Αθώα τα μέλη της επιτροπής αγώνα

Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, μετά από μια μαραθώνια διαδικασία, που κράτησε τρείς μέρες, οι κατηγορούμενοι για παρεμπόδιση εγκατάστασης, που εξυπηρετεί την παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και παρεμπόδιση αποτροπής κοινού κινδύνου από πρόθεση από κοινού κ.κ. Ευαγγελία Παναή, Δημήτριος Γρηγοριάδης, Ελευθέριος Καραγιάννης, Παναγιώτης Παναής, Γιώργος Μανέττας και Βασ. Μαλώτρας.

Τα μέλη της επιτροπής αγώνα Θεολόγου και ο πρώην αντιδήμαρχος του καποδιστριακού Δήμου Πεταλουδών, που διαμαρτυρήθηκαν δυναμικά για τον εμπαιγμό της ΔΕΗ τον Ιούλιο του 2008.
Εφέροντο να τοποθέτησαν κάθετα στο οδόστρωμα τα ΙΧΕ αυτοκίνητά τους με αριθμ. κυκλοφορίας ΡΟΚ 1543 (1ης κατ/νης), ΡΟΝ 7551 (2ου κατ/νου), ΡΜΚ 7087 (3ου κατ/νου), ΡΟΝ 7982 (4ου και 5ου κατ/νων) παρεμποδίζοντας έτσι τη λειτουργία της ΑΗΣ Σορωνής της ΔΕΗ.
Ο έκτος κατηγορούμενος, με την ιδιότητα του αντιδημάρχου του Δήμου Πεταλούδων εφέρετο να προκάλεσε την απόφαση να να τελέσουν το αδίκημα. Όλοι κατηγορήθηκαν εξάλλου ότι με πρόθεση ματαίωσαν την ενέργεια που είναι αναγκαία για να αποτραπεί ένας κοινός κίνδυνος που υπάρχει. Συγκεκριμένα, ενώ κλήθηκαν από την αστυνομία να απομακρύνουν τα ως άνω οχήματα, παρά το γεγονός ότι είχε ξεσπάσει πυρκαγιά, εκείνοι αρνήθηκαν με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η είσοδος στο χώρο της ΑΗΣ Σορωνής σε οχήματα της Πυροσβεστικής και οποιοδήποτε άλλο συνέδραμε στην κατάσβεση και εξάπλωση της πυρκαγιάς, αλλά και στην απομάκρυνση όσων βρίσκονταν εντός των εγκαταστάσεων της ΑΗΣ Σορωνής.
Σε βάρος των κ.κ. Δ. Γρηγοριάδη, Ε. Παναή, Γ. Κάλλα και Ν. Στέργου είχε σχηματιστεί κι άλλη δικογραφία για τα αδικήματα της απείθειας, της παρακώλυσης συγκοινωνιών και της παρακώλυσης λειτουργίας επιχείρησης κοινόχρηστου σκοπού λόγω διαμαρτυρίας 10 περίπου ατόμων που δεν επέτρεπαν να εισέλθει στο εργοστάσιο ο νέος αεριοστρόβιλος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Από την ακροαματική διαδικασία, όπως επεσήμανε και η Εισαγγελέας της έδρας, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι διαδήλωσαν ειρηνικά και από αγανάκτηση για τις αρνητικές συνέπειες της λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή τους, ενώ δεν διέπραξαν το αδίκημα για το οποίο κατηγορήθηκαν διότι δεν υπήρξε παρακώλυση της λειτουργίας του εργοστασίου και διακοπή της ηλεκτροδότησης, ούτε παραμποδίστηκε η πρόσβαση στο εργοστάσιο του προσωπικού του.