Σε πλήρη απαξίωση έχει οδηγηθεί το Κτηματολόγιο της Ρόδου που υπολειτουργεί με υπαιτιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που δεν ανταποκρίνεται στα διαρκή αιτήματα και παρεμβάσεις για την αποκατάστασή του.
Ενδεικτικά των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κτηματολόγιο είναι δύο υπομνήματα που απέστειλε αρμοδίως ο διευθυντής της υπηρεσίας κ. Ν. Ματσάκης, αιτούμενος τα αυτονόητα:
1. ΘΕΜΑ: Τραγική έλλειψη προσωπικού στο κτηματολόγιο Ρόδου -Ζήτηση προσωπικού.
Έπειτα από: α) την μετάταξη της κ. Πολυχρόνιας Μπαλάση στο Ειρηνοδικείο Βόλου μόλις πριν από 10 ημέρες, β) την μετάθεση της κ. Δέσποινας Τουρτουλλή στο Κτηματολόγιο Κω, γ) την επικείμενη αποχώρηση της κ. Ειρήνης Μαστορίδου μέσα στον επόμενο μήνα λόγω συνταξιοδότησης (ήδη διανύει την τελευταία της κανονική άδεια), δ) τη λήψη αναρρωτικής άδειας από τον κ. Αυγερινό Νικόλαο λόγω σοβαρότατου προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει, ε) την συζήτηση της μετάταξης της κ. Γλυκερίας Τάκου στον ¶ρειο Πάγο (αρχές Σεπτεμβρίου 2013) το Κτηματολόγιο Ρόδου αντιμετωπίζει οξύτατο (επιεικώς), πρόβλημα προσωπικού.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ήδη μακροχρόνια έλλειψη μόνιμου Κτηματολογικού Δικαστή που δυσχεραίνει ουσιωδώς και καθημερινά την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας του Κτηματολογίου Ρόδου.
Το Κτηματολόγιο Ρόδου είναι μία καθ’ όλα παραγωγική υπηρεσία για το Ελληνικό Δημόσιο με φόρτο εργασίας που δεν μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς. Συστεγάζει επιπρόσθετα και το Υποθηκοφυλακείο Τήλου, Χάλκης που επίσης έχει διαρκώς διογκωμένο εργασιακό φορτίο.
Είναι πέρα για πέρα σαφές ότι οι υπάλληλοι ΔΕΝ επαρκούν και τα δύο άτομα που έχουν έρθει από το Δήμο Ρόδου (στα πλαίσια της διαθεσιμότητας) είναι ΕΛΑΧΙΣΤΑ για το Κτηματολόγιο Ρόδου που χρειάζεται άμεσα στήριξη σε προσωπικό τόσο σε διοικητικό όσο και σε τεχνικό.
Ζητούμε τουλάχιστο έξι (6) άτομα τρία διοικητικό προσωπικό και τρία τεχνικό (τοπογράφους, μηχανικούς) από την νέα διαδικασία διαθεσιμότητας – κινητικότητας που άμεσα, όπως πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ, επίκειται να πραγματοποιηθεί.
Σημειώνουμε ότι εντός του 2013 θα αποχωρήσει και άλλο προσωπικό (λόγω συνταξιοδότησης) και τούτο είναι βέβαιο διότι έχω ως Διευθυντής τέτοια σχετική ενημέρωση. Το Κτηματολόγιο Ρόδου επιπρόσθετα δεν διαθέτει βιβλιοδέτη και η μία και μοναδική που διορίστηκε με απόφαση του Αρείου Πάγου μετατάχθηκε στο Υποθηκοφυλακείο Ιωαννίνων (έπειτα από αρνητική εισήγησή μου και με δεδομένο ότι δεν είχε ούτε ημέρα πραγματικής υπηρεσίας). Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι κτηματολογικοί τόμοι είναι σε άθλια κατάσταση, διότι ΔΕΝ υπάρχουν χρηματικά κονδύλια για την επιδιόρθωσή τους (αναβιβλιοδέτηση).
Γίνεται σκληρή καθημερινή χρήση με συνέπεια να χρήζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα αναβιβλιοδέτηση και επιλεκτικές παρεμβάσεις. Ζητούμε επιπρόσθετα και δεύτερο αρχειοθέτη, διότι το αρχείο του Κτηματολογίου Ρόδου είναι από τα μεγαλύτερα (και πληρέστερα της χώρας σημειωτέον) που ενυπάρχουν σε υποθηκοφυλακεία -κτηματολογικά γραφεία με συνέπεια η διαχείριση και η φύλαξή τους να είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση αλλά μέγιστης και υψίστης σπουδαιότητας.
2. ΘΕΜΑ :ΥΠΟΜΝΗΜΑ.
Με εδραζόμενη τη λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου στον ισχύοντα Κτηματολογικό κανονισμό (που αποτελεί τοπικό δίκαιο με υπερέχουσα ισχύ), το Κτηματολόγιο Ρόδου σήμερα εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες, δικηγόρους, ασκούμενους δικηγόρους, δικαστικούς επιμελητές, δημόσιες υπηρεσίες (αρχές) σχετιζόμενες (άμεσα ή έμμεσα) με το αντικείμενο του. Στην πορεία του χρόνου συσσωρεύτηκαν (λόγω μόνιμης έλλειψης και τεχνικού προσωπικού) χιλιάδες τεχνικές πράξεις (όπως τεμαχισμοί, αποσπάσεις τμήματος, συνενώσεις, κατεδαφίσεις, ενημερώσεις οικοδομών κλπ) με συνέπεια να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί ο πολίτης έγκαιρα. Επιπρόσθετα η μη καταχώρηση των χιλιάδων (κατ’ έτος) εισερχομένων πράξεων (λόγω έλλειψης και επαρκούς αριθμού διοικητικού προσωπικού) είχε ως συνέπεια την συσσώρευση πράξεων στα αρχεία.
Από το έτος 2002 που έχω την εξαιρετική τιμή να είμαι Διευθυντής του Κτηματολογίου Ρόδου, με ολοκληρωτική ισοπέδωση της προσωπικής μου ζωής, (αφού δεν υπάρχει ούτε ένα άτομο βοηθητικό προσωπικό) και με την εποπτεία της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε σαρώθηκε το ΣΥΝΟΛΟ σχεδόν όλων -των εξ ορισμού – ιστορικών αρχείων του Κτηματολογίου Ρόδου (πράξεις, χάρτες, κτηματολογικά σχεδιαγράμματα απογραφικά βιβλιάρια κλπ). Έργο τιτάνιο διαχρονικό και ιστορικής εμβέλειας. Ενώ ήδη θα έπρεπε να συνεχιστεί και να εξακολουθεί να συνεχίζεται αδιάκοπα η σάρωση του εισερχομένου υλικού σε καθημερινή βάση από την Κτηματολόγιο Α.Ε, (με δικό της προσωπικό αφού αποτελεί δέσμευσή της και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση) από τα τέλη του έτους 2010 η σάρωση έχει σταματήσει ολοκληρωτικά, το υλικό (ήτοι πράξεις, ατομικά κτηματολογικά σχεδιαγράμματα, απογραφικά βιβλιάρια) δεν σαρώνεται αφού η Κτηματολόγιο Α.Ε δεν διαθέτει ούτε έναν υπάλληλο στο Κτηματολόγιο Ρόδου μέχρι σήμερα (παρά το γεγονός ότι αποτελεί υποχρέωσή της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση η ολοκλήρωση του έργου της ψηφιοποίησης του συνόλου των αρχείων του Κτηματολογίου Ρόδου).
Το έργο έχει απαξιωθεί πλήρως, δεν σαρώνεται το υλικό, οι δικηγόροι και γενικώς οι ερευνητές δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν έλεγχο από τους εγκατεστημένους υπολογιστές. Τούτο έχει ως συνέπεια ότι το έργο (σε όποιο σημείο έχει φθάσει) έχει απαξιωθεί και οι ενυπάρχοντες υπολογιστές να ευρίσκονται σε ολική αχρηστία στην υπηρεσία, αφού η βάση δεδομένων ΔΕΝ επικαιροποιείται με καθημερινή σάρωση του ογκώδους εισερχομένου υλικού. Το Κτηματολόγιο Ρόδου, εάν υποστηριχθεί επαρκώς με υπαλλήλους επιφορτισμένους ολοκληρωτικά και καθημερινά (4 άτομα τουλάχιστον με αποκλειστικό έργο αυτό της σάρωσης) έχει τις δυνατότητες να μεγαλουργήσει, να εξυπηρετήσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό συναλλασσομένων και να αποφέρει ακόμη περισσότερα και οικονομικά οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτά τα άτομα πρέπει μόνο να σαρώνουν το υλικό το οποίο απαιτεί εξαιρετικά πολύ χρόνο. Σημειωτέον ότι η Κτηματολόγιο Α.Ε. δεν στηρίζει ούτε με ένα άτομο το Κτηματολόγιο Ρόδου εδώ και χρόνια πλέον. Τα μηχανήματα της σάρωσης υπάρχουν και άμεσα μπορούν να λειτουργήσουν αρκεί να μου δοθεί προσωπικό. Τραγική συνέπεια όλων των ανωτέρω η μη ύπαρξη δυνατότητας δημιουργίας ονομαστικών ευρετηρίων (αφού πρώτα συνεχίζει το υλικό για να είναι επικαιροποιημένη η βάση δεδομένων) με συνέπεια να μην μπορεί εύκολα ο κάθε ερευνητής να εντοπίσει οφειλέτη και να διεξάγει μία πλήρη έρευνα εύκολα, ταχύτατα και έγκυρα. ΤΟΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑ ΠΡΩΤΙΣΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ. Πάντα στη διάθεσή σας”.