Συνάντηση εργασίας θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του τρέχοντος μηνός με πρωτοβουλία του Δήμου Ρόδου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με αντικείμενο τη βία στα σχολεία.
Ουσιαστικά στη συνάντηση αυτή θα καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή έρευνας που θα δείξει το μέγεθος του προβλήματος στα σχολεία του νησιού μας.
Υπενθυμίζεται πως η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία ξεκίνησε πέρσι με πρωτοβουλία της αντιδημάρχου Πρόνοιας κ. Λίτσας Κρεμαστινού που έθεσε το θέμα στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννη Παπαδομαρκάκη.
Ακολούθησε δεύτερη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο με τη συμμετοχή καθηγητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στελεχών του Δήμου και κρίθηκε πως θα πρέπει να διεξαχθεί μια έρευνα στα σχολεία του νησιού μας.
Στα πλαίσια της έρευνας θα συγκεντρωθούν στοιχεία που θα αφορούν την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν στη Ρόδο.
Θα διανεμηθούν σε όλα τα εκπαιδευτήρια ερωτηματολόγια τα οποία θα συμπληρωθούν από τους διευθυντές, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
Η βία στα σχολεία φαίνεται πως τα τελευταία δύο-τρία χρόνια έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Αρκετά περιστατικά έχουν αντιμετωπιστεί από τις αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης με προσοχή και διακριτικότητα. Παρόλα αυτά το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει.
Μαθητές ταπεινώνονται και στοχοποιούνται για διάφορους λόγους. Κρίνεται αναγκαίο να ξεκινήσει η υλοποίηση δράσεων, που ως στόχο θα έχουν την ευαισθητοποίηση των μαθητών ακόμη και των εκπαιδευτικών.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί το κέντρο πρόληψης εξαρτησιογόνων ουσιών “ΔΙΟΔΟΣ” που θα προχωρήσει στη διοργάνωση ημερίδας με αντικείμενο τα περιστατικά βίας στα σχολεία ή διαφορετικά το “bullying”, όπως ονομάζεται διεθνώς το πρόβλημα.
«Θα διοργανώσουμε στο τέλος Νοεμβρίου ημερίδα που θα απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα και θα αφορά τη βία στα σχολεία. Θα προσκληθούν ομιλητές από εξειδικευμένα κέντρα, που λειτουργούν στην Αθήνα», δήλωσε η επιστημονική υπεύθυνη του κέντρου “ΔΙΟΔΟΣ” κ. Ιωάννα Μαρίνου.
«Θα πρέπει να δούμε πιο διευρυμένα το θέμα αυτό. Μπορεί περιστατικά που σε άλλες εποχές να ήταν απλά πειράγματα μεταξύ των εφήβων, σήμερα να αποτελούν κίνδυνο. Ξένα στοιχεία εισέρχονται στα σχολεία και ίσως αυτός να είναι ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί επίσης να συμβάλει στην αύξηση των περιστατικών βίας», δήλωσε η κ. Μαρίνου και πρόσθεσε πως το επιστημονικό προσωπικό του κέντρου “ΔΙΟΔΟΣ” κλήθηκε να αντιμετωπίσει κάποια περιστατικά βίας στα σχολεία του νησιού μας.
«Στόχος της ημερίδας που θα διοργανώσουμε είναι η δικτύωση των φορέων και των δομών που υπάρχουν στην πόλη μας και έχουν ασχοληθεί κατά καιρούς με το θέμα αυτό ή με άλλα παρόμοια», τόνισε η κ. Ιωάννα Μαρίνου και πρόσθεσε πως το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί μόνο με μια συντονισμένη προσπάθεια όλων των φορέων του νησιού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία η Ελλάδα καταλαμβάνει την 4η θέση ανάμεσα σε 41 χώρες για περιστατικά ενδοσχολικής βίας.
Η έρευνα για την εξάρτηση από τον τζόγο
Το επιστημονικό προσωπικό του κέντρου “ΔΙΟΔΟΣ”, όπως δήλωσε χθες η κ. Ιωάννα Μαρίνου, ξεκίνησε ήδη τη διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστωθεί αν οι Ροδίτες έχουν μεγάλη ή μικρή εξάρτηση από το τζόγο και τα τυχερά παιχνίδια.
“Ξεκινήσαμε τη διεξαγωγή έρευνας σε συνεργασία με το Εθνικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας. Η ανάλυση των απαντήσεων που θα μας δώσουν οι συμπολίτες μας θα δείξει αν υπάρχει πρόβλημα στο νησί μας”, δήλωσε η κ. Ιωάννα Μαρίνου.
Για τη διεξαγωγή της έρευνας η “ΔΙΟΔΟΣ” θα συνεργαστεί και με πρακτορεία του ΟΠΑΠ που λειτουργούν στο νησί μας.
«Υπολογίζουμε πως σε ένα μήνα θα έχουν συμπληρωθεί τα ερωτηματολόγια και θα σταλούν στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας», δήλωσε η κ. Ιωάννα Μαρίνου.
Για πρώτη φορά φέτος θα υλοποιηθεί από την «ΔΙΟΔΟ» και πρόγραμμα για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/antikimeno-erevnas-i-scholiki-via-sti-rodo/