Χαράτσι 1 ευρώ σε κάθε συνταγή για φάρμακα

Το νόμο Λυκουρέντζου, που ψηφίστηκε στις 14 Ιανουαρίου του 2013, ενεργοποιεί ο νυν υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, από την 1η του επόμενου έτους υποχρεώνοντας τους ασθενείς να πληρώνουν 1 ευρώ ανά συνταγή που εκτελούν στα φαρμακεία και 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή τους για νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο (όχι για την απλή εξέταση).
Τα νέα… χαράτσια έχουν αναστατώσει τον κόσμο, που έχει «στεγνώσει» από ρευστό και έχει μπερδευτεί με τα αλλεπάλληλα μέτρα στην Υγεία και το φάρμακο. Παρ’ όλα αυτά αποτελούν το χρονικό μιας προαναγγελθείσας εξέλιξης για τον κόσμο, αφού ήταν μνημονιακό αίτημα το 2012, ψηφίστηκε ως νόμος το 2013 και στη συνέχεια πήρε ετήσια αναβολή ισχύος με το αιτιολογικό ότι θα ισχύσει μόνο αν και εφόσον δεν βγουν οι προϋπολογισμοί του 2013…
Το ποσό που θα μαζεύουν οι φαρμακοποιοί παρακρατώντας το 1 ευρώ ανά συνταγή και το οποίο στις εκκαθαρίσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ θα το αποδίδουν στον Οργανισμό θα ανέρχεται συνολικά σε 5 εκατ. ευρώ το μήνα, δηλαδή σε 60 εκατ. ευρώ το έτος! Και, όπως δήλωσε προχθές ο υπουργός Υγείας, θα συντελέσει στο να μην υπάρξουν άλλες περικοπές στη δαπάνη για το φάρμακο. Αντιστοίχως, από το 25ευρο στις εισαγωγές για νοσηλεία στο ΕΣΥ αναμένεται να εισπραχθεί ετησίως το ποσό των 115 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των απόρων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Ο κ. Γεωργιάδης έχει ζητήσει εξάλλου από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να συμμετάσχουν με 150 εκατ. ευρώ ετησίως στη νοσηλεία λαθρομεταναστών στα ελληνικά νοσοκομεία. Κι έτσι συνολικά μόνο με αυτά τα τρία μέτρα στόχος είναι να μαζευτούν πάνω από 300 εκατ. ευρώ που θα έρθουν να προστεθούν στον προϋπολογισμό για την Υγεία.
Απορίες
Οι φαρμακοποιοί, με πρωτοστατούντα τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, αντιδρούν έντονα στην είσπραξη του 1 ευρώ από τους ίδιους καθώς εγείρονται πολλές απορίες που μέχρι σήμερα δεν έχουν απαντηθεί: Πρώτα απ’ όλα, σε αυτό το 1 ευρώ θα υπάρχει ή όχι ΦΠΑ; Και αν ο κόσμος αρνείται να το πληρώσει θα το επιβαρύνονται οι φαρμακοποιοί; Ή μήπως θα προσμετράται ως εισόδημά τους εφόσον το εισπράττουν;
Οπως και να έχει, σε προχθεσινή ανακοίνωση του ΠΦΣ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του στην προετοιμαζόμενη διαδικασία επιβάρυνσης των ασφαλισμένων κατά 1 ευρώ ανά συνταγή, που κατά το σχεδιασμό θα εισπράττεται από φαρμακείο και θα αποδίδεται στον ΕΟΠΥΥ. Υπενθυμίζεται ότι το φαρμακείο δεν είναι μηχανισμός είσπραξης και απόδοσης δημόσιων εσόδων και σε κάθε περίπτωση το θέμα πρέπει να συζητηθεί έγκαιρα με τον υπουργό Υγείας, διότι εκτός από την κοινωνική πλευρά δημιουργούνται και σοβαρά ζητήματα φορολογικής φύσεως».