδίων Χατζή Χατζηευθυμίου, τη λύση θα δώσει μόνο η μελέτη, η οποία θα κοστίσει 400.000 ευρώ και η υλοποίηση του έργου που έχει προυπολογισμό 2.500.000 ευρώ.
Σε ετήσια βάση πάντως, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου, δαπανά ποσό, της τάξεως των 100.000 ευρώ, για να είναι εφικτή, η λειτουργία του μικρού λιμένα.
Αξίζει να σημειωθεί πως με την οριστική λύση του προβλήματος θα είναι δυνατό να προσεγγίζουν, στο αλιευτικό καταφύγιο και άλλα σκάφη που θα δώσουν ανάπτυξη στην περιοχή, όπου λειτουργούν και ξενοδοχειακές μονάδες.
“Το λιμανάκι έχει αστοχία και κάθε χρόνο, παρουσιάζει προβλήματα. Τα προηγούμενα έτη δίναμε κάποια χρήματα, γίνονταν οι εργασίες και λειτουργούσε το αλιευτικό καταφύγιο . Πρέπει να δοθεί μια οριστική λύση, με την εκπόνηση νέας μελέτης και εν συνεχεία κάποια έργα τα οποία όμως είναι δαπανηρά ιδιαίτερα αυτή την εποχή που είναι κρίσιμη”, δήλωσε ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης τονίζοντας πως το πιο σημαντικό, είναι να ξεμπλοκάρει το λιμάνι και να λειτουργήσει τουλάχιστον για τα αλιευτικά σκάφη.