Μεγάλες αλλαγές σχεδιάζει n κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Eργασίας στον ΟΑΕΕ, με στόχο τον περιορισμό των ελλειμμάτων που αγγίζουν τα 600 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, με διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης και πληρωμή των εισφορών κάθε μήνα αντί του διμήνου.
Οι συγκεκριμένες αλλαγές θα ενταχθούν με τη μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο που κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή ο κ. Bρούτσης με στόχο την αύξηση των φορών των Ταμείων από το οποίο λείπουν οι διατάξεις που είχαν αρχικά εισαχθεί και αφορούσαν στην καθιέρωση συνταξιοδοτικού καθεστώτος που θα αντιστοιχούσε το 90% της σύνταξης, καθώς και οι ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση των αγροτών με 40 έτη ασφάλισης.
Με τροπολογία προβλέπεται η ένταξη στον ΟΑΕΕ των νέων ασφαλισμένων σε περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους, εφ’ όσον ασκούν δραστηριότητα η οποία υπάγεται στον Οργανισμό αλλά έχουν εξαιρεθεί με τους ισχύοντες νόμους. Με τη νέα ρύθμιση, θα υποχρεούνται να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ μόνο οι νέοι και όχι οι παλαιοί ασφαλισμένοι για τους οποίους, εν τέλει, δεν μεταβάλλεται το καθεστώς ασφάλιση (κυρίως στον ΟΓΑ). Eπίσης, στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ υπάγονται όσοι ασκούν σχετική με τη δραστηριότητα ασφάλισης στο φορέα, αλλά δεν υποχρεούνται να ασφαλίζονται σε αυτόν λόγω της περιοδικής και για μικρό χρονικό διάστημα (ακόμη και με μία ημέρα) ασφάλισης στο ΙΚΑ. Στο εξής αυτή η κατηγορία ασφαλισμένων θα μπορεί να εξαιρεθεί από τον ΟΑΕΕ μόνο εάν έχει πλήρη χρόνο ασφάλισης στο ΙΚΑ.
Με την οριστικοποίηση αυτών των αλλαγών είναι προφανές ότι δεν θα μεταβληθεί το καθεστώς ασφάλισης για ένα μεγάλο τμήμα εξαιρέσεων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δραστηριοποιούνται στον τομέα ενοικίασης δωματίων και μετακινήθηκαν με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση από τον ΟΑΕΕ στον φθηνότερο ΟΓΑ.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, οι αποκλίσεις υπουργείου και τρόικας για το ύψος των υπό εξοικονόμηση ποσών είναι μικρές και μένει να οριστικοποιηθούν μετά και την ολοκλήρωση της αποστολής των αρχείων τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση των κυβερνητικών εκτιμήσεων για την εξοικονόμηση των 600 εκατ. ευρώ από δράσεις που σχετίζονται με τη σύλληψη της εισφοροδιαφυγής.
Ωστόσο, υπάρχουν δύο ακόμη θέματα για τα οποία θα αργήσει η συμφωνία. Το πρώτο αφορά τη νέα ρύθμιση για το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων. Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι παρά τις διαφωνίες ως προς το βάθος των αλλαγών στο καθεστώς, στο τέλος θα βρεθεί μέση οδός. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό των επιτρεπόμενων ομαδικών απολύσεων μηνιαίως δεν μπορεί να αποκλίνει από την ευρωπαϊκή πρακτική. Οι ίδιοι παράγοντες θεωρούν ότι η υπό αναθεώρηση διάταξη είναι ήσσονος σημασίας, καθώς ακόμη και στις μεγάλες επιχειρήσεις τις οποίες αφορά η συγκεκριμένη διάταξη οι ομαδικές απολύσεις ήδη γίνονται σε ποσοστά μεγαλύτερα των νομοθετημένων με τη βοήθεια των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.
Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά το πότε και το αν δρομολογηθεί η μνημονιακή δέσμευση του υπουργείου να προχωρήσουν τα ασφαλιστικά Ταμεία σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% ποσοστιαίες μονάδες. «Και σε αυτό το θέμα θα βρεθεί κάποια ενδιάμεση λύση», επισημαίνεται από στελέχη του υπουργείου Εργασίας, τα οποία δεν αποκλείουν η τρόικα να αποδεχθεί μετάθεση της περικοπής του μη μισθολογικού κόστους το 2015 και όχι από το 2014.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/apo-to-dimino-tora-kathe-mina-i-pliromi-isforon/