Χωρίς προβλήματα και χθες οι Πανελλαδικές Εξετάσεις

Με την εξέταση των υποψηφίων για ΑΕΙ και ΤΕΙ στα μαθήματα κατεύθυνσης συνεχίστηκαν χθες οι Πανελλαδικές. Οι υποψήφιοι από τα ημερήσια Γενικά Λύκεια και τα Επαγγελματικά Λύκεια (Β’ Κύκλου) διαγωνίστηκαν στα Λατινικά, Θεωρητικής Κατεύθυνσης, στη Χημεία, Θετικής Κατεύθυνσης, στην Ηλεκτρολογία, Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (κύκλος τεχνολογίας και παραγωγής) και στην Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον (κύκλος πληροφορικής και υπηρεσιών).
Η αποστολή των θεμάτων έγινε κανονικά στις 8:00 το πρωί.
Στα Εξεταστικά Κέντρα του 27ου ΓΕΛ Αθηνών και του Εκκλησιαστικού Λυκείου Λαμίας, λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης που παρουσιάσθηκε τοπικά, τα θέματα παραδόθηκαν με μικρή καθυστέρηση, αφού μεταφέρθηκαν με περιπολικό της Αστυνομίας από το 52ο ΓΕΛ Αθήνας και τη Νομαρχιακή Διεύθυνση Φθιώτιδος αντίστοιχα, όπως ακριβώς προβλέπεται σε τέτοιου είδους περιπτώσεις. Στο εξεταστικό κέντρο του πειραματικού ΓΕΛ του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου λόγω τεχνικού προβλήματος δεν ήταν εφικτό να παραληφθούν τα θέματα των Λατινικών, μεταφέρθηκαν με περιπολικό της Αστυνομίας από το ΓΕΛ Καστριτσίου.
Στον Δ. Αρχαγγeλου
Ένα και μοναδικό μικρό πρόβλημα εμφανίσθηκε στο Λύκειο του Δήμου Αρχαγγέλου όπου η λήψη των θεμάτων από το υπουργείο δόθηκε με μικρή καθυστέρηση. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Μηνά Νικολάου «ευτυχώς λάβαμε τα μέτρα μας και σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Αρχαγγέλου βρισκόταν περιπολικό ώστε σε περίπτωση καθυστέρησης να μεταφερθούν άμεσα τα θέματα με ένα από τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής των Πανελληνίων Εξετάσεων που έχει οριστεί για την περιοχή μας. Τελικά, αποκαταστάθηκε το πρόβλημα και το Λύκειο Αρχαγγέλου έλαβε τα θέματα κανονικά».
Θυμίζουμε ότι σε προηγούμενες χρονιές είχαν σημειωθεί ανάλογα προβλήματα σε μικρά νησιά όπως στην Κάσο, αλλά φέτος δεν υπήρξε κάτι ανάλογο στα άλλα νησιά.
Τελειώνει ο ΅μαραθώνιος’
Όσον αφορά στα θέματα, δεν χρειάστηκε να δοθεί καμία διευκρίνιση.
Η συμμετοχή των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, έφτασε το 97,4%.
Ουσιαστικά, ο εξεταστικός «μαραθώνιος» για την ανώτατη εκπαίδευση ολοκληρώθηκε χθες καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαϊου 2009, εξετάζονται μόνο οι υποψήφιοι που έχουν επιλέξει το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις σε ενδοσχολικό επίπεδο από την 1η έως τις 17 Ιουνίου 2009 ενώ οι Πανελλαδικές ολοκληρώνονται στις 4 Ιουλίου 2009 με την εξέταση στα ειδικά μαθήματα.
Χωρiς εκπλhξεις
τα Λατινικa και
η Χημεiα
Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς της περιοχής μας, τα Λατινικά δεν παρουσιάζουν ποτέ μεγάλες εκπλήξεις κι αυτό οφείλεται στην περιορισμένη ύλη του μαθήματος που περιλαμβάνει 24 γνωστά κείμενα. Το μάθημα των Λατινικών θεωρείται το ευκολότερο από τα μαθήματα της κατεύθυνσης. Οι καλά αλλά και οι μέτρια διαβασμένοι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να αριστεύσουν.
Από την άλλη, οι μαθητές που ρωτήθηκαν από την ΅δ’ δήλωσαν πως στο μάθημα της Χημείας τα θέματα δεν ήταν δύσκολα, σχεδόν ήταν αναμενόμενα. Η διατύπωσή τους ήταν σαφής και απευθυνόταν σε όλες τις βαθμίδες μαθητών ακόμη και στους μέτριους. Οι καθηγητές δήλωσαν ότι σε σχέση με τα περσινά τα φετινά θέματα της Χημείας ήταν ευκολότερα και απαιτούσαν, προκειμένου να απαντηθούν, λιγότερο χρόνο. Οι ελπίδες λοιπόν για τους μαθητές είναι περισσότερες και στα δύο μαθήματα αυτά, Λατινικά και Χημεία.
Ανaπτυξη Εφαρμογων σε Προγραμματιστικο Περιβαλλον
Τα φετινά θέματα χαρακτηρίζονται από μικρότερο βαθμό δυσκολίας σε σχέση με αυτά της προηγούμενης χρονιάς. Ωστόσο, εμφανίσθηκαν ερωτήσεις στα Θέματα 1Α2, 2Β και 2Γ που έκρυβαν πολλές… παγίδες. Αυτό σημαίνει ότι η Ανάπτυξη Εφαρμογών στο υποχρεωτικό κομμάτι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, με τον βαθμό δυσκολίας που είχε ίσως να κλέψει μονάδες από κάποιους μαθητές που δεν ήταν πολύ καλά προετοιμασμένοι. Σε αυτή την περίπτωση, οι μαθητές αλλά και οι καθηγητές είχαν διιστάμενες απόψεις.