Το διοικητικό συμβούλιο της υπό εκκαθάριση Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου ανέθεσε το βράδυ της Κυριακής στο δικηγορικό γραφείο Αθηνών “Μπεντενιώτης & Συνεργάτες” και συγκεκριμένα στους δικηγόρους κ.κ. Μανώλη Μπεντενιώτη, Αλέξανδρο Κοντογεωργίου και Δήμητρα Μπακοπάνου, την υποβολή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αιτήσεως αναστολής καθώς και αίτησεως ακύρωσης της υπ΄αριθμ. 97/8.12.2013 απόφασης της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος με την οποία ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της, αποφασίστηκε η εκκαθάρισή της και διορίστηκε ειδικός εκκαθαριστής.
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας κ. Γ. Φρόνας, εξέφρασε ωστόσο χθες δημόσια την απαισιοδοξία του για την έκβαση της αιτήσεως λαμβανομένου υπόψη ότι και στο παρελθόν ανάλογες ενέργειες από άλλες τράπεζες δεν ευδοκίμησαν.
Η αίτηση αναστολής πρόκειται να υποβληθεί σήμερα, εκτός απροόπτου, ενώ θα συνοδεύεται από αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής.
Στο δικηγορικό γραφείο απεστάλησαν όλα τα έγγραφα με τα οποία οι αρμόδιες αρχές ζητούσαν τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας, φάκελος εγγράφων με τις ενέργειες του διοικητικού συμβουλίου και το ιστορικό με τις συναντήσεις του διοικητικού συμβουλίου με τις εποπτικές αρχές και τις προφορικές συμφωνίες με τα στελέχη τους.
Το χρονικό της κρίσης
Mε το υπ’ αριθμ. ΑΠ 1750/5870/22.7.2013 έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος είχε κληθεί η Συνεταιριστική Τράπεζα να γνωστοποιήσει τα συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να λάβει προκειμένου ο Δείκτης Κυρίων Στοιχείων των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων, μετά την ανεπάρκεια των προβλέψεων, να ανέρχεται το αργότερο έως την 31 Αυγούστου 2013, στο προβλεπόμενο από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ελάχιστο όριο 9%,
Την 30ή Ιουλίου 2013 υπήρξε απάντηση στην οποία αναφέρονται οι σχεδιαζόμενες ενέργειές του που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας έως 31 Αυγούστου 2013 και ζητήθηκε παράταση της προθεσμίας συγκέντρωσης των απαιτούμενων κεφαλαίων έως 31 Δεκεμβρίου 2013.
Η προθεσμία συγκέντρωσης κεφαλαίων παρατάθηκε τελικώς έως την 31 Οκτωβρίου 2013, προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος για την έγκριση της αίτησης της τράπεζας προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη δημόσια προσφορά νέων μερίδων συνολικού ποσού 17.006.254,50 ¤.
Την 24η Οκτωβρίου 201ε η Τράπεζα της Ελλάδος όρισε ως καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης της αύξησης κεφαλαίου των συνεταιριστικών τραπεζών την 22α Νοεμβρίου 2013.
Την 1η Νοεμβρίου 2013 η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδ/σου επιπλέον στοιχεία σχετικά με τις πραγματοποιηθείσες κατά το γ’ τρίμηνο του έτους 2013 ρυθμίσεις δανείων, δεδομένης της σημαντικής μείωσης της ανεπάρκειας των προβλέψεων που εμφανίστηκε με βάση τα υποβληθέντα εποπτικά στοιχεία της 30ής Σεπτεμβρίου 2013 σε σχέση με τα αντίστοιχα της 30ής Ιουνίου 2013.
Η τράπεζα απάντησε σχετικά την 7η Νοεμβρίου 2013 και την 25η Νοεμβρίου 2013 απέστειλε έγγραφο με το οποίο ενημέρωσε την Τράπεζα της Ελλάδος για την άντληση συνολικού ποσού 5.334.197,50 ¤ στο πλαίσιο της αύξησης του συνεταιριστικού κεφαλαίου μέσω δημόσιας προσφοράς νέων μερίδων για συνολικό ποσό 17.006.254,50 ¤.
Την 26η Νοεμβρίου 2013 η Τράπεζα της Ελλάδος γνωστοποίησε στο πιστωτικό ίδρυμα την ανάθεση του έργου αξιολόγησης του χαρτοφυλακίου δανείων που ρυθμίστηκαν κατά την περίοδο 30 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2013 στην εταιρεία «ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΟΥ, ΣΟΦΙΑΝΟΣ & ΚΑΜΠΑΝΗΣ Ανώνυμη Εταιρία Ορκωτών Ελεγκτών και Συμβούλων Επιχειρήσεων».
Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου απεστάλησαν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της Τράπεζας της Ελλάδος στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου την 2α Νοεμβρίου 2013, ενώ γνωστοποιήθηκε ότι το ποσό που αντλήθηκε κατά την πρόσφατη αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου δεν επαρκεί για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης της και κλήθηκε το διοικητικό συμβούλιο, στο πλαίσιο της άσκησης του δικαιώματος προηγούμενης ακρόασης, να εκθέσει προφορικά τις απόψεις του στην Τράπεζα της Ελλάδος, στις 6 Δεκεμβρίου 2013.
Την 6η Δεκεμβρίου 2013 υπήρξε συνάντηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου του πιστωτικού ιδρύματος με την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ προηγήθηκαν δύο επιστολές.
Την 6η Δεκεμβρίου 2013 καταβλήθηκαν προσπάθειες με τη συνδρομή πολιτικών προσώπων, που έφτασαν μέχρι και τον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών, για την χορήγηση 5νθήμερης προθεσμίας προκειμένου να αντληθούν 5 εκατ. ευρώ που έλειπαν από το κεφάλαιο της τράπεζας. Ανάλογη παρέμβαση υπήρξε και προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Υπήρξαν ακόμη προφορικές δεσμεύσεις τριών επιχειρηματιών, ακόμη και του κ. Βασιλάκη της Αegean, ο οποίος είχε επαφές με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Μαχαιρίδη, για την παροχή βοήθειας στην τράπεζα.
Τα συγκεκριμένα γεγονότα έγιναν γνωστά στην Τράπεζα της Ελλάδος, που όμως δεν ανέστειλε τη διαδικασία και εξέδωσε ταχύτατα την Κυριακή την απόφασή της μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος που έγινε αυθημερόν.
Κρίθηκε συγκεκριμένα ότι τα ίδια κεφάλαια του πιστωτικού ιδρύματος, λαμβάνοντας υπόψη την ανεπάρκεια των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, η οποία βάσει των τελευταίων υποβληθέντων εποπτικών στοιχείων της 30ης Σεπτεμβρίου 2013 και μετά την επαναταξινόμηση τμήματος των ρυθμισμένων κατά το γ΄ τρίμηνο του 2013 δανείων ανέρχεται σε ποσό 22.522.000 ¤, υπολείπονται κατά το ποσό των 10.582.000 ¤ του απαιτουμένου ενώ θεωρήθηκε ότι αδυνατεί να αυξήσει τα κεφάλαιά του, ώστε να αρθεί η παρούσα ανεπάρκειά τους.
Η Τράπεζα της Ελλάδος έκρινε συγκεκριμένα ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου δεν τήρησε τις προθεσμίες για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής της επάρκειας. Τονίζει ότι το ποσό των 5.334.197,50 ¤ που συγκέντρωσε δεν επαρκεί και ότι δεν προσφέρει τα εχέγγυα ότι δύναται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να διασφαλίσει τα επιστρεπτέα κεφάλαια που της έχουν εμπιστευτεί οι πιστωτές της και ιδίως οι καταθέτες.
Αποφασίστηκε έτσι να ανακληθεί η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της και να διοριστεί ειδικός εκκαθαριστής η εταιρεία “ΕΡΝΣΤ & ΓΙΑΝΓΚ”.
Η Επιτροπή Μέτρων Εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος, εξέδωσε την Κυριακή και εντολή μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων της Συνεταιριστικής Τράπεζας στην Alpha Bank.
Είχε προηγηθεί την 6η Δεκεμβρίου 2013 διαγωνισμός με τη συμμετοχή των Alpha Bank και Eurobank Eργασίας για την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς για την απόκτηση επιλεγμένων περιουσιακών στοιχείων της τραπεζας και υποβλήθηκαν προσφορές.
Η αρμόδια επιτροπή έκρινε ότι οι συνολικές καταθέσεις των πελατών στην Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου ανέρχονταν την 30ή Σεπτεμβρίου 2013 στο ποσό των 255.137.000 ¤ και το εγγυημένο από το ΤΕΚΕ μέρος, ήταν 119.193.255 ¤ και δεδομένης της παρούσας δυσμενούς δημοσιονομικής και οικονομικής συγκυρίας στην Ελλάδα, η εμπιστοσύνη των καταθετών στη σταθερότητα και την εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα κλονιζόταν από την αδυναμία πρόσβασης στις καταθέσεις τους, ιδίως δε από την προστασία μόνον του εγγυημένου μέρους των καταθέσεων διά της παραπομπής των καταθετών στη διαδικασία αποζημίωσης του ΤΕΚΕ και ότι θα υπήρχε απώλεια του μη καλυπτόμενου κατά τον ν. 3746/2009 μέρους των καταθέσεων πελατείας, εκτιμώμενου ύψους 135.943.745 ¤.
Αποφάσισε ότι πρέπει να αποφευχθεί η μεταβίβαση σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα των επιλεγμένων υποχρεώσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας και έκρινε συμφέρουσα την προσφορά της Alpha Bank στην οποία μεταβιβάζεται το σύνολο των συμβατικών σχέσεων από συμβάσεις ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού ταμιευτηρίου, όψεως, τρεχούμενου ή/και άλλου συναφούς με αυτούς λογαριασμού.
Εντολές πληρωμής, πιστωτικές ή χρεωστικές, με αναφορά σε κάποιον από τους παραπάνω λογαριασμούς που είχαν δοθεί αλλά δεν είχαν εκτελεστεί έως την ανάκληση της αδείας εκτελούνται πλέον από την Alpha Bank και θεωρούνται ότι την αναγράφουν ως πληρώτρια τράπεζα.
Δεν μεταβιβάζονται απαιτήσεις για οφειλόμενους τόκους μετά την ανάκληση της αδείας, των υποχρεώσεων της Συνεταιριστικής έναντι πιστωτικών ιδρυμάτων, υποχρεώσεις έναντι των επενδυτών λόγω της συμμετοχής τους στην εν τέλει μη επιτυχή αύξηση συνεταιριστικού κεφαλαίου της και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της έναντι του ΤΕΚΕ.
Με άλλη απόφαση κρίθηκε ότι η αξία των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού της Συνεταιριστικής αποτιμάται προσωρινώς στο ποσό των 6.188.546 ¤, η δε αξία των μεταβιβαζόμενων στοιχείων παθητικού αποτιμάται προσωρινώς στο ποσό των 255.201.898 ¤.
Προέκυψε δηλαδή ότι η αξία των μεταβιβαζόμενων στοιχείων παθητικού υπερβαίνει την αξία του μεταβιβαζόμενου ενεργητικού κατά ποσό 249.013.352 ¤.
Το ποσό της διαφοράς αξίας των προς μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων θα καταβληθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha Bank.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
“Με τη χθεσινή απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος, διαπράχθηκε ένα έγκλημα απέναντι στον λαό της Δωδεκανήσου. Ένα έγκλημα απέναντι στον τόπο μας, τις επιχειρήσεις, τους φορείς”!
Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου κ. Γ. Φρόνας, παρουσία των κ.κ. Ν. Παπασταματίου, Κ. Κωσταρίδη, Παντ. Γεωργάκη και Αντ. Μαγκαφά, έδωσε σε συνέντευξη τύπου στο Επιμελητήριο, το στίγμα του παρασκηνίου που προηγήθηκε της απόφασης για την ανάκληση της αδείας της τράπεζας και τη θέση της σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.
«Η απόφαση των Νομισματικών Αρχών και της Πολιτείας να κλείσει την αντιπροσωπευτικότερη, καλύτερα οργανωμένη και τρίτη σε κεφαλαιοποίηση Ελληνική Συνεταιριστική Τράπεζα, η οποία εξυπηρετούσε τον ακριτικό Ελληνισμό και 15.000 περίπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι απαράδεκτη για εμάς τους Δωδεκανησίους! Χωρίς κανένα σεβασμό στο μόχθο, στα κεφάλαια, στον αγώνα και την προσπάθεια των 24.000 Δωδεκανησίων, που εδώ και 18 χρόνια δημιούργησαν και στηρίζουν την Τράπεζα του τόπου μας, προχώρησαν σε κλείσιμο της Τράπεζας, με διαδικασίες και κριτήρια αμφισβητούμενα και υποκειμενικά» τόνισε ο κ. Φρόνας, φανερά συγκινημένος.
Όπως εξήγησε, η τράπεζα συγκέντρωσε στην αύξηση του συνεταιριστικού της κεφαλαίου 5,3 εκ. ¤ και έφθασε τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (ΔΚΕ) στα επίπεδα του 9,85%, όταν το όριο ήταν στο 9%.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, θεωρεί, ότι αναιτιολόγητα διαμόρφωσε τον δείκτη της τράπεζας στο 7,4%, θέτοντας απροειδοποίητα σε διαφορετική κατηγορία ρυθμίσεις καθυστερούμενων δανείων.
Όπως εξήγησε ο κ. Φρόνας, μια πρακτική που εφαρμόζεται επίσημα από την εγχώρια τραπεζική αγορά επί μία τριετία και η οποία είναι απόλυτα σύμφωνη με το κανονιστικό πλαίσιο, αμφισβητήθηκε και απερρίφθη εν μία νυκτί κυριολεκτικά, βάσει κριτηρίων που στηρίζονται σε υποκειμενική αξιολόγηση βιωσιμότητας δανείων.
Επεσήμανε εξάλλου ότι η εξέλιξη αυτή δεν έγινε εκ των προτέρων γνωστή στην τράπεζα, αλλά της ανακοινώθηκε αιφνιδίως με τη λήξη της προθεσμίας της περιόδου αύξησης του Συνεταιριστικού Κεφαλαίου.
Απεκάλυψε επίσης ότι την 6η Δεκεμβρίου η τράπεζα κατέθεσε στην Τράπεζα της Ελλάδος Σχέδιο Ανάκαμψης και Εξυγίανσης, με δεσμευτικές ενέργειες που διασφάλιζαν τη διάρκεια της κεφαλαιακής επάρκειας που περιελάμβανε και συμφωνία συγχώνευσης με την «Παγκρήτια Τράπεζα», η οποία θα έδινε νέες προοπτικές σε ολόκληρο τον συνεταιριστικό θεσμό και ζήτησε σύντομη προθεσμία προκειμένου να συγκεντρώσει τα πρόσθετα κεφάλαια.
Το Σάββατο γνωστοποίησε στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι έχει ανεύρει συγκεκριμένους επενδυτές για να καλύψουν το ποσό των 5 εκ. ¤ νέων κεφαλαίων και ζήτησε για το σκοπό αυτό προθεσμία πέντε εργάσιμων ημερών.
«Φαίνεται όμως ότι η τύχη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, όπως και συνολικά του θεσμού των Συνεταιριστικών Τραπεζών, ήταν προδιαγραμμένη και η απόφαση ειλημμένη» τόνισε ο κ. Φρόνας…
«Η Τράπεζα δεν έκλεισε για κακοδιαχείριση, δεν έκλεισε για σκάνδαλα, δεν έκλεισε λόγω έλλειψης ρευστότητας. Την έκλεισαν κάποιοι γιατί ρύθμισε δάνεια Δωδεκανησίων, τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρηση λόγω της οικονομικής ύφεσης που ταλανίζει τη χώρα επί εξαετία. Έκλεισαν τον μοναδικό πνεύμονα τοπικής επιχειρηματικότητας, αρνούμενοι να του χορηγήσουν την πρόσθετη ευκαιρία που νομίμως ζητούσε για να σταθεί αυτόνομος. Πρακτικές ρυθμίσεων που τα τελευταία χρόνια είναι πάγια τακτική όλων των Τραπεζών για εμάς θεωρήθηκαν μη αποδεκτές και μάλιστα με τρόπο που πιθανόν υποκρύπτει σκοπιμότητες και άλλους υπολογισμούς».
Ο κ. Φρόνας, τόνισε ότι «ό,τι χτίσαμε επί 18 χρόνια γκρεμίσθηκε απροκάλυπτα και αναίτια».
Ανέφερε εξάλλου ότι υφίσταται κίνδυνος και για τους 140 εργαζόμενους σ’ αυτήν και ότι αναμένονται τις προσεχείς ημέρες συζητήσεις για την τύχη τους με στελέχη της Aplha Bank, ενώ ενημέρωσε ότι κλείνουν όλα τα υποκαταστήματά της πλην εκείνων της Τήλου, της Κάσου, της Νισύρου και των Λειψών, αφήνοντας υπονοούμενα μάλιστα για το γεγονός ότι οι «συστημικές» τράπεζες δεν είχαν επιλέξει να λειτουργήσουν καταστήματα στα ακριτικά νησιά.
«Η τράπεζα δεν είχε ούτε bonus, ούτε υψηλόμισθους, ούτε χρυσοφόρα συμβόλαια, ούτε δάνεια σε ημέτερους, ούτε έκανε πολιτική, ούτε είχε πελατειακό σύστημα. Έκανε έντιμα και σταθερά τη δουλειά της, διευκολύνοντας τις μικρομεσαίες δωδεκανησιακές επιχειρήσεις και τους ιδιώτες. Κατά καιρούς υπήρχαν διαφωνίες, διαφορετικές απόψεις, λάθη εργασίας. Ποτέ όμως δεν παρέκλινε από το στόχο της και αυτό φάνηκε από την απήχηση που είχε στην αγορά. Η Τράπεζα εμπορεύεται χρήμα και εμπιστοσύνη και αυτή τη δουλειά επί 18 χρόνια την διεκπεραίωνε άψογα. Μέχρι που το Κράτος και οι Νομισματικές Αρχές αποφάσισαν ότι πρέπει να την κλείσουν για την κατά την άποψή τους έλλειψη ποσού 4 – 5 εκατ. ευρώ» τόνισε ο κ. Φρόνας προσθέτοντας ότι η Τράπεζα Δωδεκανήσου δεν ενεπλάκη ποτέ στα κρατικά ομόλογα και δεν έλαβε ποτέ ενίσχυση από το κράτος, ούτε από το πακέτο στήριξης Αλογοσκούφη, ούτε από το β’ πακέτο ενίσχυσης Τραπεζών, ούτε από το E.L.A., ούτε από τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης.
Επεσήμανε ακόμη ότι το καλοκαίρι του 2012 αποφάσισε αύξηση κεφαλαίου που δεν υλοποιήθηκε λόγω της πολιτικής αστάθειας της χώρας. Την 15η Ιουνίου 2013 η γενική συνέλευση αποφάσισε την αύξηση του Κεφαλαίου της, λίγο μετά την κρίση της Κύπρου και την υλοποίησε το φθινόπωρο.
«Έκλεισαν την Τράπεζα για κεφάλαια 4 – 5 εκ. ¤, όταν τους προσκομίσαμε έστω και την τελευταία στιγμή όνομα επενδυτή που θα κάλυπτε το ποσό. Αν αυτό δεν ήταν προσχεδιασμένο, τότε τι ήταν; Έπρεπε να θυσιασθεί μια μεγάλη Τράπεζα του χώρου, ένα φιλέτο, για να υπάρξει ενδιαφέρον για τις Εμπορικές Τράπεζες και ο νοών νοείτω» ανέφερε ο κ. Φρόνας διαψεύδοντας τις αιτιάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος ότι δόθηκαν τρεις παρατάσεις για τη συγκέντρωση των χρημάτων της αύξησης.
Όσο για τις απώλειες της Δωδεκανησιακής οικονομίας ο κ. Φρόνας ανέφερε ότι 265 εκατ. ευρώ δανείων που στήριζαν την Δωδεκανησιακή αγορά δε θα ανανεωθούν. Σταδιακά θα ρευστοποιηθούν από τον εκκαθαριστή και κανείς δε γνωρίζει πού θα μεταβιβαστούν. Τα πλαφόν θα κλείσουν. Επιταγές νέες δεν θα εκδοθούν, οι παλιές όμως θα εξοφλούνται μέσω των λογαριασμών της Alpha Bank.
Σημείωσε εξάλλου ότι όλες οι καταθέσεις είναι πλήρως εξασφαλισμένες και θα επιστραφούν και θα μεταφερθούν σε λογαριασμούς της Αlpha Bank. Τα ποσά που κατατέθηκαν για την πρόσφατη αύξηση του Συνεταιριστικού Κεφαλαίου θα επιστραφούν όλα στους συνεταίρους σε προσωπικούς λογαριασμούς.
Ο κ. Φρόνας κάλεσε τους Δωδεκανήσιους να σταθούν δίπλα τους «ενάντια στην άδικη και απροκάλυπτα εναντίον των συμφερόντων της Δωδεκανήσου απόφαση! Οι διαδικασίες, οι μεθοδεύσεις και οι κρυφές ατζέντες βάσει των οποίων έκλεισε η Τράπεζα αποτελούν εμπαιγμό για όλους τους Δωδεκανησίους και πρέπει, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, να απαντήσουμε όλοι δυναμικά».Οι κ.κ. Φρόνας και Γεωργάκης απεκάλυψαν επιπλέον ότι από το μεσημέρι κιόλας της Κυριακής έφτασαν και κατέλυσαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ρόδου οι εκκαθαριστές της τράπεζας. Υποστήριξαν ακόμη ότι τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξαν διαρκείς επαφές και ενημερώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τα σχέδια συγχώνευσης της Συνεταιριστικής Τράπεζας με άλλες συνεταιριστικές και τη δημιουργία μιας πανελλήνιας ή έστω δύο τραπεζών.
Επεσήμαναν επιπλέον ότι σε σύνολο 265 εκατ. ευρώ που είναι τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί εκείνα που κρίθηκαν επισφαλή από την Τράπεζα της Ελλάδος αντιπροσωπεύουν το 24,5% όταν τα αντίστοιχα για τις συστημικές τράπεζες είναι της τάξεως του 30%. Ο κ. Φρόνας θεωρεί ότι δεν υφίστανται «θαλασσοδάνεια» στη Συνεταιριστική Τράπεζα και ότι κακώς μειώθηκε ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειάς της εξαιτίας δανείων που κρίθηκαν επισφαλή επισημαίνοντας μάλιστα ότι υπάρχουν επιχειρηματίες τα δάνεια των οποίων θεωρήθηκαν επισφαλή στη Συνεταιριστική και όχι στις υπόλοιπες τράπεζες που χρωστούν!
Ο κ. Γεωργάκης επεσήμανε μάλιστα ότι μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είχε ποσοτικοποιήσει το ύψος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που απαιτείτο και δεν είχε γνωρίσει εγκαίρως ότι δεν συμφωνεί με τον δείκτη 9,85 επάρκειας που είχε υπολογιστεί τονίζοντας επιπλέον ότι από την αρχή του 2014 το όριο του συγκεκριμένου δείκτη, για όλες τις τράπεζες, μειώνεται σε 8!!
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Γ. ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Μαχαιρίδης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:
«Στενοχωριόμαστε γιατί ένα δημιούργημα της Δωδεκανήσου δεν θα υπάρχει πλέον. Σαν Περιφέρεια στηρίξαμε την τράπεζα. Ξέρετε πως με απόφαση του πρώην νομαρχιακού συμβουλίου σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πόρων από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, κάναμε χρήση επιταγών της Συνεταιριστικής Τράπεζας».
Σε ερώτηση σχετικά με την τύχη των επιταγών αυτών ο κ. Μαχαιρίδης δήλωσε: «Θα μεταφερθούν στην Αlpha Bank δεν θα υπάρχει θέμα. Οι διαδικασίες είναι διασφαλισμένες. Στεναχωριόμαστε γιατί υπάρχει ένα ζήτημα με τους εργαζόμενους που θα μπουν στη διαδικασία της αξιολόγησης. Έχουν την ανάγκη των εργαζομένων. Μακάρι να τους απορροφήσουν όλους. Αυτό θα ζητήσουμε εμείς. Υπάρχει και ένα θέμα με τους αρχικούς μερισματούχους που θα πρέπει να περιμένουν την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας για να πάρουν τα χρήματά τους. Μεταξύ αυτών είμαι και εγώ. Τα χρήματα από την συμμετοχή στην πρόσφατη αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου θα τα επιστρέψουν».
Σχετικά με την εξυπηρέτηση των μικρών νησιών όπου λειτουργούσαν καταστήματα μόνο της Συνεταιριστικής Τράπεζας ο κ. Μαχαιρίδης δήλωσε:
«Έχει διασφαλιστεί και αυτό. Δεν θα κλείσουν τα καταστήματα στα μικρά νησιά. Ζούμε σε περιόδους όπου και οι διασφαλίσεις δεν είναι πάντα σίγουρες. Για δεύτερη φορά μια συλλογική προσπάθεια στα Δωδεκάνησα δεν στέφεται με επιτυχία και αυτό μας προβληματίζει όλους. Σε ό,τι αφορά την τράπεζα πρέπει να δούμε τι έφταιξε και οδηγηθήκαμε εκεί».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΟΥ
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:
«Δεν περιμέναμε το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας. Είχαμε ενημερωθεί πως το χρηματοπιστωτικό μας ίδρυμα είχε συγκεντρώσει το απαιτούμενο κεφάλαιο και εκτιμούσαμε πως θα συνέχιζε τη λειτουργία του. Είχε βοηθήσει την τοπική οικονομία. Ηταν ένα δικό μας κομμάτι. Θεωρώ πως έγινε αδικία σε βάρος της Συνεταιριστικής αφού την τελευταία στιγμή αφαιρέθηκαν στοιχεία για τα επισφαλή δάνεια. Η αφαίρεση της αδείας είναι ένα αρνητικό στοιχείο για τα Δωδεκκάνησα. Θα στηρίξουμε τις όποιες κινήσεις γίνουν από την διοίκηση. Πρέπει ως Δωδεκανήσιοι να σκεφθούμε αν κάποια πράγματα σε βάρος της Συνεταιριστικής έγιναν εσκεμμένα».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ TOY OEE
Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Δωδ/νήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) κ. Μιχ. Μιχαήλ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η αναστολή λειτουργίας της Τράπεζας Δωδεκανήσου είναι βαρύτατο πλήγμα για την τοπική οικονομία και τον θεσμό.Στα 18 χρόνια της λειτουργίας της ήταν σημαντικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις του τόπου μας που αναζητούσαν λίγη ρευστότητα».
O ΣΥΡΙΖΑ
Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Οι τελευταίες εξελίξεις με το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου είναι μόνο αρνητικές. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εκκαθάρισης της τράπεζας, η οποία θα δείξει και προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούμε για την απόδοση ευθυνών και να κρίνουμε όλοι έχοντας μπροστά μας την πλήρη εικόνα.
Μέχρι τότε όμως, υπάρχουν θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης:
Το πρώτο είναι να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι σε αυτήν. Η Τράπεζα της Ελλάδος και η ALPHA Bank θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα χάσει τη δουλειά του και όλοι να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά στο διάδοχο σχήμα της τράπεζας, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα έχει αυτό.
Το δεύτερο έχει να κάνει με τη διατήρηση και τη συνέχιση της λειτουργίας των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Δωδεκανήσου, ειδικά στα νησιά όπου ήταν και το μοναδικό τραπεζικό υποκατάστημα για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας. Το κοινωνικό πλαίσιο λειτουργίας της τράπεζας στα μικρά νησιά μας δεν πρέπει να χαθεί.
H MIKA IATΡΙΔΗ
Η βουλευτής κ. Μίκα Ιατρίδη, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Τη στιγμή που οι Δωδεκανήσιοι, όπως και οι άλλοι Έλληνες φορολογούμενοι, πληρώνουν ουσιαστικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η συγκυβέρνηση δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει ένα ελάχιστο μέρος από την ανακεφαλαιοποίηση αυτή, προκειμένου να στηριχτούν και οι συνεταιριστικές τράπεζες, όπως εγκαίρως πριν ένα χρόνο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είχαμε ζητήσει.
Έτσι, μέσα σε μια νύχτα, η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου έκλεισε με τους εργαζόμενους σε αυτήν να μην ξέρουν τι τους ξημερώνει. Ταυτόχρονα, μικρά νησιά της Δωδεκανήσου μένουν χωρίς ούτε ένα υποκατάστημα τράπεζας, μια και μόνο η Συνεταιριστική Τράπεζα εξυπηρετούσε τα νησιά αυτά.
Τελικά, μένουν μόνο τα δελτία τύπου των ντόπιων κομματικών πρωτοπαλίκαρων, τα οποία έσπευσαν μεν να ενισχύσουν τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, αλλά, την ίδια στιγμή, στηρίζουν με την ψήφο τους μια κυβέρνηση που κατεδαφίζει την οικονομία των νησιών μας και κλείνει την ιστορική τράπεζα του τόπου μας».
Η αντιπεριφερειάρχης κ. Λίτσα Φτακλάκη, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
Όταν η ίδια η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στηρίζει τις συνεταιριστικές τράπεζες, καθώς θεωρεί πως είναι οι μόνες τράπεζες που μπορούν να στηρίξουν την τοπική οικονομία με προϊόντα ελκυστικά για τους επιχειρηματίες και την επιχειρηματικότητα των νέων με μικροδάνεια, την ίδια στιγμή, το αδηφάγο τέρας που λέγεται τραπεζικό σύστημα, χωρίς καμία αναστολή, εξαφανίζει από τον χάρτη μια συνεταιριστική τράπεζα που μάλιστα είχε ειδικό σκοπό ως τράπεζα των ακριτών Δωδεκανησίων νησιωτών.
Μόνο θυμό, θλίψη και απογοήτευση μπορεί να νιώσει κανείς με αυτές τις απίστευτες και ανάλγητες μεθοδεύσεις, οι οποίες σαφώς εγείρουν ερωτηματικά για το ποιος κυβερνά τελικά αυτή τη χώρα.
O ΔΗΜΟΣ ΤΗΛΟΥ
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Δήμος Τήλου, μεταξύ άλλων, αναφέρονται και τα ακόλουθα:
Αν και έχουμε λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από την διοίκηση της τράπεζας ότι δεν πρόκειται να κλείσει το κατάστημα στο νησί μας σας ενημερώνουμε ότι σε αντίθετη περίπτωση και σκεπτόμενοι ωφελιμιστικά και μόνο, με την ίδια λογική δηλαδή που μας αντιμετωπίζει το κεντρικό κράτος, αυτομολούμε και αποφασίζουμε να μην καταβάλουμε φόρους και να δημιουργήσουμε δικό μας ταμείο τα έσοδα του οποίου θα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της Τήλου.
ΤΟ ΤΕΕ
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ιάκ. Γρύλλης, δήλωσε, μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:
Αποτελεί τεράστια ηθική, οικονομική, πολιτική πρόκληση για τους Δωδεκανησίους, από την μια πλευρά να δίνονται πολλά δις για την ανακεφαλαιοποίηση των υπολοίπων τραπεζών και από την άλλη να μην περισσεύουν λιγότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ για την Τράπεζα Δωδεκανήσου. Να υπάρχει προσχεδιασμένο έγκλημα για να κλείσει μία κερδοφόρα τράπεζα με 250 εκατομμύρια ευρώ καταθέσεις και με ουσιαστική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη μιας εθνικά ευαίσθητης περιοχής. Χωρίς να δοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος χρονικό διάστημα ολίγων ημερών για την εύρεση εναλλακτικής λύσης όπως είχε ζητηθεί.
Η επιλογή για το κλείσιμο της Τράπεζας Δωδεκανήσου είναι εγκληματική. Η αδράνεια και η ολιγωρία εκ μέρους μας σημαίνει ανοχή στο έγκλημα. Θα υπάρξουν άραγε δυναμικές πρωτοβουλίες και προσπάθεια ανατροπής της επιλογής αυτής;