Την ύπαρξη αστοχιών διαπιστώνει το ΤΕΕ σε ό,τι αφορά την όδευση του αγωγού μεταφοράς νερού από το Φράγμα Γαδουρά και προτείνει την εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση του τοπίου.
Από το ΤΕΕ – Τμήμα Δωδ/νήσου εκδόθηκε συγκεκριμένα χθες η ακόλουθη ενημερωτική ανακοίνωση:
Ένα έργο πνοής για το νησί της Ρόδου και όχι μόνο, στα τελειώματά του κινδυνεύει να μειωθεί στα μάτια της κοινής γνώμης εξ΄αιτίας αστοχιών στην όδευση του αγωγού μεταφοράς νερού που προς το παρόν εντοπίζονται στην περιοχή Αρχαγγέλου.
Το έργο αυτό εκτελείται μέχρις στιγμής με πληρότητα και τεχνική αρτιότητα και είναι κρίμα που σε ορισμένα σημεία της όδευσης του αγωγού, μερικές παράμετροι εξ΄ίσου σοβαροί με αυτές της τεχνικής αρτιότητας, δεν λαμβάνονται υπ΄όψη ως οφείλεται.
Αναφερόμαστε στις μεγάλες βλάβες που έχουν προξενηθεί στο τοπίο εξαιτίας εκτεταμένων εκσκαφών για τη διάνοιξη οδών προς εξυπηρέτηση των εργασιών τοποθέτησης του αγωγού στην περιοχή των Στεγών – Πετρώνα και στους πρόποδες του λόφου της Παναγιάς Τσαμπίκας της ψηλής. Τοπία υψηλής αισθητικής αλλά και ιστορικής αξίας που κάθε παρέμβαση σ΄αυτά απαιτεί τη μέγιστη δυνατή προσοχή και βέβαια λεπτομερή και ολοκληρωμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Οι αλλαγές στην όδευση, η μη εξασφάλιση προηγούμενων αδειοδοτήσεων, σε συνδυασμό με την πίεση του χρόνου προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο, οδηγούν σε πλημμελή μελέτη όλων των παραμέτρων που υπεισέρχονται στην κατασκευή του.
Θεωρούμε ότι:
• Οι υπεύθυνοι του έργου καθώς και η Δνσα Υπηρεσία πρέπει να εκπονήσουν λεπτομερή μελέτη πλήρους αποκατάστασης του τοπίου (όσο αυτό είναι εφικτό) στις ως άνω περιοχές προκειμένου τουλάχιστο να μετριασθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις που ήδη έχουν δημιουργηθεί.
• Σε κάθε νέα παρέμβαση και ιδιαίτερα σε περιοχές με αισθητική και ιστορική αξία, πρέπει πέραν των τυπικών μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που σε πολλές των περιπτώσεων δεν απεικονίζουν όλο το εύρος και τις παραμέτρους της παρέμβασης, να εκπονείται λεπτομερής μελέτη αποκατάστασης τοπίου σε κατάλληλη κλίμακα. Σε τέτοιες περιπτώσεις καλό είναι να αποφεύγονται οι βραχώδεις εξάρσεις με έντονες κλίσεις διότι εκ των πραγμάτων δημιουργούνται συνθήκες λατομείου που δεν μπορούν να αποκατασταθούν πλήρως (βλ. λόφος Παναγιάς Τσαμπίκας όπως παραπάνω αναφέρθηκε).
• Πρέπει να συμφωνηθεί μέσω δημόσιας διαβούλευσης η ακριβής όδευση στην περιοχή των Στεγνών αλλά και του Φαληρακίου έτσι ώστε να μπορέσουν να διασφαλισθούν οι ως άνω προϋποθέσεις. Παράλληλα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε οι εγκαταστάσεις των διϋλιστηρίων να εντάσσονται αρμονικά στο περιβάλλον.
• Είναι καλύτερο να δοθεί πίστωση χρόνου προκειμένου να διασφαλισθούν όλες οι παράμετροι του έργου μέσα από ανοιχτές διαδικασίες, παρά να γίνονται βεβιασμένες κινήσεις μη μελετημένες σε όλο τους το εύρος υπό την πίεση διαφόρων καταστάσεων
Υπό την αίρεση των ανωτέρω, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να εμπλέκονται άλλου είδους διεκδικήσεις τοπικών κοινωνιών έστω και αν αυτές είναι ορθές, με την ολοκλήρωση του επίμαχου έργου.