Τάση ανόδου των βάσεων στις σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης “δείχνει” η θεαματική αύξηση των φετινών υποψηφίων που πέρασαν το βαθμολογικό πήχη του “10”.
Την “ανηφόρα” παίρνουν οι περιζήτητες οικονομικές σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου, ενώ μικρή άνοδο αναμένεται να παρουσιάσουν οι βάσεις στις πολυτεχνικές σχολές και τα φυσικομαθηματικά τμήματα του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου. Στα ίδια επίπεδα με πέρσι αναμένεται να διαμορφωθούν οι βάσεις στις υψηλόβαθμες ιατρικές σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου, ενώ στο 1ο επιστημονικό πεδίο οι βάσεις στις νομικές σχολές και τα παιδαγωγικά τμήματα είναι πιθανό να παρουσιάσουν οριακή πτώση.
Η πορεία των βάσεων
Αναλυτικά από τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των υποψηφίων, που δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικοί-ερευνητές, εκτιμούν, ανά πεδίο, τα εξής:
1ο πεδίο: Στα Αρχαία Ελληνικά, μάθημα-“κλειδί” για την εισαγωγή στις σχολές του 1ου πεδίου, αυξήθηκαν σε σύγκριση με πέρυσι τα γραπτά με βαθμολογίες από 10 έως 17, ενώ αντίθετα μειώθηκε ο αριθμός των αριστούχων (από 18 έως 20). Ανάλογη είναι η εικόνα των γραπτών και στην Ιστορία. Ετσι, στις περιζήτητες νομικές σχολές και τα παιδαγωγικά τμήματα του 1ου πεδίου οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να συγκρατηθούν στα περσινά επίπεδα, ενώ ενδεχομένως να παρουσιάσουν άνοδο οι βάσεις στα τμήματα φιλολογίας, διεθνών σπουδών κ.λπ.
2ο και 4ο πεδίο: Οι άριστες βαθμολογίες των υποψηφίων στα Μαθηματικά κατεύθυνσης έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά, γεγονός που οδηγεί προς τα πάνω τις βάσεις στις φυσικομαθηματικές σχολές, κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Μικρή ανοδική τάση έχουν οι βάσεις εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές του ΕΜΠ. Στα πολυτεχνικά τμήματα της περιφέρειας, η άνοδος των βάσεων δεν θα είναι σημαντική.
3ο πεδίο: Στα μαθήματα βαρύτητας του πεδίου ο αριθμός των αριστούχων δεν παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές σε σύγκριση με πέρσι, αλλά είναι περισσότεροι οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν μεσαίες βαθμολογίες.
Εκτιμάται ότι οι υψηλόβαθμες ιατρικές σχολές τελικά θα συγκρατηθούν στα περσινά επίπεδα, ενώ ανοδικά αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής σε Τμήματα ΤΕΙ του 3ου επιστημονικού πεδίου, όπως είναι τα νοσηλευτικά και τα υπόλοιπα παραϊατρικά.
5ο πεδίο: Προδιαγράφεται σαφής άνοδος των βάσεων στις οικονομικές σχολές του 5ου πεδίου, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι καλύτερες σε σύγκριση με πέρσι σε κρίσιμα μαθήματα. Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό των άριστων γραπτών αυξήθηκε σε 39,61% στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας από 27,71% πέρσι, ενώ στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας βαθμούς από 18 έως 20 απέσπασε το 28,50% των υποψηφίων έναντι 23,62% πέρσι.
Λιγότερα 20άρια
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας τα γραπτά που βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση μειώθηκαν στα 17 από τα 22 μαθήματα έως και 9,69 ποσοστιαίες μονάδες (στα Μαθηματικά θετικής κατεύθυνσης). Υπενθυμίζεται ότι πέρσι 17.411 θέσεις έμειναν κενές, ενώ το 2006 (πρώτη χρονιά καθιέρωσης του ορίου εισαγωγής) καταγράφηκε “ρεκόρ” κενών θέσεων (18.768). Εκπαιδευτικοί-ερευνητές εκτιμούν ότι φέτος οι κενές θέσεις κυρίως σε ΤΕΙ της περιφέρειας θα κυμανθούν από 10.000 έως 12.000. Από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων προκύπτει, επίσης, ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι “συνωστίστηκαν” στη βαθμολογική κλίμακα από 10 έως 15, ενώ ο αριθμός των αριστούχων παρουσιάζει ελαφρά μείωση σε σύγκριση με πέρσι. Τα άριστα γραπτά μειώθηκαν στα 13 από τα 22 μαθήματα, και αντίθετα αυξήθηκαν στα 9 από τα 22 μαθήματα.
Στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις συμμετείχαν 85.354 νέοι (έναντι 90.508 πέρσι) διεκδικώντας 69.588 θέσεις, με αποτέλεσμα 15.766 υποψήφιοι να βρεθούν εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί καθώς θα προστεθούν και όσοι έλαβαν βαθμούς κάτω από 10.
Οι αναβαθμολογήσεις
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι οι αλλαγές που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά φέτος στο σύστημα βαθμολόγησης των γραπτών των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις αύξησαν, αντί να μειώσουν, τα ποσοστά των αναβαθμολογήσεων. Στη Νεοελληνική Γλώσσα (περιλαμβάνεται η Εκθεση), οι αναβαθμολογήσεις αυξήθηκαν στο 22,11% έναντι 20,38% πέρσι, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά έως και διπλασιάστηκαν στα Αρχαία Ελληνικά θεωρητικής κατεύθυνσης (10,28% φέτος έναντι 6,58% πέρσι) και στην Ιστορία Γενικής Παιδείας (11,94% φέτος έναντι 5,79% πέρσι).
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/anodiki-i-poria-ton-vaseon/