«Δεν περίμενα να ανοίξει η συζήτηση για τις αλλαγές στον Καλλικράτη για να δηλώσω την παρουσία μου, ως ενεργός πολίτης», δηλώνει σε μια αποκαλυπτική του συνέντευξη στη «δ», ο πρώην δήμαρχος Ροδίων κ. Χ. Χατζηευθυμίου, θέτοντας τέλος στη σπέκουλα, που τον θέλει να επιδιώκει τη διάσπαση του ενιαίου δήμου, υστερόβουλα, προκειμένου να είναι υποψήφιος.
«Δεν υπηρετώ προσωπικές φιλοδοξίες, οι προσωπικές μου φιλοδοξίες έχουν ικανοποιηθεί», τονίζει ο κ. Χατζηευθυμίου ξεκαθαρίζοντας ότι…
«Με τη στάση ζωής μου, απέδειξα ότι οι καρέκλες και τα αξιώματα ήταν το λιγότερο που με ενδιέφερε. Δεν γεννήθηκα μέσα στην εξουσία, δεν υπήρξα κρατικοδίαιτος, δεν έκανα την εξουσία επάγγελμα».
Στην ίδια συνέντευξη, που θα συζητηθεί, ο κ. Χατζηευθυμίου μιλά για τη σχέση του με τη Νέα Δημοκρατία, για το ρόλο Μαχαιρίδη στη διαμόρφωση του Καλλικράτη και για τις προτάσεις της ΝΟΔΕ για την αναμόρφωσή του.
Αναλυτικά η συνέντευξη του πρώην δημάρχου Ροδίων κ. Χ. Χατζηευθυμίου:
• Κύριε Χατζηευθυμίου, θα έλεγε κανείς ότι με τις εξελίξεις που δρομολογούνται για τις αλλαγές στον Καλλικράτη αλλά και με το ”άνοιγμα” της Νέας Δημοκρατίας προς την πλευρά σας, κάνετε ένα εντυπωσιακό come back στο τοπικό πολιτικό σκηνικό. Ισχύει αυτό;
Δεν περίμενα να ανοίξει η συζήτηση για τις αλλαγές στον Καλλικράτη για να δηλώσω την παρουσία μου, ως ενεργός πολίτης.
Σας υπενθυμίζω ότι όλες αυτές τις διαπιστώσεις που κάνουν σήμερα κάποιοι, εγώ τις έκανα από την άνοιξη του 2010 και συνέχισα να τις επισημαίνω.
Σήμερα αντιλαμβάνονται όλοι τις συνέπειες που προκάλεσε ο ενιαίος δήμος, κυρίως το έχει πλέον αντιληφθεί η συντριπτική πλειοψηφία του Ροδιακού λαού.
Δεν υπηρετώ προσωπικές φιλοδοξίες, οι προσωπικές μου φιλοδοξίες έχουν ικανοποιηθεί.
Με τη στάση ζωής μου , απέδειξα ότι οι καρέκλες και τα αξιώματα ήταν το λιγότερο που με ενδιέφερε.
Δεν γεννήθηκα μέσα στην εξουσία, δεν υπήρξα κρατικοδίαιτος, δεν έκανα την εξουσία επάγγελμα.
Ακόμα και όταν ήμουν δήμαρχος, έφερα πάντα την ιδιότητα του ενεργού πολίτη και δεν χρειάζεται να απαριθμήσω σειρά παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών μου για ζητήματα που ξεπερνούσαν τα όρια και τις αρμοδιότητες του Δημάρχου.
Είμαι και θα παραμείνω ενεργός πολίτης, πρώτα, κύρια και πάνω από όλα τα άλλα. Θα διατυπώνω τη γνώμη μου, θα αγωνίζομαι για τις ιδέες μου.
• Η συνάντησή σας με τον Υπουργό Εσωτερικών περιείχε πολιτικό μήνυμα; Η Νέα Δημοκρατία φάνηκε να αναθεωρεί πολλά, σε ό,τι αφορά την αξιολόγησή της για πρόσωπα και καταστάσεις στα τοπικά πολιτικά μας πράγματα. Αποτελεί δικαίωση αυτό για εσάς;
Δικαίωση αποτελεί το έργο που έκανα για την πόλη μου, η αποτίμηση από τους ίδιους τους πολίτες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για μένα από την αναγνώριση αυτού του έργου από τους συμπολίτες μου. Την ικανοποίηση αυτή τη βιώνω, περπατώντας καθημερινά στους δρόμους της Ρόδου, μιλώντας με ανθρώπους αυτού του τόπου.
Θέλω να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα.
Το ένα είναι ότι δεν ξεχνώ τίποτα. Τραβάω όμως μια κόκκινη γραμμή με το παρελθόν.
Το άλλο είναι ότι ποτέ δεν κινήθηκα στο παρασκήνιο, ποτέ δεν ήμουν ο εκλεκτός του παρασκηνίου και του τοπικού συστήματος συμφερόντων.
Ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του κ. Μιχελάκη και της ΝΟΔΕ, κατέθεσα απλά τις απόψεις μου για την αυτοδιοίκηση. Τις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε γενικότερο επίπεδο και τις χωροταξικές σε τοπικό επίπεδο.
Φαντάζομαι ότι μου αναγνωρίζουν κάποιοι το δικαίωμα να έχω άποψη για την αυτοδιοίκηση και για τον τόπο μου.
Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία: Αυτή η παράταξη είναι πολύ μεγάλη, την υπηρέτησα και με τίμησε κατά το παρελθόν. Αυτή η παράταξη θα υπάρχει και μετά τον κ. Σαμαρά αλλά και μετά τον Χατζηευθυμίου. Εκφράζει ευρύτερες κοινωνικές ανάγκες, είναι μία παράταξη που ξεκινά από τα όρια της Λαϊκής Δεξιάς, καλύπτει το Κέντρο και αγγίζει ακόμα και τις παρυφές της Αριστεράς, ανθρώπους χωρίς δογματικές αντιλήψεις.
• Θα θέλαμε το σχόλιό σας για τις αποκαλύψεις της «Δημοκρατικής» σχετικά με τη μεθόδευση που έγινε το 2010 για να επιβληθεί η λύση του ενός δήμου και για το ρόλο που έπαιξε ο σημερινός περιφερειάρχης, ο κ. Μαχαιρίδης.
Γνώριζα, υποψιαζόμουν ότι υπήρχε παρασκήνιο. Πραγματικά όμως έμεινα έκπληκτος από τις αποκαλύψεις που στηρίζονται σε ατράνταχτα πλέον στοιχεία.
Είναι φανερό ότι όλα αυτά προετοιμάζονταν από το φθινόπωρο του 2009, υπήρχε ένας και μόνο στόχος, να ελέγξουν το Δήμο της Ρόδου.
Με κάθε τίμημα, έστω και αν χρειαζόταν να διαλύσουν την αυτοδιοίκηση, να οδηγήσουν στο μαρασμό και στην εγκατάλειψη ολόκληρες περιοχές, ολόκληρα νησιά.
Έχει σημασία ότι αυτές οι αποκαλύψεις γίνονται από μέσα, το ντοκουμέντο που αποκαλύψατε δείχνει τους καθοδηγητές, τους καθιστά πλέον ευδιάκριτους.
Υπάρχει αμοραλισμός, κυνισμός, το πάθος ορισμένων για εξουσία είναι αρρωστημένο.
Πρόκειται για μία νοσηρή κατάσταση, θύματα της οποίας είναι η ίδια η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα αλλά και τα υπόλοιπα μεγάλα νησιά Λέσβος, Κέρκυρα. ¶νθρωποι εξαρτημένοι από την εξουσία, άνθρωποι που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς εξουσία, άνθρωποι που έκαναν την πολιτική και την εξουσία επάγγελμα, μεθόδευσαν τον ενιαίο δήμο για να προωθήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα, να υπηρετήσουν σκοπιμότητες. Μία μόνο φράση θα πω. Φτάνει πια, αρκετά με όλους αυτούς. Επιτέλους να μπει ένα τέλος στην παραλειτουργία τους. Και το τέλος θα το επιβάλουν οι πολίτες.
• Ποια ήταν τα κίνητρά τους, πιστεύετε; Ήθελαν να βγάλουν από τη μέση το Χατζή Χατζηευθυμίου; Πού ενοχλούσατε εσείς, ποιους πιστεύετε ότι ενοχλήσατε;
Ενόχλησα συγκεκριμένα συμφέροντα, που δεν περιορίζονται στο χώρο της πολιτικής.
Όταν ανέλαβα δήμαρχος κλήθηκα να διαχειριστώ αυτό το όνειδος, τα σιλό στο λιμάνι της Ακαντιάς. Κανείς δεν τα είχε αγγίξει, κανείς δεν τολμούσε. Τα σιλό έφυγαν.
Κλήθηκα να επιλέξω, αν θα κλείσω τα μάτια στο διακομματικό και διαχρονικό σκάνδαλο με την αθέτηση των υποχρεώσεων του Καζίνο απέναντι στην πόλη ή θα το αναδείξω στις πραγματικές και αληθινές του διαστάσεις, να υπερασπιστώ τα συμφέροντα της Ρόδου.
Εγώ έκανα τις επιλογές μου. Το να απαλλαγούν κάποιοι από το Χατζή ήταν ίσως ή και είναι το λιγότερο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι κάποιοι είναι ικανοί για όλα, προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους ακόμα και εις βάρος του ίδιου του τόπου. Το παρασκήνιο επέβαλε πριν 4 χρόνια τη θέλησή του. Είναι στο χέρι του Ροδιακού λαού να επιβάλει τώρα τη δική του.
• Υπάρχουν κάποιοι που υπερασπίζονται ακόμα το ενιαίο Δήμο. Πώς βλέπετε τα επιχειρήματα που κατατίθενται;
Σέβομαι όλες τις απόψεις. Για ποια επιχειρήματα όμως μου μιλάτε; Δεν υπάρχει ούτε ένα επιχείρημα, δεν έχει κατατεθεί ούτε ένα επιχείρημα από τους θιασώτες του ενιαίου δήμου. Να πάνε να πουν τα επιχειρήματά τους στη Μαλώνα, σε κάθε χωριό της Ρόδου, στον πολίτη που βλέπει να έχει υποβαθμιστεί το επίπεδο των υπηρεσιών του Δήμου, στον πολίτη που μπορεί να συγκρίνει με το παρελθόν.
Οι μοναδικές προτάσεις με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και προτάσεις είναι αυτές που καταθέτουν όσοι πιστεύουν ότι αυτό το μοντέλο του ενιαίου Δήμου χρεοκόπησε, περιθωριοποιεί ολόκληρες περιοχές του νησιού, αλλοιώνει το νόημα και το περιεχόμενο της αυτοδιοίκησης.
Οι 6 προτάσεις της ΝΟΔΕ εκφράζουν την πραγματικότητα, είναι ρεαλιστικές. Την πραγματικότητα εκφράζουν και θέσεις, όπως αυτές που διατύπωσε ο κ. Καραμαρίτης και πολλοί άλλοι.
Είναι δεδομένο ότι κάποιοι θορυβήθηκαν, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σταματήσουν τη συζήτηση, επιχείρησαν να φιμώσουν και να τρομοκρατήσουν όσους είχαν αντίθετη άποψη.
Η συζήτηση όμως άνοιξε, το ποτάμι της απαίτησης για το διαχωρισμό του ενιαίου δήμου, σε δήμους που θα είναι κοντά στον πολίτη, θα μπορούν να βάλουν αναπτυξιακούς στόχους, θα δώσουν ελπίδα και ζωή στα χωριά, κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει.
Η Ρόδος δεν μπορεί να αντέξει άλλα 5 χρόνια φθοράς, παρακμής και υποχώρησης.
• Πού απέτυχε ο ενιαίος Δήμος; Πιστεύετε ότι φταίνε τα πρόσωπα;
Πιστεύω ότι όλοι μπορεί να έχουν τις καλύτερες των προθέσεων, το αποτέλεσμα είναι όμως αυτό που μετράει. Όσοι επιμένουν ακόμα στο αποτυχημένο μοντέλο του ενός δήμου πρέπει να αποφασίσουν τι φταίει για την αποτυχία. Οι ίδιοι, δηλαδή τα πρόσωπα ή το γεγονός ότι αυτός ο δήμος δεν μπορεί να διοικηθεί, δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες, είναι απρόσωπος και μακριά από τον πολίτη; Ή το ένα συμβαίνει ή το άλλο, μέση λύση δεν υπάρχει.
• Η δική σας πρόταση ποια είναι;
Είναι γνωστή σε όλους. Δήμοι με ισομερή πληθυσμιακή κατανομή, με κοινούς αναπτυξιακούς στόχους, με αποκεντρωμένες αρμοδιότητες και πόρους που πρέπει να δοθούν στα τοπικά συμβούλια, με διοικητική ευελιξία και αποτελεσματικότητα.
Είναι επίσης δεδομένο ότι το νησί πρέπει να κινηθεί και σε ένα πρότυπο μητροπολιτικών λειτουργιών, ήμουν ο πρώτος που είχε καταθέσει αναλυτική πρόταση από το Νοέμβριο του 2008 για τη Μητροπολιτική Διακυβέρνηση.
Πιστεύω ότι η διαχείριση των απορριμμάτων, το περιβάλλον, η πολιτική προστασία και η τουριστική προβολή του νησιού αποτελούν αντικείμενο της μητροπολιτικής διακυβέρνησης.
Οι αναπτυξιακές προτεραιότητες, τα έργα τοπικού χαρακτήρα και ενδιαφέροντος, οι παρεμβάσεις στα χωριά και στους οικισμούς είναι υπόθεση των δήμων που θα δημιουργηθούν. Η αμεσότητα και η εγγύτητα προς τον πολίτη, στοιχεία που λείπουν σήμερα.
• Πιστεύετε ότι οι αλλαγές πρέπει να περιοριστούν μόνο στους δήμους ή να επεκταθούν και στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση;
Ασφαλώς χρειάζεται αλλαγές και το εποικοδόμημα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Ο στόχος της 14ης Περιφέρειας είναι εξαιρετικά φιλόδοξος. Υπενθυμίζω ότι η διάρθρωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τα Δωδεκάνησα να πηγαίνουν μαζί με τις Κυκλάδες, η μεταφορά της έδρας της Περιφέρειας στη Σύρο αντί για τη Ρόδο, έχει τους ίδιους πρωταγωνιστές με αυτούς που έστησαν και μεθόδευσαν τον ενιαίο δήμο.
Για όλους αυτούς οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι τίποτε άλλο από βυζαντινισμούς, από ένα ατελείωτο αλισβερίσι, ένα ανατολίτικο παζάρι.
Αν δεν μπορεί να περάσει, σε αυτή τη φάση, και να γίνει πράξη η 14η Περιφέρεια πρέπει να αναζητήσουμε τις βέλτιστες λύσεις για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, τόσο στα Δωδεκάνησα όσο και στις Κυκλάδες.
Οι λύσεις αυτές απαντούν στις ιδιαιτερότητες μιας νησιωτικής περιφέρειας.
Στη χωρική ενότητα της Δωδεκανήσου δεν μπορεί να υπάρχει μονοπρόσωπη αρχή, όπως είναι ο Αντιπεριφερειάρχης. Χρειάζεται ένας νέος θεσμός, ένα συμβούλιο με τους περιφερειακούς συμβούλους από τα Δωδεκάνησα που θα αποφασίζουν για αυτά που πραγματικά αφορούν τα νησιά μας.
Και φυσικά και ένα αντίστοιχο στις Κυκλάδες.
Αυτή τη στιγμή το έλλειμμα συμμετοχής των πολιτών στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση είναι μεγαλύτερο από αυτό που υπάρχει στους δήμους. Εκεί πρέπει να υπάρξουν αλλαγές, ουσιαστική συμμετοχή των αιρετών, αυτονομία, συμμετοχικοί θεσμοί.
Στην Περιφερειακή αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει ένας θεσμός, ένα άτυπο συμβούλιο με τη συμμετοχή των φορέων της Δωδεκανήσου.
Στην αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού, δεν υπάρχει χώρος για φεουδάρχες.
• Ο Χατζής Χατζηευθυμίου, μέσα σε αυτό το νέο σκηνικό και υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, ποιο ρόλο διεκδικεί;
Δεν είμαι εξαρτημένος από την εξουσία. Είπα και πριν ότι με εκφράζει ένας και μόνο ρόλος, αυτός του σκεπτόμενου και ενεργού πολίτη. Αγαπώ τον τόπο μου, έχω ιδέες και προτάσεις. Θα συνεχίσω να τις διατυπώνω, θα συνεχίσω να μιλάω ελεύθερα.
Και κάτι ακόμα. Πιστεύω πολύ στους νέους ανθρώπους, στη νέα γενιά αυτού του τόπου. Αυτοί πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να ανατρέψουν το κατεστημένο, να στείλουν στην ανεργία τους επαγγελματίες της πολιτικής.