Αθώοι για τις φήμες περί σεξουαλικής παρενόχλησης 22χρονου από αρχιμανδρίτη

Οριστικό τέλος στην ένδικη διαφορά ενός αρχιμανδίτη και ενός κατοίκου του πρώην Δήμου Αταβύρου με δύο μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητηνίας, που εφέροντο να τους είχαν εμπλέξει σε υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης τέθηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου.
Ο αρχιμανδρίτης, που καταγγέλθηκε ψευδώς ότι είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά έναν 22χρονο, ανεκάλεσε μετά από εξηγήσεις που του δόθηκαν, τη μήνυση που είχε υποβάλει σε βάρος των δύο κατηγορούμενων.
Το ίδιο δικαστήριο εκδίκασε τη μήνυση του 22χρονου σε βάρος των ίδιων κατηγορούμενων και τους έκρινε αθώους.
Σύμφωνα με τη μήνυση, που είχε υποβάλει ο αρχιμανδρίτης, οι δύο καταγγελλόμενοι την 1 Ιουνίου 2009 στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, παρουσία του Μητροπολίτη κ.κ. Κυρίλλου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Πρωτοπρεσβυτέρου Ιωάννη Χαλκιά, του Δημάρχου Αταβύρου Νικολάου Τσουκαλά, της Αντιδημάρχου Δέσποινας Καραγιάννη και του ιδίου διέδωσαν ότι παρενόχλησε σεξουαλικά τον 22χρονο.
Όπως υποστήριξε με τους μηνυόμενους έχει κατ΄επανάληψη συγκρουστεί στο παρελθόν διότι αυθαίρετα και προκλητικά κρατούσαν παρανόμως δύο κτήρια ιδιοκτησίας του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κρητηνίας, σε αθλιότατη κατάσταση και αρνούντο να τα αποδώσουν. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι χρησιμοποιούσαν τα ακίνητα του πρώην Δημοτικού Σχολείου και τη Βιβλιοθήκη.
Ισχυρίστηκε ότι και τα δύο ακίνητα τελούσαν υπό κατάρρευση, ενώ τόνισε ότι στη βιβλιοθήκη, τα υπολειπόμενα δυστυχώς βιβλία μεγάλης αξίας, ευρίσκοντο στην κυριολεξία πεταμένα μέσα σε κλούβες οπωρολαχανικών και κινδύνευαν να καταστραφούν.
Εν μέσω, λοιπόν, διαφόρων προστριβών οι μηνυόμενοι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ανέφεραν υπό μορφή καταγγελίας ότι ενώ ένας ενήλικας είχε εισέλθει στον Ιερό Ναό του Αγ. Γεωργίου για να τοποθετήσει ένα κλιματιστικό με τον βοηθό και ανιψιό του, ο αρχιμανδρίτης τον παρενόχλησε σεξουαλικά. Ο συγκεκριμένος μάλιστα ήταν απών από το ναό τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα.
Ο ιερέας επεσήμανε ακόμη ότι… «ο δεύτερος των μηνυόμενων όχι μόνο υποστήριζε και επισφράγιζε αυτά τα ασύστολα και κατασκευασμένα ψεύδη που έλεγε ο πρώτος μηνυόμενος και επιστήθιος φίλος του, αλλά αναφέρθηκε και στα κτήματα ιδιοκτησίας, νομής και κατοχής του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κρητηνίας, που μετά από δίμηνες εργασίες με προκηρύξεις και συμφωνητικά των εταιρειών για την μίσθωση κτημάτων για φωτοβολταϊκά (παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) στις πλειοδοτούσες εταιρείες, σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες, παρουσία της Δικηγόρου του Ι. Ναού, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, του εκπροσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου Πρωτοπρεσβυτέρου, θεωρηθέντων των μισθωτηρίων από το Νομικό Σύμβουλο της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου και εγκριθέντων υπό του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ρόδου, δόθηκαν εν μία νυκτί, χωρίς τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες».
Υποστήριξε ακόμη ότι ο Μητροπολίτης αντέδρασε έντονα στις καταγγελίες, γιατί όσα κατάγγειλε, είχαν γίνει καθ’ όλα νόμιμα και κατόπιν τελικής εγκρίσεως του ιδίου, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και σύμφωνης γνώμης και υπόδειξης των τυπικών από τον Νομικό Σύμβουλο της Ιεράς Μητροπόλεως.
Την 2-6-2009 ο Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος, κάλεσε στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, τον πατέρα του υποτιθέμενου θύματός για να διασταυρώσει τα γεγονότα και να διαπιστώσει την αλήθεια.
Ο πατέρας, όπως τονίζει, έμεινε άναυδος και κατάπληκτος από την ψευδή αυτή καταγγελία και εξεμάνη κατά των μηνυόμενων.
Στις 3-6-2009 ο Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος ζήτησε να δει εκ νέου τους εμπλεκόμενους στο περιστατικό καθότι η κατηγορία ήτο αρκετά σοβαρή. Όπως ισχυρίστηκε ο αρχιμανδρίτης, ο πρώτος των μηνυόμενων αρνείτο κατηγορηματικά να έλθει αντιμέτωπος με τον πατέρα και το υποτιθέμενο θύμα. Κατόπιν πολλών διαβουλεύσεων και ασφυκτικών πιέσεων εκ μέρους της οικογένειας του νεαρού φέρεται σύμφωνα με τον ιερέα να αναγκάστηκε να μεταβεί τελικά στη Μητρόπολη.
Ο ιερέας υποστηρίζει ότι στη συνάντηση υποχρεώθηκε τελικώς ο πρώτος των μηνυόμενων να παραδεχθεί ενώπιον όλων των παρευρισκομένων το ψευδές του περιστατικού.
Ο Αρχιερατικός Επίτροπος και Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Χαλκιάς, φέρεται παραπέρα να υπέδειξε στον πρώτο μηνυόμενο να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για να αποκαταστήσει στο χωριό της Κρητηνίας την αλήθεια ως και σε όλο τον Δήμο με διάψευση του φανταστικού γεγονότος.
Ο εμφανιζόμενος ως θύμα από την άλλη όχι μόνο δεν διέψευσε τους ισχυρισμούς των δύο μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου αλλά προχώρησε στην υποβολή μηνύσεως σε βάρος τους υποστηρίζοντας ότι τέλεσαν το αδίκημα της συκοφαντικής του δυσφημίσεως.
Ο νεαρός επεσήμανε ότι ουδέποτε μετέβη για να τοποθετήσει κλιματιστικά στην εκκλησία και ούτε δούλεψε ποτέ σ΄αυτήν πλην όμως αναίτια πλήρωσε ακριβά και πληρώνει ακόμη την κόντρα μεταξύ του ιερέα και του Συλλόγου.
Τόνισε ότι ντρεπόταν να κυκλοφορήσει στο χωριό αφού τα δύο μέλη του Πολιτιστικού, σπήλωσαν την τιμή του, προκαλώντας σάλο στη μικρή κοινωνία στην οποία εμφανίστηκε ως σεξουαλικό θύμα του ιερέα πράγμα που διαψεύδει ομοίως κατηγορηματικά.
Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ωστόσο ότι η φημολογία προήλθε από οικείο πρόσωπο του φερόμενου ως παρενοχληθέντος, ο οποίος όμως δεν είχε κατονομάσει τον 22χρονο. Κύκλοι όμως του αρχιμανδρίτη φέρονται σκόπιμα να παραποίησαν αυτά που ειπώθηκαν στη Μητρόπολη στοχοποιώντας το νεαρό, ο οποίος ουδόλως αναφέρθηκε από τους καταγγέλλοντες.
Ως συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορούμενων παρέστη ο δικηγόρος κ. Μ. Καντιδενός. Ως συνήγορος πολιτικής αγωγής παρέστη ο κ. Β. Χρύσης ενώ τον αρχιμανδρίτη εκπροσώπησε ο κ. Β. Περίδης.