Σημαντικές πρωτοβουλίες και έντονη νομοθετική δράση για την επίλυση προβλημάτων και όχι μόνο που ταλανίζουν εδώ και χρόνια την κραταιά βιομηχανία της χώρας, τον ελληνικό τουρισμό αναλαμβάνει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Πριν από λίγες ημέρες υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο το οποίο δίνει λύσεις:
Στη λειτουργική τακτοποίηση των ξενοδοχειακών μονάδων στη βάση του κανονισμού της ρύθμισης όλων των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με ό,τι πολεοδομικές παραβάσεις υπάρχουν.
Με τον τρόπο αυτό, τα ξενοδοχεία θα αποκτήσουν σήματα λειτουργίας, επομένως θα αποκτήσουν ασφάλεια διαμονής, πυροπροστασία, σήματα και οι πισίνες τους ασφάλεια σε ότι αφορά στο παρεχόμενο προϊόν από τη χώρα.
• Επιτυγχάνεται μια εξαιρετικά ήπια αλλαγή στο ζήτημα με τους ξεναγούς. Για το θέμα αυτό υπήρχαν, όπως παραδέχτηκε στην τελευταία συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Μαρκόπουλος «κάποιες δυσαρμονίες και ενδεχόμενες διαφωνίες». Και όπως έσπευσε να συμπληρώσει «εναρμονιζόμενοι όμως με την ευρωπαϊκή υποχρέωση την οποία έχουμε σε ότι αφορά στη δυνατότητα και των Ευρωπαίων ξεναγών να εργάζονται στην Ελλάδα, βάζουμε ως προαπαιτούμενο την ελληνική γλώσσα, την αδειοδότηση μέσα από Επιτροπή η οποία θα αξιολογεί τις γνώσεις για την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας».
Το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης προωθεί παράλληλα σχέδια νόμου με τα οποία θα αυξήσει το βηματισμό του στη χάραξη νομοθετικής πολιτικής. Τα εν λόγω σχέδια νόμου έχουν να κάνουν με την κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας, τον αγροτουρισμό, τη λειτουργία των τουριστικών γραφείων κ.λπ. Αναλυτικότερα:
• Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την στιγμή η κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας προκειμένου να απλοποιηθεί η πολυνομία και να δοθεί η δυνατότητα σε όλη την τουριστική βιομηχανία της χώρας να έχει ένα σταθερό νομοθετικό πλαίσιο.
• Μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου θα έχει, σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο, ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τον αγροτουρισμό το οποίο θα είναι σύγχρονο, ευέλικτο και θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της εν λόγω εναλλακτικής μορφής τουρισμού.
• Ετοιμάζεται το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο αφορά στη λειτουργία των ταξιδιωτικών γραφείων: «Η λειτουργία τους είναι ιδιαίτερη σημαντική στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην Ελλάδα και στον κόσμο» επεσήμανε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης. Και υπογράμμισε ότι «η είσοδος του Διαδικτύου πιέζει τα πρακτορεία και τα ταξιδιωτικά γραφεία, άρα θα πρέπει να τους βοηθήσουμε να εκσυχρονιστούν, να είναι πιο ουσιαστικοί στη σχέση με τους πολίτες, να αποκτήσουν ειδικό σήμα λειτουργίας και επομένως ένα είδος πιστοποιημένης λειτουργίας. Να προχωρήσουμε επίσης σε και σε ένα τύπο οργανισμού εγγυοδοσίας των ταξιδιών, που να προστατεύει τα συμφέροντα του καταναλωτή». Επιπλέον, να ληφθεί μέριμνα και προσοχή για τη θεσμοθέτηση μιας Επιτροπής Εξωδικαστικής Επίλυσης Διαφορών μεταξύ των τουριστικών γραφείων και των καταναλωτών, σε απόλυτη συμφωνία μαζί τους.
• Σε συνεργασία με το υφυπουργείο Αθλητισμού έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για τα extreme sports το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή για να δοθεί το σήμα στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και να διασφαλιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών και η προστασία των καταναλωτών.
• Η ΕΤΑ ενοποιείται με την ΚΕΔ σε μια εταιρία real estate έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Ετσι, στον ΕΟΤ θα επιστρέψουν όλα τα αξιοποιημένα με σήμα τουριστικά κτίρια, εγκαταστάσεις ή υποδομές. Η αλλαγή αυτή επιφέρει επιπλέον αλλαγή και στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας και στο οργανόγραμμα του ΕΟΤ που θα πρέπει να επαναπροσαρμοστεί σε υψηλότερο επίπεδο λειτουργίας με περισσότερες δικαιοδοσίες.
Πέραν τούτων και όπως σχετικά δήλωσε πρόσφατα ο κ. Μαρκόπουλος:
• Στο πλαίσιο των εργασιών της Διυπουργικής Επιτροπής έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση της Γραμματείας Τουρισμού του ΟΣΕΠ, της Γραμματείας δηλαδή Τουρισμού του Οργανισμού που αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας και η οποία στοχεύει στο να διερευνηθούν οι τουριστικοί ορίζοντες της Ελλάδας πέρα από τον Εύξεινο Πόντο, σε χώρες πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος.
• Ιδρύεται στην Ελλάδα Παρατηρητήριο Τουρισμού με στόχο την καταγραφή των ποσοτικών και των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελληνικού τουρισμού. «Το γεγονός αυτό αποτελεί μια κρατική τομή η οποία υλοποιείται κυρίως με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έτσι ώστε να μην επιβαρύνουμε τον δημόσιο προϋπολογισμό», ξεκαθάρισε ο κ. Μαρκόπουλος. Ο ίδιος σημείωσε ότι το πάνω από το Παρατηρητήριο Τουρισμού θα υπάρχει επιστημονική επιτροπή η οποία θα παρακολουθεί και θα θέτει τις προδιαγραφές, τις αρχές και τα standards ενός σωστού παρατηρητηρίου.
• Μετά από 72 χρόνια λειτουργίας του ΟΤΕΚ χωρίς Οργανισμό Λειτουργίας, υπογράφτηκε πρόσφατα ο εν λόγω «κανονισμός» λειτουργίας.
• Ενα από τα σχέδια του ΕΣΠΑ θα επικεντρώνεται στον πολλά υποσχόμενο τομέα του τουρισμού υγείας.
Επιπλέον, ο κ. Μαρκόπουλος εξέφρασε πριν από λίγες ημέρες την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης να ενισχύσει τον καταδυτικό τουρισμό. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι στο σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει τις ειδικές μορφές τουρισμού θα γίνεται ειδική μνεία στο τομέα του καταδυτικού τουρισμού, ενώ στο ΕΣΠΑ θα υπάρχουν προσκλήσεις για την υλοποίηση καταδυτικών πάρκων. Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης ανέφερε σχετικά ότι έως το 2010 θα είναι έτοιμα δύο από τα τέσσερα πάρκα που προγραμματίζεται να κατασκευασθούν. Και πρόσθεσε ότι η βούληση του υπουργείου είναι να προωθηθεί η εν λόγω μορφή τουρισμού και οι όποιες αγκυλώσεις δεν ευνοούσαν την ανάπτυξή του, να αποτελέσουν παρελθόν.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/charaxi-neas-nomothetikis-politikis-ston-tourismo/