Απερρίφθησαν οι αιτήσεις για το σκάνδαλο στο πρατήριο του Στρατού

Με δύο βουλεύματα που εξέδωσε την 27η Ιουλίου 2009 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου απορρίφθηκαν οι αιτήσεις του πρώην διοικητή και του πρώην διαχειριστή τμηματικού, αξιωματικών που υπηρετούσαν στο στρατιωτικό πρατήριο στο ΠΙΚΠΑ, για τη μείωση του ύψους της εγγύησης που τους επέβαλε ως περιοριστικό όρο ο τακτικός Ανακριτής Ρόδου ως εμπλεκόμενων στο οικονομικό σκάνδαλο που απεκάλυψε η «δ».
Στους ανωτέρω έχουν επιβληθεί συγκεκριμένα οι περιοριστικοί όροι της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 30.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης τους την πρώτη μέρα κάθε μήνα στο ΑΤ του τόπου κατοικίας τους.
Όπως έγραψε η “δ” 12 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί διώκονται για τα αδικήματα της πλαστογραφίας με χρήση κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και ζημία σε βάρος του δημοσίου άνω των 73.000 ευρώ, της απάτης κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και ζημία σε βάρος του δημοσίου άνω των 73.000 ευρώ και της απιστίας σχετική με την υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και ζημία σε βάρος του δημοσίου άνω των 73.000 ευρώ με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.
Ο πρώην διοικητής του πρατηρίου, που είναι και ο κύριος κατηγορούμενος, φέρεται συνοπτικά να κατήρτισε πλαστά παραστατικά-τιμολόγια 16 προμηθευτών με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του και σε βάρος της δημόσιας περιουσίας ποσό 69.008,52 ευρώ.
Κατηγορείται παραπέρα ότι κατά τον προσδιορισμό, την είσπραξη ή τη διαχείριση φόρων, δασμών, τελών ή άλλων φορολογημάτων ή εσόδων σε 42 περιπτώσεις προμηθευτών να καταχώρησε ψευδή στοιχεία της αξίας παραστατικών προκαλώντας ζημιά στο δημόσιο συνολικού ύψους 55.006,10 ευρώ.
Κατηγορείται ακόμη ότι δεν φρόντισε για την καλή αποθήκευση και συντήρηση των εμπορευμάτων με αποτέλεσμα κατά την απογραφή να βρεθούν είδη μουχλιασμένα αξίας 2.539,56 ευρώ και αλλοιωμένα εμπορεύματα αξίας 2.487,07 ευρώ.
Φέρεται ακόμη να μη ήλεγχε τα εμπορεύματα κατά την είσοδο και έξοδο αυτών με αποτέλεσμα κατόπιν ελέγχου των παραστατικών στοιχείων και των καταχωρήσεων στα λογιστικά βιβλία του πρατηρίου να προκύψει έλλειμμα ποσού 348.314,32 ευρώ και να προκλήθηκε ζημία στη δημόσια περιουσία συνολικού ύψους 778.219,53 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την κατηγορία της απάτης ο πρώην διοικητής του πρατηρίου φέρεται σε 40 περιπτώσεις προμηθευτών με ενέργειες του να ζημίωσε τη δημόσια περιουσία κατά 217.284,8 ευρώ.
Ο Διοικητής του πρατηρίου με την αίτηση του αφού έκανε ειδική αναφορά στην οικογενειακή και οικονομική του κατάσταση επεσήμανε ότι δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό των 30.000 ευρώ και ότι δεν μπόρεσε να δανειοδοτηθεί από τράπεζα για να αντεπεξέλθει στην καταβολή της εγγυοδοσίας. Ζήτησε να μειωθεί το ύψος της εγγυοδοσίας στο ποσό των 5.000 ευρώ το οποίο όπως τονίζει δύναται να καταβάλει. Επεσήμανε δε ότι δεν έχει τελέσει τα αδικήματα, για τα οποία κατηγορείται τονίζοντας ότι στην αποδεικτική διαδικασία στο ακροατήριο θα αποδειχθεί η αθωότητά του.
Το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι από το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα προκύπτει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής στο πρόσωπο των κατηγορουμένων για τις αποδιδόμενες σ’ αυτούς πράξεις.