Ανεστάλη η λειτουργία του ενδοσκοπικού εργαστηρίου του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Την αναστολή της λειτουργίας του Ενδοσκοπικού Εργαστηρίου του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου λόγω μεταφοράς της μιας εκ των δύο νοσηλευτριών που το στελεχώνουν στην μονάδα εμφραγμάτων αποφάσισε, χωρίς να προηγηθεί έγκριση του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, του Επιστημονικού Συμβουλίου, του Διοικητή του Νοσοκομείου και ιδίως του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υγείας, ο Διεθυντής της Κλινικής κ Ιωάννης Στουραϊτης, Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου.
Το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των ιατρών και των νοσηλευτών του νοσοκομείου που επιχειρούν κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες να εξασφαλίσουν με πενιχρά μέσα και δυνατότητες την απρόσκοπτη λειτουργία του αλλά και σε πολίτες οι οποίοι οδηγούνται σε ιδιώτες ιατρούς.
Ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας κ Π. Αληβάνης κατέστησε σαφές ότι η συγκεκριμένη απόφαση του ιατρού τυγχάνει παράνομη καθώς απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΚΕΠΥ η οποία δεν δόθηκε.
Εν πάση περιπτώσει ο κ. Στουραϊτης σε επιστολή που απηύθυνε στη Διοίκηση του Νοσοκομείου αναφέρει τα εξής:
«Εχθές, 27-05-2009, η μοναδική νοσηλεύτριά μας (…), αναγκάσθηκε στις 14.55, να εγκαταλείψει προσωρινά το Τμήμα, κατά την διάρκεια κολονοσκοπήσεως, για να μεταβεί στον Παιδικό Σταθμό του Νοσοκομείου μας και να παραλάβει την τρίχρονη κόρη της, λόγω του ότι στις 15.00 έληγε το ωράριο λειτουργίας του Σταθμού.
Επιστρέφοντας, στο Τμήμα, αναγκάσθηκε να εμπιστευθεί το παιδί, που έκλαιγε γοερά και ζητούσε την μητέρα του, σε άγνωστη κυρία, συνοδό της ασθενούς που εξετάζαμε στο Ενδοσκοπικό Εργαστήριο, η οποία με πολύ κόπο κατάφερε να το συνεφέρει, δεδομένου ότι η μητέρα του ήταν απασχολημένη μέσα στο Εργαστήριο για να συνεχίσουμε την, σε εξέλιξη, κολονοσκόπηση.
Αντιλαμβάνεσθε ότι το παράλογο σκηνικό που εκτυλίχθηκε εχθές, συνιστά δραματική συνέπεια της επιτελούμενης υποστελέχωσης, και επικίνδυνη επιπλοκή της, που κάθε άλλο παρά, εξασφαλίζει την σωματική και ψυχική ακεραιότητα των ασθενών μας και ημών των ιδίων.
Ποιος από εσάς θα ήθελε, το παιδάκι του, το ανιψάκι του, το εγγόνι του να βρεθεί σε ανάλογες συνθήκες σ’ ένα περιβάλλον επιβαρυμένο σαν αυτό του Ενδοσκοπικού (αίματα, κόπρανα, εμετοί, κ.λπ.), και ποιος από εσάς θα ήθελε να επιβαρυνθούν τα στεφανιαία αγγεία του όσο τα δικά μας;
Το συμβάν κατεγράφη από την Εφημερεύουσα (…) στο βιβλίο της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.
Απαιτώ να επιστρέψει στην θέση της η δεύτερη νοσηλεύτριά μας, (…), αλλιώς δεν είναι εφικτή η λειτουργία του Τμήματος με μία μόνη νοσηλεύτρια.
Σας πληροφορώ επίσης, ότι ούτε και οι δύο νοσηλεύτριες επαρκούν για την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία του Τμήματος, που σημαίνει ότι υποχωρώντας σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις μας, αρκούμασθε στις δύο νοσηλεύτριες.
Περιμένοντας τις ενέργειές σας, σας πληροφορώ ότι υπό τις υπάρχουσες επισφαλείς συνθήκες, αναστέλλεται η λειτουργία του Ενδοσκοπικού Εργαστηρίου διότι δεν θα επιτρέψω να ξανασυμβεί το χθεσινό περιστατικό της ντροπής που λερώνει όλους μας.
Εννοείται ότι είναι απάνθρωπο και παράνομο, η μία και μόνη νοσηλεύτριά μας να εφημερεύει σε καθημερινή βάση, επί πολύμηνα χρονικά διαστήματα, και μάλιστα χωρίς να υποχρεούται τυπικώς να ανταποκρίνεται στις επείγουσες κλήσεις μας.
Να μην ξεχνάτε ότι επαφιέμεθα στο ήθος τους και στις αγαθές τους προθέσεις, στοιχεία καθόλου δεδομένα, αν παρατηρήσει κανείς το τι συμβαίνει γύρω μας στην, σε παρακμή τελούσα, κοινωνία μας…».