Ασκηση ετοιμότητας για το ενδεχόμενο σεισμού

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός που σχετίζεται με τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνονται μετά από ένα σεισμό, ήταν το αντικείμενο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο “ΑΚΤΑΙΟΝ”.
Ουσιαστικά, όπως τονίστηκε, δημιουργήθηκε ένα εργαστήρι επιχειρησιακού σχεδιασμού προκειμένου διαπιστωθεί η ετοιμότητα των αρμοδίων υπηρεσιών.
Τη συνάντηση οργάνωσε ο ΟΑΣΠ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και το Δήμο Ρόδου.
Στα πλαίσια του προγράμματος, σήμερα Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί άσκηση ετοιμότητας που θα έχει ως κατάληξη τη δημιουργία πρόχειρου καταυλισμού στην πλατεία Αθηνάς, στη Μεσαιωνική Πόλη.
Η άσκηση ετοιμότητας θα ξεκινήσει το πρωί και θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι, όπως δήλωσε χθες ο καθηγητής Σεισμολογίας Γεωλόγος κ. Ευθύμιος Λέκκας.
«Η σημερινή συνάντηση οργανώθηκε από τον ΟΑΣΠ.Αντίστοιχα σεμινάρια έχουν πραγματοποιηθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. Συμμετέχουν εκπρόσωποι των ΟΤΑ και στελέχη των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών. Είναι ουσιαστικά ένα πρακτικό εργαστήριο που έχει σαν στόχο να εκπαιδεύσει όλα τα αρμόδια στελέχη σε πρακτικά θέματα σχεδιασμού. Γίνεται αναφορά στους χώρους συγκέντρωσης και σε όλα όσα θα πρέπει να γίνουν σε περίπτωση σεισμού από τις υπηρεσίες», εξήγησε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε πως σήμερα η εκπαίδευση θα γίνει σε πραγματικές συνθήκες.
«Θα γίνει εκπαίδευση στην περιοχή του Μόντε Σμιθ και σε άλλα σημεία του νησιού», δήλωσε ο κ. Ευθύμιος Λέκκας.
Σε ερώτηση αν έχουν καθοριστεί οι χώροι συγκέντρωσης στο νησί, σε περίπτωση σεισμού, ο κ. Λέκκας δήλωσε:
«Οι χώροι συγκέντρωσης έχουν καθοριστεί από το 1997. Βέβαια ο σχεδιασμός παραμένει. Θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση των σχεδίων αυτών. Είναι ευκαιρία μετά την πλημμύρα να σχεδιαστούν κάποια πράγματα για τη Ρόδο και τα άλλα νησιά του νομού μας».
Σε ερώτηση αν πιστεύει, αν θα επαναληφθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα της περασμένης Παρασκευής, ο κ. Λέκκας δήλωσε:
«Τα πλημμυρικά φαινόμενα ως κίνδυνος, επαναλαμβάνονται κάθε δέκα χρόνια. Σαν αποτέλεσμα τα έχουμε πιο συχνά. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και μικρότερα φαινόμενα μπορεί να έχουν κάποιες επιπτώσεις στην περιοχή».
Στην χθεσινή συνάντηση αναφέρθηκε, ομιλώντας στους δημοσιογράφους και ο σεισμολόγος κ. Χρήστος Παπαϊωάννου.
«Στα πλαίσια του σχεδιασμού για τη μείωση των συνεπειών από τους σεισμούς γίνονται σεμινάρια σε διάφορες περιφέρειες της χώρας για τον καλύτερο συντονισμό των φορέων και των υπηρεσιακών παραγόντων και τα μέτρα ετοιμότητας. Αυτό το αντικείμενο έχει και η συνάντηση στη Ρόδο», δήλωσε ο κ. Χρήστος Παπαϊωάννου.
«Προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε για τη σεισμολογική δραστηριότητα της περιοχής και τα σχέδια ετοιμότητας που υπάρχουν σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας», δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου.
Σε ερώτηση σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή μας ο κ. Παπαϊωάννου, δήλωσε:
«Υπάρχει σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Δεν φαίνεται να προκύπτει άμεσα κάποιο μεγάλο γεγονός. Όμως όλοι θα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι. Οι υπηρεσίες να είναι σε εγρήγορση δηλαδή».

Στην συνάντηση αναφέρθηκε και ο προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας κ. Ηλίας Αργύρης.
«Με την ευκαιρία της συνάντησης για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό έπειτα από σεισμικό φαινόμενο σε επίπεδο Δήμου θέλω να ενημερώσω ότι αύριο θα τελεστεί άσκηση ετοιμότητας που θα αφορά την ίδρυση και λειτουργία ενός καταυλισμού στη Μεσαιωνική Πόλη. Μας ενδιαφέρει να δούμε τις ελλείψεις και να δράσουμε. Ο καταυλισμός θα μείνει ανοικτός για 24 ώρες για να δούμε την αντοχή του», δήλωσε ο κ. Ηλίας Αργύρης.
Σε ερώτηση σχετικά μετην ετοιμότητα των υπηρεσιών ο κ. Αργύρης δήλωσε:
«Είναι μεγάλη η ετοιμότητα των υπηρεσιών. Δεν μπορούμε να είμαστε, όμως, εφησυχασμένοι για τους κινδύνους».