Aποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 4ης Οκτωβρίου

Ιδεολογική σύγχυση, ασυνέπεια στις αρχικές δεσμεύσεις, ιδεολογική σύγχυση, απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος, αλαζονεία, πάθος για εξουσία είναι ορισμένα μόνο από τα αίτια που οδήγησαν τη Νέα Δημοκρατία στη ήττα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, με διαφορά 10,4 μονάδων σε πανελλαδικό επίπεδο και σχεδόν 25 μονάδων στα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με τις απόψεις που επώνυμα στελέχη της γαλάζιας παράταξης καταθέτουν στην «δ».
Παράλληλα, ειδικά για τη Δωδεκάνησο επισημαίνουν την «μηδενική εκπροσώπηση» του κόμματος , τη διάλυση της κομματικής βάσης αλλά και την ελλιπή και αναποτελεσματική λειτουργία των τριών βουλευτών του κόμματος στο νομό.
Βασίλης Υψηλάντης –
Υποψήφιος βουλευτής
Δωδεκανήσου της ΝΔ:
Το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα προσέδωσε στο ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, συνολικά 285.094 ψήφους περισσότερους, ενώ από τη Ν.Δ. αφαιρέθηκαν 699.012. Σε τοπικό επίπεδο το μεν ΠΑΣΟΚ προσέθεσε στη δύναμή του 8.046 ψήφους ενώ η Ν.Δ. απώλεσε γύρω στους 14.000. Επίσης αξιοσημείωτο ήταν το ποσοστό των άκυρων ψηφοδελτίων ανήλθε σε 143.658 ψήφους σε εθνικό επίπεδο και 2480 σε τοπικό. Αν συνυπολογίσει κανείς και τη σημαντική αποχή τότε εκτιμάται ότι το τελικό αποτέλεσμα, αντικειμενικά αν το κρίνει κανείς, δεν ήταν τόσο ψήφος εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ αλλά ψήφος διαμαρτυρίας στη ΝΔ. Προσωπική μου άποψη ιδιαίτερα για τα δύο τελευταία χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. ήταν η αδυναμία της, λόγω της οικονομικής κρίσης, να ικανοποιήσει λαϊκά αιτήματα που είχαν σχέση με την καθημερινότητα και το νοικοκυριό του Ελληνα. Επιπρόσθετα παρατηρήθηκε έλλειμμα συνεννόησης των πολιτών με τους κατέχοντες διάφορα αξιώματα. Τα φαινόμενα αυτά υπήρξαν έντονα και σε τοπικό επίπεδο, όπου μάλιστα το ΠΑΣΟΚ κατείχε και προβάδισμα. Η συμμετοχή μάλιστα ενός ανθρώπου όπως του Καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού, στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος από την επαγγελματική του δραστηριοποίηση, είχε αναπτύξει δεσμούς φιλίας και αλληλοεκτίμησης με πολλούς ψηφοφόρους της Ν.Δ., διόγκωσε τη διαφορά αυτή.
Νίκος Πουλιού –
Υποψήφιος βουλευτής
Δωδεκανήσου της ΝΔ:
« Η ΝΔ έχασε
το ηθικό της πλεονέκτημα»
Τα αίτια της ήττας της ΝΔ πρέπει να αναζητηθούν σε βάθος χρόνου και όχι μόνο στην προεκλογική περίοδο. Πίσω από την ήττα υπάρχει πολιτική, οργανωτική και επικοινωνιακή ευθύνη. Η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές βασιζόταν πάνω από όλα στο εθνικό συμφέρον. Δεν μπορούσε να αφήσει τη χώρα σε μακρά προεκλογική περίοδο, με την παγκόσμια κρίση να βρίσκεται σε έξαρση. Η ζημιά θα ήταν ανεπανόρθωτη. Έτσι πήρε την γενναία απόφαση και μίλησε ειλικρινά και τίμια στους πολίτες. Είπε τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτό όμως ούτε άρεσε, ούτε έπεισε και κυρίως δεν κατάφερε να επιφέρει την πολυπόθητη συσπείρωση.
Καταλυτικό ρόλο, κατά την άποψή μου, έπαιξε η μη επίτευξη της βασικής προεκλογικής δέσμευσης της ΝΔ περί “επανίδρυσης του κράτους”. Το κράτος δεν άλλαξε, δεν έγινε πιο φιλικό, γρήγορο και αποτελεσματικό, διότι δεν άλλαξε η νοοτροπία, δεν απομακρύνθηκαν όσοι λοξοδρομούσαν προς την ιδιοτέλεια και τον συμβιβασμό, δημιουργώντας βαρίδια στο κυβερνητικό έργο. Αδρανοποιήθηκε και υποβαθμίστηκε ο κομματικός μηχανισμός. Είχαν όλα αφεθεί στην τύχη τους. Οι Νεοδημοκράτες πικράθηκαν πολύ και απογοητεύτηκαν από συμπεριφορές και στάσεις. Με αφορμή σειρά υποθέσεων, όπως της μονής Βατοπεδίου και του Αριστοτέλη Παυλίδη, η ΝΔ έχασε το ηθικό της πλεονέκτημα και υπέστη φθορά στο προφίλ της νέας διακυβέρνησης, της σεμνότητας και ταπεινότητας. Και κυρίως δεν απάντησε με πολιτικές πράξεις και με αλλαγές στο μήνυμα της νέας πορείας και των πρακτικών που της έστειλαν οι πολίτες στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Όλα τα ανωτέρω συμπαρέσυραν και το εκλογικό αποτέλεσμα στα Δωδεκάνησα, ένα νομό παραδοσιακά χαρακτηρισμένο «πράσινο». Η Ν.Δ. είναι μια μεγάλη λαϊκή παράταξη, με μεγάλη προσφορά στην πατρίδα. Ξέρει με τον κόσμο της να αγωνίζεται στα εύκολα και στα δύσκολα και να πετυχαίνει.
Τώνης Μαρτίνης – πρώην Πρόεδρος ΔΟΔΕ Δωδ/σου: «Αλαζονεία και πάθος για εξουσία»
Το πάθος για την εξουσία, η κατάθεση ψυχής από τα στελέχη για να κυβερνήσει ξανά η Νέα Δημοκρατία μετά από πολλά χρόνια, προκάλεσε φόβους και φοβίες στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή.
Από τότε που γεννήθηκαν φοβίες και φόβοι, ήταν οφθαλμοφανές πως με μαθηματική ακρίβεια θα χανόταν και η κυβέρνηση αργά ή γρήγορα. Το πάθος και η προσπάθεια των νεοδημοκρατών για νίκες μετατρέπονταν σιγά και σταθερά σε αδιαφορία και εντέλει σε απογοήτευση. Κι όταν στην νέα θητεία της κυβέρνησης Καραμανλή, εμφανίστηκε και η αλαζονεία και ο παλαιοκομματισμός, τότε δεν υπήρχε πια κανένας λόγος νέας πίστωσης χρόνου από το λαό. Το οξύμωρο είναι πως οι πλέον αλαζονικές συμπεριφορές εμφανίστηκαν από τα νεότερα στελέχη.
¶λλος αλλά βασικός λόγος που η Νέα Δημοκρατία έχασε στις εκλογές είναι η ιδεολογική σύγχυση που προκλήθηκε από την παρουσία του ΛΑΟΣ και από την ανάγκη κάλυψης θέσεων μετριοπάθειας για να «γεμίσει» ο λεγόμενος μεσαίος χώρος: Οι ίδιοι οι Νεοδημοκράτες δεν γνώριζαν αν ανήκουν σε κεντροδεξιά παράταξη ή σε σοσιαλιστική. Όλες οι αποφάσεις ελαμβάνοντο ή δεν προχωρούσαν σε λήψη αποφάσεων υπό την απειλή των αντιδράσεων που θα προκληθούν είτε προς τη μια είτε προς την άλλη πλευρά.
Τοπικά, η εκπροσώπηση ήταν μηδενική, τουλάχιστον στο τελευταίο διάστημα: Δεν υπήρχε το «αποκούμπι» του λαού, δεν γινόταν κάτι στη σωστή κατεύθυνση και η οικονομική κρίση απομάκρυνε τους ψηφοφόρους – που πολλοί πάλευαν μόνοι με τη φτώχια, την αναδουλειά και τα προσωπικά προβλήματα τους. Οι τρεις βουλευτές είχαν ξεπερασθεί από την ίδια την κοινωνία, η οργάνωση της κομματικής βάσης είχε διαλυθεί και όλοι μαζί προσπαθούσαν αντί να βρίσκουν λαϊκά «ερείσματα» να μαστιγώνουν τον εσωτερικό αντίπαλο ή να αυτομαστιγώνονται με ζεύξεις Καλύμνου και Λέρου!
Εν πάση περιπτώσει θεωρώ πως η ήττα είτε εδώ είτε γενικά ήρθε γιατί η Νέα Δημοκρατία έχασε τον προσανατολισμό και τον αυτοπροσδιορισμό της. Γι αυτό, το νέο σχήμα που θα προκύψει μετά το συνέδριο θα πρέπει να αποβάλλει πρώτα απ’ όλα τη λογική της διαχείρισης και να επιβάλλει πολιτικές που θα μιλάνε στην Νεοδημοκρατική συνείδηση: Με ιδεολογικές θέσεις, με κοινωνικές τομές, κοντά και δίπλα στον πολίτη…