“Ασφυξία” στην αγορά από την έλλειψη ρευστότητας!

Να είναι περισσότερο σχολαστικοί και να τηρούν πολύ αυστηρά τις οδηγίες για τις πάσης φύσεως χορηγήσεις καλούν, με σημειώματα εσωτερικής κυκλοφορίας, οι διοικήσεις των περισσότερων εμπορικών τραπεζών τους κατά τόπους διευθυντές και υποδιευθυντές καταστημάτων.
Το χάος στο οποίο τείνει να περιέλθει η αγορά μετά και το πρόσφατο “τσουνάμι” των ακάλυπτων επιταγών, σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση που παρουσιάζουν τα πάσης φύσεως δάνεια σε καθυστέρηση, πιέζει ασφυκτικά το τραπεζικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα το κλίμα στο χρηματο-οικονομικό τοπίο διαρκώς να επιδεινούται.
Από την άλλη πλευρά, οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες η κρίση στην πραγματική οικονομία θα αρχίσει να γίνεται πλέον ορατή και στη χώρα μας περίπου σε 2 μήνες, υποχρεώνει τους τραπεζίτες να “σφίξουν κι άλλο” την ήδη σφιγμένη κάνουλα της ρευστότητας.
«Το να πάρεις πλέον δάνειο από την τράπεζά μας ισοδυναμεί με θαύμα!», λέει στέλεχος του τμήματος Προβλέψεων και Ανάληψης Δανειακού Κινδύνου (credit risk desk) μεγάλης εμπορικής τράπεζας, με σημαντική παρουσία στο χώρο της λιανικής.
Ακόμα και τα όρια στις πάσης φύσεως πιστωτικές κάρτες έχουν αρχίσει να μειώνονται αισθητά, καθώς η πιστοληπτική ικανότητα των κατόχων, εμφανίζεται ως “ασθενής και επίφοβη” αν ο κάτοχος είναι ιδιωτικός υπάλληλος ή ελεύθερος επαγγελματίας.
Μόνο οι μεγάλοι καταθετικοί πελάτες και οι δημόσιοι υπάλληλοι θεωρούνται φερέγγυοι, αλλά και αυτοί με μέτρο…

6μηνιαίος, πλέον, ο έλεγχος
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πηγές αρκετές από τις μεγάλες εμπορικές τράπεζές μας, στον κλάδο των Χορηγήσεων (κατηγ. Κεφάλαια Κίνησης σε Ελεύθερους Επαγγελματίες), αυξάνουν τα επίπεδα παρακολούθησης και ζητούν πλέον από τους δανειολήπτες της κατηγορίας αυτής αντίγραφα των φορολογικών εντύπων (π.χ. ΑΠΥ, ΦΠΑ, κ.λπ.) που καταθέτουν στις αρμόδιες ΔΟΥ, προκειμένου να ελέγχουν την πρόοδο της επιχείρησης. Σημειώνεται ότι μέχρι και τις καταβολές του Ιουνίου, η υποχρέωση αυτή ήταν ετήσια και αφορούσε στο σύνολο των εντύπων που κατατείθονταν εκ μέρους της επιχείρησης ή του ελευθ. επαγγελματία προς τις ΔΟΥ.
«Με τον έλεγχο αυτό προσπαθούμε να συγκεκριμενοποιήσουμε ακόμα περισσότερο το προφίλ του πελάτη μας, αλλά και να διαπιστώσουμε έγκαιρα τυχόν προβλήματα που δυνητικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εμπλοκή και εν συνεχεία σε καθυστέρηση κάποιο δάνειο», εξηγεί άλλο στέλεχος τράπεζας.
«Ομως, πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Και εσείς είστε εμπορική επιχείρηση», ρωτάμε εύλογα.
«Είναι ένα πρόβλημα σοβαρό για μας, για το χώρο μας. Γράψατε ή ρωτήσατε πόσες απολύσεις προσωπικού σε τράπεζες γίνονται καθημερινά; Οχι! Ισως γιατί εμείς δεν είμαστε τόσο δημοφιλείς…», απαντά με πικρία.
Ομως, το ζητούμενο δεν είναι αυτό. Το ζητούμενο είναι το πού θα πάει η αγορά τους επόμενους μήνες.
Χωρίς ρευστότητα, χωρίς “πλαστικό χρήμα” χωρίς επιταγές ο φαύλος κύκλος της ύφεσης, που ούτως, ή άλλως είναι ήδη βαθύς, θα βαθύνει ακόμα περισσότερο.
Μέχρι πότε θα αντέξουν
Από την πλευρά τους πάντως, και οι παράγοντες της αγοράς έχουν αντιληφθεί τις κινήσεις περιστολής των τραπεζών και αναζητούν λύσεις τόνωσης της ρευστότητας, και κυρίως διατήρησης των ευκολιών που έχουν μέχρι σήμερα σε ρευστό.
Ομως, τα πράγματα κάθε άλλο παρά αισιόδοξα μπορούν να χαρακτηρισθούν.
Σύμφωνα με την εμπιστευτική εγκύκλιο προς τα στελέχη και τους διευθυντές καταστημάτων, ζητείται ουσιαστικά η περικοπή των χορηγήσεων σε ποσοστό 30% των ήδη υφισταμένων.
Αυτό, σε απλά αριθμητικά μεγέθη, σημαίνει ότι από τα “ψίχουλα” που δίνονται σήμερα, πάμε με μαθηματική ακρίβεια στο “τίποτε με κάτι”.
Το επόμενο ερώτημα, βέβαια, είναι η χρονική διάρκεια αυτού του μέτρου.
«Οσο απαιτηθεί, όσο αντέξουμε, όσο αντέξουν…», είναι η λακωνική απάντηση στο ερώτημα.
– Οσο απαιτηθεί από τις περιστάσεις.
– Δηλαδή;
– Τουλάχιστον να βγει ο χειμώνας και βλέπουμε…
– Πόσο αναμένετε να αυξηθούν οι επισφάλειες;
– Ενα άλλο “αγκάθι”. Εχουμε βλέπεις και τη “Βασιλεία ΙΙ”.
– Θα σταματήσουν οι μεταχρονολογημένες επιταγές! Τεράστιο ζήτημα!
– Το άπαν για την αγορά σήμερα…
– Ο χρόνος ενδιαφέρει πολύ…
– Υπολογίζουμε μέχρι τα μέσα του 2012!