Απαλλαγή ιατρού για παράνομη άμβλωση

Mε απαλλακτική απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου που εκδόθηκε χθες έκλεισε ένα νέο «μέτωπο» στον μεγάλο πολιτισμικό και θρησκευτικό πόλεμο με πεδίο μάχης το δικαίωμα στην άμβλωση που άνοιξε Εισαγγελική παρέμβαση σχετικά με την νομιμότητα την διενέργειας ιατρικής πράξης του είδους από γιατρό του Γενικού Nοσοκομείου Pόδου.

Το δικαστικό συμβούλιο απήλλαξε συγκεκριμένα με βούλευμα που εξέδωσε χθες ένα ιατρό του νοσοκομείου που διενήργησε την άμβλωση αλλά και μια 33χρονη υπήκοο Αλβανίας και τον 43χρονο κουνιάδο της που είχαν καταγγελθεί ως ηθικοί αυτουργοί.
Μαζί με τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, το δικαίωμα στην άμβλωση παραμένει μία από τις πιο έντονες διαχωριστικές γραμμές στους αποκαλούμενους «πολιτισμικούς πολέμους» που ταλανίζουν και την χώρα μας. H κοινή γνώμη και στην Eλλάδα φαίνεται διχασμένη για την νομιμότητα των αμβλώσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.
Στην Ελλάδα οι αμβλώσεις νομιμοποιήθηκαν με το νόμο 1609/86. Αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα μπορεί να κάνει έκτρωση μέχρι και την 12η εβδομάδα της κυήσεως, εφόσον συντρέχουν λόγοι και εξεταστεί από επιτροπή. Αυτό αναφέρει το γράμμα του νόμου. Ωστόσο, η εξέταση από επιτροπή δεν είναι απαραίτητη στην περίπτωση που η ενδιαφερόμενη απευθυνθεί σε κάποιο ιδιωτικό κέντρο.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί «διακοπής της κυήσεως» δεν είναι άδικη πράξη η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης που ενεργείται με τη συναίνεση της εγκύου από γιατρό μαιευτήρα-γυναικολόγο με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα, αν συντρέχει μια από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) Δεν έχουν συμπληρωθεί δώδεκα εβδομάδες εγκυμοσύνης
β) Έχουν διαπιστωθεί με τα σύγχρονα μέσα προγεννητικής διάγνωσης ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου που επάγονται τη γέννηση παθολογικού νεογνού και η εγκυμοσύνη δεν έχει διάρκεια περισσότερο από είκοσι τέσσερις εβδομάδες.
γ) Υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της σωματικής ή ψυχικής υγείας της. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται σχετική βεβαίωση και του κατά περίπτωση αρμοδίου γιατρού.
δ) Η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας ή κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί και εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί δεκαεννέα εβδομάδες εγκυμοσύνης.
Στην προκείμενη περίπτωση από την δικαστική έρευνα προέκυψε ότι η επίδικη άμβλωση ήταν υποχρεωτική καθώς κινδύνευε η ζωή της Αλβανίδας υπηκόου.
Η έρευνα ξεκίνησε μετά από αναφορά ενός 39χρονου υπηκόου Aλβανίας ο οποίος κατήγγειλε ότι στο χρονικό διάστημα από 10 Iανουαρίου 2006 έως 29 Iανουαρίου 2006 και ενώ ο ίδιος απουσίαζε στην Aλβανία η 33χρονη σύζυγός του και μητέρα των δύο αγοριών του ηλικίας 10 και 6 ετών η οποία εγκυμονούσε το τρίτο τους παιδί και βρισκόταν στον 3ο μήνα της κύησης μετέβη στο Γενικό Nοσοκομείο της Pόδου συνοδεία του 43χρονου αδελφού του και εκεί υποβλήθηκε εν αγνοία του σε άμβλωση.
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο αδελφός του προσποιούμενος τον σύζυγο της συζύγου του υπέγραψε σε έγγραφα ότι συναινεί στην διενέργεια της έκτρωσης!
Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε ο 39χρονος δεν είχε χωρίσει ούτε βρισκόταν σε διάσταση με την σύζυγό του τον καιρό που έγινε η άμβλωση αλλά ούτε τον είχε ενημερώσει για τις προθέσεις της.