Απονομή πτυχίων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Στην τελετή Καθομολόγησης Αποφοίτων και Απονομής Πτυχίων και Διπλωμάτων της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009 στις 19:30 στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη στη Μεσαιωνική Τάφρο παρουσία των Αντιπρυτάνεων κ.κ. Καθηγητή Κωνσταντίνου Ζώρα, Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού και Καθηγήτριας Χρυσής Βιτσιλάκη, Αντιπρύτανι Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης και των Ακαδημαϊκών Αρχών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών κ.κ. Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Καθηγητή Φραγκίσκο Καλαβάση, Προέδρο του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Καθηγητή Αναστάσιου Κοντάκου, της Αναπληρώτριας Προέδρου του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών Ελένης Καραντζόλα, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας και του Προέδρου του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Κώστα Βρατσάλη, Αναπληρωτή Καθηγητή, απονεμήθηκαν συνολικά και στα τρία Τμήματα, Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ., Τ.Μ.Σ. και Π.Τ.Δ.Ε., 232 πτυχία.
Πραγματοποιήθηκε η Απονομή έξι (6) Διδακτορικών Διπλωμάτων σε αποφοίτους του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού.
Επίσης απονεμήθηκαν 42 μεταπτυχιακοί τίτλοι στα έξι μεταπτυχιακά προγράμματα των τριών τμημάτων και συγκεκριμένα:
Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ.: «Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό», «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», «Φύλο και Νέα Εκπαιδευτικά και Εργασιακά Περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας» και «Μοντέλα Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικών Μονάδων».
Τ.Μ.Σ. : «Πολιτικές, Οικονομικές & Διεθνείς Σχέσεις στη Μεσόγειο» και

Π.Τ.Δ.Ε.: «Επιστήμες της Αγωγής-Εκπαίδευση με Χρήση Νέων Τεχνολογιών».
Τέλος πραγματοποιήθηκε η Απονομή Διπλωμάτων σε 35 αποφοίτους των Διδασκαλείων, του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή» και του Π.Τ.Δ.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος».
Συγχαίροντας τις και τους αποφοίτους της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Καθηγητής Φραγκίσκος Καλαβάσης, μεταξύ άλλων τόνισε:
«Είναι σημαντική αυτή η στιγμή διότι συμβολίζει την ηθική διάσταση της γνώσης, τη σύνδεση της επιστήμης με την κοινωνία. Η περιένδυσή σας με την τήβεννο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σας εντάσσει συμβολικά στην τάξη των σοφών, συμβολίζει την ενσυνείδητη απόφασή σας να τεκμηριώνετε τον λόγο και τις πράξεις σας στην ήπια μεθοδολογία των ανθρωπιστικών επιστημών, ιδιαίτερα στις παιδαγωγικές επιστήμες, στην επιστημολογία της μάθησης, της μεσογειακότητας, της τεχνολογίας και του σχεδιασμού.
Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για τα πανεπιστήμια και για τη νεολαία. Δυστυχώς, από τις λανθασμένες εκτιμήσεις και παρεμβάσεις των ιθυνόντων απομακρύνεται το ευκταίο και κινδυνεύει το απευκταίο να γίνει αναπόφευκτο. Το Δεκέμβριο ζήσαμε τραγικά γεγονότα για τα οποία εκφράστηκε έντονο πένθος από όλη την κοινωνία και εκδηλώθηκαν διαμαρτυρίες σε όλα τα πανεπιστήμια, σε όλες τις πόλεις της χώρας και της Ευρώπης. Η κυρίαρχη πολιτική σκέψη, εθισμένη στην απλοϊκή τεχνική να ανακαλύπτει βιαστικά κάποιο εξιλαστήριο θύμα, στοχοποίησε δυστυχώς τη νεολαία και το πανεπιστημιακό άσυλο.
Ακόμα και στην πόλη μας τη Ρόδο, στη Σχολή μας των τριών χιλιάδων φοιτητών και φοιτητριών, που συνεχίζει την ακαδημαϊκή της ανάπτυξη παρά τις ελλείψεις, που συνεχίζει τη διδασκαλία και την έρευνα σε νέα πεδία χάρη στη φιλοτιμία και την αγωνιώδη συνεργασία του διδακτικού και του διοικητικού προσωπικού, ορισμένες δημόσιες παρεμβάσεις, εμμονές και δημοσιεύματα δημιουργούν συνθήκες προβοκάτσιας για το Πανεπιστήμιο και το φοιτητικό κίνημα. Κάποιοι θέλουν να ενεργοποιούν το σύνδρομο της «μετακύλισης της ενοχής για το βιασμό στο θύμα» μιλώντας για «παρανομία και βία μέσα στα Πανεπιστήμια».
Πριν από λίγες μέρες είχαμε την απόπειρα δημόσιας τρομοκράτησης συναδέλφου μας εξ αιτίας των επιστημονικών του απόψεων για τη Διδασκαλία της Ιστορίας. Αποτελεί όνειδος για τη Δημοκρατία, όταν πρακτικές εκφασισμού του δημόσιου βίου βρίσκουν εκπροσώπηση στα έδρανα του Κοινοβουλίου.

Όμως ο ρατσισμός και το δουλεμπόριο, η εγκληματική βία, η στρέβλωση της ελληνικής ιστορίας δεν εκτρέφονται μέσα στο Πανεπιστήμιο. Ούτε το άσυλο αποτελεί αιτία της βίας. Το αντίθετο. Η ακαδημαϊκή ελευθερία και το πανεπιστημιακό άσυλο είναι προπύργια της Δημοκρατίας. Εδώ μελετώνται, αναζητούνται οι αιτίες των προβλημάτων και διαμορφώνονται οι θεωρητικές εκδοχές, τα μοντέλα ενός καλύτερου κόσμου.
Αγαπητές και αγαπητοί απόφοιτοι, διερχόμαστε μια πολύ δύσκολη εποχή της κοινωνικής μας ζωής, τα λάθη πλέον δύσκολα διορθώνονται. Να θυμάστε, καμιά εξουσία δεν αντέχει τις ενοχές της, πάντα θα προσπαθεί να τις μετακυλίει σε όσους αναπτύσσουν ελεύθερη κρίση και κριτική σκέψη. Η Ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου σας συγχαίρει και σας αποχαιρετά με τις καλύτερες ευχές.»