Νέο κύκλο αντιπαράθεσης που αναμένεται να αναλάβει εκ νέου διαστάσεις και να απασχολήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας προκάλεσε η απόφαση της Διεύθυνσης Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να εκδώσει νέα άδεια οικοδομής στην εταιρεία “KAPΦOYP-MAPINOΠOYΛOΣ AE” για τη λειτουργία αντί υπεραγοράς, super market τροφίμων αλλά και γυμναστηρίου σε οικοδομή της οδού Ηρακλειδών στην Ιαλυσό.
“Φρένο” στην ανέγερση και λειτουργία διώροφου καταστήματος τροφίμων με υπόγειο βοηθητικών χώρων συνολικού εμβαδού 1.987τ.μ. στην εταιρεία είχε θέσει με την υπ’ αρίθμ. 3351/2008 απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το ΣτΕ συγκεκριμένα ακύρωσε την υπ’ αριθ. 483/2004 οικοδομική άδεια της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Ρόδου της Νομαρχιακής Αυτοδιοικήσεως Δωδεκανήσου κρίνοντας επί της ουσίας εσφαλμένη την κρίση του Διοικητικού Eφετείου Πειραιά (τμήμα Α2) που απέρριψε σχετική αίτηση 3 κατοίκων της Ιαλυσού.
Οι κάτοικοι της Iαλυσού κ.κ. Θ. Oικονομίδου, Φ. Pουμπέτη και Σ. Xατζημάρκος, που εκπροσωπήθηκαν από τον δικηγόρο κ. Γ. Μαυρομάτη, υποστήριξαν συγκεκριμένα ότι η οικοδομική άδεια εκδόθηκε κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, καθώς η περιοχή στην οποία ανεγείρεται το πολυκατάστημα προορίζεται για χρήση αμιγούς κατοικίας και μόνο κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η ανέγερση εμπορικών καταστημάτων που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες της άμεσης περιοχής.
Στη νέα άδεια οικοδομής αναφέρεται ότι είναι απολύτως σύμφωνη με τα οριζόμενα στην απόφαση του ΣτΕ καθώς το εμβαδόν του super market φέρεται να περιορίζεται στα 1.500 μέτρα.
Οι ως άνω κάτοικοι ωστόσο αμφισβητούν εκ νέου την εγκυρότητα και της νέας άδειας οικοδομής την οποία θα προσβάλουν στα Διοικητικά δικαστήρια.
Το υπό ανέγερση κατάστημα όπως ισχυρίστηκαν βρίσκεται στον τομέα Δ του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου πόλεως του δήμου Ιαλυσού, περιοχή η οποία προορίζεται αποκλειστικά για χρήση αμιγούς κατοικίας, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Π.Δ. 8/8/1995 (ΦΕΚ 655Δ/4/9/1995) στην οποία, όσον αφορά τις εμπορικές χρήσεις, επιτρέπονται οι χρήσεις μικρών καταστημάτων τα οποία εξυπηρετούν τις τοπικές ανάγκες, παντοπωλεία, χαρτοπωλεία, φαρμακεία. Απαγορευομένης της ανεγέρσεως και λειτουργίας υπερακαταστήματος ή υπεραγοράς.
Εξακολουθούν να υποστηρίζουν επίσης ότι η λειτουργία του πολυκαταστήματος θα προκαλούσε κυκλοφοριακό πρόβλημα στην περιοχή, ηχητική ρύπανση και θα είχε αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής τους.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/archizi-neos-kiklos-antiparatheseon/