Την απόσυρση της διάταξης του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που προβλέπει την επί τόπου επιβολή επιπλέον προστίμου 1.000 ευρώ για μη έκδοση αποδείξεων και από το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας αποφάσισε η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη διάταξη συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο με πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αιφνιδιάστηκε όταν πληροφορήθηκε την ύπαρξη της επίμαχης διάταξης κάνοντας λόγο για υπερβάλλοντα ζήλο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης εξέφρασε την έντονη διαφωνία του και ζήτησε την άμεση απόσυρση της επίμαχης διάταξης, υποστηρίζοντας η φορολογική νομοθεσία προβλέπει ήδη σκληρά πρόστιμα για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις ή εκδίδουν ανακριβείς αποδείξεις.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Θεοχάρης με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πληροφορήθηκε ότι ο στόχος της διάταξης αυτής ήταν να μπει στο παιχνίδι της επιβολής προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων και η Οικονομική Αστυνομία. Ο κ. Θεοχάρης δεν διαφώνησε με την εμπλοκή της Οικονομικής Αστυνομίας, ξεκαθάρισε όμως ότι δεν χρειάζεται να καθιερωθεί για τον σκοπό αυτό ένα ακόμη πρόστιμο.
Σημειώνεται ότι σήμερα η Οικονομική Αστυνομία έχει τη δυνατότητα να διενεργεί ελέγχους έκδοσης ή μη αποδείξεων, ωστόσο δεν μπορεί να καταλογίζει τα πρόστιμα που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία.
Τελικά τα δυο υπουργεία αποφάσισαν να αποσυρθεί η διάταξη του άρθρου 33 του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι: «Όποιος δεν εκδίδει ή εκδίδει ανακριβώς αποδείξεις λιανικών συναλλαγών τιμωρείται, πέραν των λοιπών προβλεπόμενων κυρώσεων, με διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ εάν η αξία της συναλλαγής, υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο στο διπλάσιο της αξίας αυτής». Η διάταξη θα επανέλθει αναδιατυπωμένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει τη δυνατότητα και στην Οικονομική Αστυνομία να επιβάλει τα ήδη προβλεπόμενα από τη φορολογική νομοθεσία πρόστιμα για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση αποδείξεων.
Τα πρόστιμα που επιβάλλονται για την μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση αποδείξεων ανέρχονται σήμερα σε:
• 800 ευρώ, για κάθε απόδειξη που δεν εκδόθηκε, εφόσον η αξία της αποκρυβείσας συναλλαγής δεν υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ και ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά βιβλία (εσόδων ή εξόδων ή πρώην β’ κατηγορίας του ΚΒΣ).
• 1.200 ευρώ, για κάθε απόδειξη που δεν εκδόθηκε, εφόσον η αξία της αποκρυβείσας συναλλαγής δεν υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ και ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά βιβλία (πρώην γ’ κατηγορίας του ΚΒΣ).
• 40% της αξίας της αποκρυβείσας συναλλαγής, εφόσον η αξία της απόδειξης που δεν εκδόθηκε υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ, με ελάχιστο ποσό προστίμου τα 2.500 ευρώ.
Από την 1η Ιανουαρίου 2014 τα πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων αξίας μέχρι 5.000 ευρώ αυξάνονται σε:
• 1.000 ευρώ, για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδεται, εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά βιβλία.
• 2.500 ευρώ, για κάθε μη εκδοθείσα απόδειξη, εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/aposirthike-i-diataxi-gia-1-000-evro-prostimo/