Χωρίς προβλήματα και με τους υποψηφίους να διαγωνίζονται στη Βιολογία (Γενικής Παιδείας), τη Φυσική (Γενικής Παιδείας), τη Στατιστική (Γενικής Παιδείας) και την Ιστορία (Γενικής Παιδείας), συνεχίστηκαν χθες, Δευτέρα 18 Μαϊου, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Οι υποψήφιοι θα επιστρέψουν στα εξεταστικά κέντρα αύριο, Τετάρτη 20 Μαϊου οπότε διαγωνίζονται στη Νεοελληνική Λογοτεχνία και τα Μαθηματικά.
Υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 27 Ιουνίου και θα διαρκέσουν έως τις 4 Ιουλίου.
Στα εξεταστικά κέντρα της Ρόδου
Ομαλά και χωρίς προβλήματα διεξήχθησαν χθες και στα εξεταστικά κέντρα του νησιού οι εξετάσεις. Η αποστολή των θεμάτων πραγματοποιήθηκε από το ΥΠΕΘΟ στις 08:05 το πρωί.
Σύμφωνα με την συντριπτική πλειοψηφία των εξεταζομένων ΅τα θέματα ήταν εύκολα και πολύ κατανοητά’.
Σύμφωνα με τους καθηγητές, η διατύπωση των ερωτημάτων ήταν τέτοια ώστε ο εξεταζόμενος να είναι σε θέση να ελέγξει αν το αποτέλεσμα που έβρισκε είναι σωστό.
Τα θέματα στην Ιστορία ήταν χωρίς καμία έκπληξη αφού οι απαντήσεις εμπεριέχονται στο σχολικό βιβλίο.
Το ίδιο σχόλιο έγινε και για τα θέματα στη Φυσική, τα οποία χαρακτηρίστηκαν εύκολα. Τα θέματα καλύπτουν όλη την ύλη του σχολικού βιβλίου και είναι σαφή στη διατύπωσή τους.
Εύκολη χαρακτηρίστηκε και η Βιολογία που για πρώτη φορά, δεν υπήρξε Διάγραμμα ή ¶σκηση και σε κανένα θέμα δε ζητήθηκε κριτική σκέψη ή εμβάθυνση των εννοιών και γνώσεων που περιλαμβάνονται στην ύλη. Ουσιαστικά, απαιτήθηκε από τον υποψήφιο να έχει καλύψει όλη την ύλη και να την έχει μάθει ικανοποιητικά.
Τέλος, όσον αφορά την ερώτηση που είχε να κάνει με την Στατιστική, η λύση δε κρίθηκε δύσκολη αφού ήταν βασισμένη στη διδακτέα ύλη.
Αναλυτικότερα:
– Κ. Μακρή, καθηγήτρια
«Της Βιολογίας τα θέματα ήταν πανεύκολα, τα ευκολότερα των τελευταίων ετών. Είχαν μόνο θεωρία και καθόλου ασκήσεις. Το επίπεδο θεωρίας που κάνουμε στο σχολείο ήταν δύο σκάλες ανώτερο από αυτά που έπεσαν. Αυτό είναι καλό, γιατί κάποια παιδιά που πιθανόν να αποτύχουν σε ένα μάθημα κατεύθυνσης, έχοντας μεγάλο βαθμό στη Βιολογία θα μπορέσουν να περάσουν σε κάποια σχολή. Δηλαδή, αυτό το εύκολο κείμενο στη Βιολογία θα βοηθήσει πολλά παιδιά να ισοσταθμίσουν τυχόν αποτυχία σε άλλο μάθημα».
– Μαρία Παπασταματίου
«Ήταν εύκολα τα θέματα. Δεν είχε ασκήσεις, ούτε διαγράμματα. Προετοιμαζόμασταν για πολύ πιο δύσκολα. Γράψαμε όλοι και πολύ καλά. οι καλά διαβασμένοι, έγραψαν σίγουρα πάνω από 18. Δεν υπήρχε κάτι διφορούμενο, καταλάβαινες τι ζητούσε και δεν υπήρχε πρόβλημα».
– Μπάμπης Σ.
«Και να μην ήταν κάποιος διαβασμένος, έγραψε σίγουρα».
– Κατερίνα Π.
«Τα θέματα ήταν πάρα πολύ εύκολα, σχεδόν γελοία. Πιστεύω ότι όλοι έγραψαν όχι μόνο οι πολύ καλά διαβασμένοι αλλά και όσοι ήταν μέτριοι. Ήταν βατά και όχι δυσνόητα. Περιμέναμε κάτι πολύ πιο δύσκολο».
Οδηγία για τη Νεοελληνική Γλώσσα
Από το γραφείο της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κας Νίκης Γκοτσοπούλου ανακοινώθηκε ότι η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων εξέδωσε οδηγία βαθμολόγησης στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα προς όλα τα Βαθμολογικά Κέντρα η οποία έχει ως εξής:
«Σε απάντηση ερωτημάτων από βαθμολογικά κέντρα σχετικά με το β’ ζητούμενο στο θέμα Γ’ του ανωτέρω μαθήματος των ημερήσιων Γενικών Λυκείων, σας πληροφορούμε ότι οιαδήποτε τεκμηριωμένη ανάπτυξη, είτε αναφέρεται στο σχολικό βιβλίο είτε στο βιβλίο γενικά, θεωρείται αποδεκτή».
Εξάλλου, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, σε ανακοίνωσή της για τα θέματα των Μαθηματικών αναφέρει ότι ήταν χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και απαιτούσαν από τους μαθητές να γνωρίζουν το σύνολο της ύλης.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/choris-kanena-provlima-ta-themata-ton-panelladikon/