Τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση της ταυτότητας των δραστών που ευθύνονται για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 26 Αυγούστου 2009 και ώρα 14:00 στη θέση “Βασιλικό-Κυμισάλα” του Δ.Δ. Σιανών στον Δήμο Αταβύρου παρήγγειλε ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου μετά την πανηγυρική αθώωση από την κατηγορία του εμπρησμού δάσους από αμέλεια του Ε. Ζ. Του Δ., μελισσοκόμου, στον οποίο αποδόθηκε αρχικώς η ευθύνη για την πυρκαγιά που αποτέφρωσε 25 στρέμματα δασώδους και χορτολιβαδικής έκτασης.
Η ΠΥΡ είχε αποδώσει συγκεκριμένα την ευθύνη για την πυρκαγιά στον ανωτέρω εικάζοντας σε δικογραφία που σχημάτισε ότι κατά τις εργασίες που έκανε με καπνιστήρι στο χώρο που διατηρεί τις μέλισσες του έπεσαν στο έδαφος υπολείμματα στάχτης με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί φωτιά σε ξηρά χόρτα και στη συνέχεια να επεκταθεί σε παρακείμενη δασική έκταση.
Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε από την αρχή κατηγορηματικά την αποδιδόμενη σ’ αυτόν κατηγορία. Οπως ισχυρίστηκε περί ώραν 15.15 και ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στ’ Ασγούρου του τηλεφώνησε άγνωστος ο οποίος του συστήθηκε ως δασάρχης και του είπε ότι στην περιοχή που έχει τα μελίσσια του στα Σιάννα εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Μετέβη μετά από μια ώρα στο σημείο και διαπίστωσε ότι είχαν καεί τρεις κυψέλες. Εκεί όπως είπε βρίσκονταν τρεις άνδρες της ΠΥΡ και πραγματοποιούσαν κατάσβεση. Δήλωσε μάλιστα κατηγορηματικά ότι την τελευταία φορά που είχε μεταβεί για εργασίες στην περιοχή ήταν την Κυριακή επισημαίνοντας ότι γέμισε μια δεξαμενή με νερό και ήλεγξε τις μέλισσες του ανάβοντας ένα καπνιστήρι. Εσβησε όπως είπε το καπνιστήρι με νερό και έφυγε.
Κατά την ακροαματική διαδικασία ένα στέλεχος του Δασαρχείου και ένα άτομο που συμμετείχε στην κατάσβεση επιβεβαίωσαν ότι ο ανωτέρω δεν βρισκόταν στην περιοχή την ώρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και ότι πήγε εκεί όταν κλήθηκε τηλεφωνικά.
Προέκυψε παραπέρα ότι άγνωστοι είχαν αφαιρέσει κυψέλες ιδιοκτησίας του με αποτέλεσμα να εικάζεται ότι την πυρκαγιά προκάλεσαν οι κλέφτες των μελισσών του.
Τον κατηγορούμενο εκπροσώπησε η δικηγόρος κ. Αικ. Βολονάκη.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/athoothike-apo-to-aftoforo-o-katigoroumenos-gia-ti-fotia/