Απηλλάγησαν όλοι οι κατηγορούμενοι καθηγητές

Την απαλλαγή των καθηγητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κκ Νικήτα Πολεμικού και Αθανασίου Κοντάκου από τις βαρύτατες κατηγορίες της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου, της απάτης με περιουσιακό όφελος και προξενηθείσα ζημία που υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 73.000 ευρώ και της παράβασης καθήκοντος αποφάσισε με το υπ’ αρίθμ. 100/2009 βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου εστάλησαν τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2003 4 επιστολές στις οποίες ανώνυμος κατήγγειλε οικονομικά αδικήματα εντός του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ακολούθησε προκαταρκτική εξέταση αλλά και σχετική πραγματογνωμοσύνη από τον οικονομολόγο κ Ιωάννη Παπαδημήτρη γύρω από την οικονομική διαχείριση του προγράμματος για την εξομοίωση των πτυχίων των αποφοίτων του τμήματος νηπιαγωγών (πρώην T.Π.N. και ήδη TEΠAEΣ) στους νομούς Δωδεκανήσου και Kυκλάδων και συγκεκριμένα ποσών που προήλθαν από το δεύτερο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης τη διαχείριση των οποίων είχαν αναλάβει οι δύο ως άνω καθηγητές.
Πέραν του γεγονότος ότι από την πραγματογνωμοσύνη δεν προέκυψε τίποτε το επιλήψιμο κανένας εκ των εξετασθέντων μαρτύρων δεν κατέθεσε στοιχεία από τα οποία να προκύπτει τέλεση των αδικημάτων για τα οποία βρέθηκαν κατηγορούμενοι οι καθηγητές.
Το δικαστικό συμβούλιο σημειώνει μάλιστα ότι πέραν του γεγονότος ότι από τη σύνταξη των επιστολών μέχρι την ολοκλήρωση της ανάκρισης παρήλθε χρονικό διάστημα άνω των 5 ετών ο συντάκτης των επιστολών αυτών παρέμεινε στην ανωνυμία και δεν προχώρησε σε επώνυμη εμφάνιση του ενώπιον των δικαστικών αρχών καθώς και στην προσκόμιση συγκεκριμένων στοιχείων, αν υποτεθεί ότι υπάρχουν τέτοια, για την απόδειξη των ισχυρισμών του σχετικά με την οικονομική διαχείριση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τονίζεται στο ίδιο βούλευμα μάλιστα ότι η επιλογή αυτή του συντάκτη των ανώνυμων επιστολών δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν υπήρχε πραγματική βούληση για πραγματική και ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης.
Όμοια ήταν εξάλλου και η τύχη δεύτερης έρευνας με καταγγελλόμενους άλλους καθηγητές του πανεπιστημίου που μετείχαν στο πρόγραμμα της εξομοίωσης των πτυχίων των δασκάλων. Όπως έγραψε η «δ» το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου έχει ήδη αποφασίσει την απαλλαγή των καθηγητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κκ Κωνσταντίνου Βρατσάλη, Νικήτα Πολεμικού, Κωνσταντίνου Τσολακίδη, Σωτηρίου Χάσκα, Κωνσταντίνου Μηνά, Στυλιανού Χιωτάκη, Μαρίας Καϊλα, Ποτίστας Ξανάκου και Ελένης Σκούρτου από την κατηγορία της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου κατ’ εξακολούθηση που φέρεται να τελέστηκε στη Ρόδου κατά το χρονικό διάστημα των ετών 1997 έως 2001.
Στα πλαίσια της ποινικής έρευνας και για την υπόθεση αυτή ανατέθηκε από τακτικό ανακριτή στον πραγματογνώμονα – επιθεωρητή κ. Μιχαήλ Κακιό η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από την οποία προέκυψε ότι δεν υπήρξε καμία παράνομη διαχείριση χρημάτων για τη διάθεση του προγράμματος.
Εν πάση περιπτώσει στο βούλευμα που αφορά τους κκ Νικήτα Πολεμικό και Αθανάσιο Κοντάκο διασκεδάζονται οι καταγγελίες με πλήρη μνεία στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων δαπανών.
Τονίζονται συγκεκριμένα μεταξύ άλλων και τα εξής:
«… η διαχείρηση των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων γίνεται στα Α.Ε.Ι. από τους Ειδικούς Λογαριασμούς Ερευνας (ΕΛΕ) οι οποίοι ενεργούν για λογαριασμό των Πανεπιστημίων και σύμφωνα με ιδιαίτερο θεσμικό πλαίσιο αυτών. Η διοίκηση του Ειδικού λογαριασμού πραγματοποιείται από τα όργανα του που είναι α) Η Επιτροπή Ερευνών και β) Η Γραμματεία του Λογαριασμού. Μετά την έγκριση από τον χρηματοδότη της πρότασης που έχει υποβάλει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος, για την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος απαιτείται σχετική έγκριση από την Επιτροπή ερευνών. Μετά την έγκριση το πρόγραμμα λαμβάνει κωδικό, ο οποίος είναι μοναδικός και χρησιμοποιείται για την λογιστική και διαχειριστική παρακολούθησή του. Υπεύθυνος για την υλοποίηση του προγράμματος σύμφωνα με τους όρους που έχουν υποβληθεί από τον χρηματοδότη είναι ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος. Η πληρωμή δαπανών από τη Γραμματεία του ΕΛΕ γίνεται μετά από κατάθεση της εντολής πληρωμής συμπληρωμένης και υπογεγραμμένης από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο μαζί με τα συνημμένα παραστατικά. Για να εξοφληθεί μία δαπάνη γίνεται επιλεξιμότητα σύμφωνα, με τους όρους που έχει ορίσει ο χρηματοδότης στο τεχνικό Δελτίο του έργου, τους Νόμους και τις διατάξεις που διέπουν τους ειδικούς Λογαριασμούς Ερευνών και τις αποφάσεις της Επιτροπής Ερευνών. Η τεκμηρίωση της επιλεξιμότητας μιας δαπάνης βασίζεται σε α) Νόμιμα παραστατικά σύμφωνα με τον ΚΒΣ και με την φορολογία εισοδήματος, β) Κατανομή δαπανών στις κατηγορίες του εγκεκριμένου προϋπολογισμού από τον χρηματοδότη, γ) Πληρωμές εντός εγκεκριμένης περιόδου του προγράμματος, δ) Τήρηση ξεχωριστής λογιστικής μερίδας, ε) Τήρηση Ελληνικής και κοινοτικής Νομοθεσίας, στ) Τήρηση εσωτερικών κανονισμών του φορέα. Από τον διενεργηθέντα έλεγχο δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη παράβασης σχετικά με τα καταγγελλόμενα. Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι καμία από αυτές τις καταγγελίες για ατασθαλίες στα οικονομικά και τις προμήθειες του πανεπιστημίου δεν επαληθεύτηκε ή διασταυρώθηκε ούτε αποδείχθηκε και για ένα πρόσθετο λόγο. Οτι η γραπτή καταγγελία παρέμεινε και κατά τη διάρκεια της προανάκρισης ανώνυμη χωρίς ποτέ να εξιχνιασθεί ο συντάκτης της. Ακόμη και αυτοί οι μάρτυρες που κλήθηκαν δεν καταθέτουν κάποιο ουσιαστικό στοιχείο για οικονομικές ατασθαλίες ή για παράνομες προσλήψεις καθηγητικού προσωπικού στο Πανεπιστήμιο».