Αρχίζει η ψηφιοποίηση των ιστορικών αρχείων

Ξεκινά σε λίγο καιρό η διαδικασία ψηφιοποίησης των ιστορικών αρχείων της Δωδεκανήσου, που χρονολογούνται από την περίοδο της ιταλικής κατοχής και όχι μόνο.
Το αρχείο της μυστικής Ιταλικής Αστυνομίας που φυλάσσονταν μέχρι πρότινος στις εγκατάστασης της ΕΛΑΣ παραδόθηκε στο αρχείο του κράτους και σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφιοποίησης.
Για τις δράσεις που θα αναπτυχθούν η προϊσταμένη της υπηρεσίας κ. Ειρήνη Τόλιου συνοδευόμενη από την κ. Υπακοή Χατζημιχάλη, που ήρθε από την κεντρική υπηρεσία στη Ρόδο για να παρακολουθήσει την υπόθεση, θέλησε να ενημερώσει το δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά.
Η ψηφιοποίηση του πολύτιμου αυτού υλικού θα φωτίσει ίσως καλύτερα την ιστορία του νησιού μας και θα αναδείξει τον ρόλο εκείνων που αγωνίστηκαν για να είναι η Ρόδος ελεύθερη.
«Το εν λόγω αρχείο περιλαμβάνει φακέλους ατόμων, κυρίως Δωδεκανησίων, οι οποίοι απασχόλησαν τότε την ιταλική αστυνομία. Οι φάκελοι αυτοί περιέχουν έγγραφα, αναφορές και στοιχεία που αφορούν πληροφορίες για αντιστασιακή δράση πολιτών επί της ιταλικής κατοχής, παραβατικές και επαγγελματικές δραστηριότητες, αποφάσεις δικαστηρίων, έγγραφα μεταγωγής, καταλόγους, δραστηριότητες ορθόδοξων ιερέων καθώς και στοιχεία και πληροφορίες για κάποια άτομα.
Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 42 του Ν 1946.91 τα αρχεία αυτά διατίθενται για μελέτη μετά την πάροδο 30 ετών. Ωστόσο για τη χρήση κάποιων εγγράφων υπάρχουν περιορισμοί», αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο, που εστάλη στην κ. Τόλιου από την αρμόδια υπηρεσία.
«Στα πλαίσια της συνεργασίας που είχαμε με τα στελέχη της εταιρείας που θα αναλάβει την ψηφιοποίηση, μας πληροφόρησαν πως τον επόμενο μήνα θα έρθουν στη Ρόδο. Θα γίνει η εγκατάσταση των μηχανημάτων για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Ολοκληρώθηκε και η εισαγωγή στην υπηρεσία μας του ιταλικού αρχείου που κατείχε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας. Περιέχει 90.000 καρτέλες με στοιχεία Δωδεκανησίων πολιτών που απασχόλησαν τους καραμπινιέρους. Θα αλλάξει τα δεδομένα της ιστορικής έρευνας», δήλωσε η κ. Ειρήνη Τόλιου και πρόσθεσε πως έγινε αυτοψία και σε υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου και στο Κτηματολόγιο, όπου επίσης υπάρχει αρχείο, που θα πρέπει να ψηφιοποιηθεί.
«Ήρθαμε να ενημερώσουμε τον δήμαρχο για τις δράσεις μας και για όσα σημαντικά γίνονται για τα αρχεία του κράτους. Είδαμε πως υπάρχουν σημαντικά στοιχεία προς ψηφιοποίηση και στο δημοτολόγιο», δήλωσε η κ. Τόλιου.
«Τα αρχεία του κράτους είναι η μοναδική υπηρεσία που φυλάσσει και συντηρεί όλο τον πλούτο της Δωδεκανήσου. Αυτός είναι ο λόγος που θέλησα να έρθω για να βοηθήσω την κ. Τόλιου», δήλωσε η κ. Υπακοή Χατζημιχάλη.
Το ζήτημα που αφορά τα ιστορικά αρχεία της περιοχής μας είχε κυριαρχήσει στη συνάντηση που είχε ο περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης με το γενικό διευθυντή του Μουσείου του Ολοκαυτώματος της Washington D.C. κ. Vadim Altsakan.
Το Μουσείο Ολοκαυτώματος, ομοσπονδιακός κυβερνητικός φορέας που εξουσιοδοτείται από το Αμερικανικό Κογκρέσσο, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, προκειμένου να εμπλουτιστεί το υλικό του με έγγραφα και αρχεία (αντίγραφα φυσικά) που αφορούν την τύχη των Ελλήνων Εβραίων.
Το ενδιαφέρον του Μουσείου Ολοκαυτώματος για τη Ρόδο είναι μεγάλο, όχι μόνο γιατί υπήρχε ανάλογη εβραϊκή κοινότητα που ήκμαζε, αλλά και γιατί, λόγω της ιταλικής κατοχής των Δωδεκανήσων, η ιστορία της κοινότητας παραλλάσσει σε σχέση με τις σαφώς μεγαλύτερες κοινότητες π.χ. της Θεσσαλονίκης, ενώ και το αρχειακό υλικό που αφορά τα επίσημα έγγραφα είναι πλουσιότερο και καλύτερα διατηρημένο. Χαρακτηριστικά ειπώθηκε από την κα Τόλιου ότι το αρχειακό υλικό μόνο της περιόδου, που ενδιαφέρει τους ερευνητές του Μουσείου, ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια σελίδες.

Να σημειωθεί πως υπάρχει συνεργασία και του υπουργείου Παιδείας με το Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον που είναι κρατικό.