Χωρισμένοι στα δύο

Σε δύο άτυπες παρατάξεις έχει χωριστεί η πλειοψηφία στην ΕΠΣΔ, μετεκλογικά. Υπάρχουν τα μέλη τα οποία έχουν εκλεγεί μέσα από τις αρχαιρεσίες, υπάρχουν όμως και εκείνα τα οποία δεν πέτυχαν και ως επί το πλείστον, εκφράζουν μία πικρία.
Οι εκλεγμένοι προσπαθούν να “ρίξουν” τους τόνους, στις προκλήσεις τις οποίες δέχονται από τους υπόλοιπους. Τους κατηγορούν για συμμαχίες οι οποίες προκαθόρισαν το εκλογικό αποτέλεσμα, με σημαντικότερη επίπτωση, την μη εκλογή εκπροσώπου από το Βόρειο Συγκρότημα και την διοίκηση του από το νησί της Ρόδου. Δηλαδή εξ αποστάσεως.
Οι κυριακάτικες δηλώσεις του Γιάννη Κάτρη στην εφημερίδα μας, ήρθαν ως συνάρτηση των όσων έχουν εξελιχθεί το τελευταίο διάστημα.
«Το τρενάκι» ανέφερε χαρακτηριστικά «αποτελούνταν από τους δύο Γιατρούς και τους δύο Κοσκινιάτες», αφήνοντας σαφέστατους υπαινιγμούς, για την προεκλογική δράση των Κοσκινιατών, Τάσου Ψυλλάκη, Γιάννη Μιχελαράκη και των Γιατρών, Σάββα Καλαθενού και Μιχάλη Σαββάκη.
Η “δσπορ” προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Σάββα Καλαθενό, τον οποίο φωτογραφίζει ο Κάτρης, ωστόσο η επικοινωνία δεν ήταν εφικτή, λόγω αδυναμίας του κληθέντος.
Το επόμενο βήμα ήταν η επικοινωνία με τον Μιχάλη Σαββάκη, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει το παραμικρό σχόλιο. Αρκέστηκε όμως στην ακόλουθη δήλωση:
«Δεν με αφορά το θέμα». Ο Τάσος Ψυλλάκης δεν απάντησε, αν και σε δηλώσεις του σε ανύποπτο χρόνο, χαρακτήρισε το θέμα “δευτερευούσης σημασίας”, αφού για τον ίδιο προέχει η αντιμετώπιση των προβλημάτων των σωματείων της ένωσης. Ο δεύτερος “Κοσκινιάτης” τον οποίο αναφέρει ο Κάτρης, ο Γιάννης Μιχελαράκης, μίλησε στη “δσπορ” για τα όσα εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες. Η απάντηση που δίνει ακολούθως, δείχνει και την στάση με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα.
«Να αφήσουμε όλοι τα λόγια και να αρχίσουμε τα έργα. Τα σωματεία μας ψήφισαν όχι για να τσακωνόμαστε, αλλά να παράγουμε έργο. Εγώ αν δεν σεβόμουνα την ψήφο των σωματείων θα είχα εγκαταλείψει το τρένο, όμως μας τίμησαν και πρέπει να αφήσουμε τις κόντρες και να κάτσουμε να δουλέψουμε για το καλό του δωδεκανησιακού ποδοσφαίρου. Στις εκλογές υπάρχουν χαμένοι και νικητές».
Ο Μιχελαράκης κλήθηκε να σχολιάσει και τις δηλώσεις του Κάτρη, απαντώντας:
«Σέβομαι την ιστορία του Κάτρη και δεν θέλω να σχολιάσω τίποτα».
Είναι ξεκάθαρο, ότι τα εκλεγμένα μέλη προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα. Αυτή είναι η μία τάση που έχει δημιουργηθεί στις τάξεις της πλειοψηφίας της ένωσης, η οποία όμως δεν είναι η μοναδική.
Σε αυτή την τάση, κυρίαρχη είναι η στάση του προέδρου της ένωσης Κλεόβουλου Χατζηγεωργίου, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατάσταση, χωρίς να παίρνει ουσιαστική θέση, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί η χάραξη γραμμής, μέσω των δηλώσεων των παραγόντων της πλειοψηφίας.
Υπάρχει και η δεύτερη τάση, την οποία εξέφρασαν δημόσια οι Βάγιος Γαμβρούδης, Γιάννης Κάτρης και πρώτος από όλους ο Μανόλης Κίνας. Ο τελευταίος, νιώθει περισσότερο από κάθε άλλο αδικημένος από τις συμμαχίες που είχαν ως αποτέλεσμα να αποκλειστεί η εκλογή εκπροσώπου από το Βόρειο Συγκρότημα στην ΕΠΣΔ. Επικοινωνήσαμε με τον πρώην παράγοντα του Α.Ο. Δικαίου, ο οποίος μας παρέπεμψε στην αρχική του δήλωση, αμέσως μετά την διεξαγωγή των εκλογών. «Τα όσα ανέφερε στη δήλωση μου (ευχαριστήριο) αμέσως μετά τις εκλογές, ισχύουν στο απόλυτο.
Ευχαρίστησα τους, Σεβαστό Μανιά, Τσαμπίκο Τόππο και Γιώργο Νικολουδάκη και ιδιαίτερα τα επτά σωματεία της Ρόδου, τα οποία ψήφισαν με κριτήριο το δωδεκανησιακό ποδόσφαιρο και όχι τα τοπικά συμφέροντα».
Ο Κίνας, ήταν σε θέση, να μεταφράσει το εκλογικό αποτέλεσμα. «Οι συμμαχίες, έταξαν το Βόρειο συγκρότημα σε δεύτερη μοίρα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα». Και πρόσθεσε. «Θεωρητικά αυτά που έλεγαν προεκλογικά οι ίδιοι (τα μέλη της πλειοψηφίας που εκλέχτηκαν), για να έχουν μία βάση, θα έπρεπε, τουλάχιστον τα σωματεία από τα οποία προέρχονταν οι συνυποψήφιοι, να δώσουν και μία ψήφο στον εκπρόσωπο, της παράταξης, του Βορείου συγκροτήματος. Οπως δηλαδή έπραξαν τα σωματεία από το Βόρειο Συγκρότημα, τα οποία ψήφισαν τους Ροδίτες.
Ομως τι σχόλιο να κάνεις από τη στιγμή που δεν πήραμε την ψήφο των σωματείων των συνυποψήφιών μας»;

Η αποψη του για τις συμμαχιες
Ο Κίνας προχώρησε και μάλιστα ανακοίνωσε τα συμπεράσματά του, για τον τρόπο που εξαρτήθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα. «Θεωρούνται δεδομένες οι συμμαχίες, εις βάρος κάποιων». Η επόμενη αναφορά του Κίνα, πριν επανέλθει στο θέμα των συμμαχιών είχε και μία ευχή. «Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο τους. Αποδείχθηκε ότι μπροστά στο προσωπικό συμφέρον, δεν έβαλαν το ποδόσφαιρο. Δυστυχώς, από τη Ρόδο, δεν μπορεί να διοικηθεί το Βόρειο Συγκρότημα. Πήγαμε με το σταυρό στο χέρι και μάλιστα προεκλογικά είχα τη διαβεβαίωση από τους ανθρώπους της Ρόδου, να μην ανησυχώ».
Ο Κίνας δεν γνωστοποίησε το πρόσωπο που έκανε αυτή την αναφορά, όμως πόσα είναι αυτά τα οποία μπορούν να μιλήσουν με αυτό τον τρόπο και να καθησυχάσουν ένα υποψήφιο;
Οι αναφορές του Σεβαστού Μανιά, που τα τελευταία δώδεκα χρόνια, ήταν ο εκπρόσωπος των νησιών στην ένωση, δίνει με τη σειρά της ένα ξεχωριστό νόημα, από την προσπάθεια που γίνεται να κατευνάσουν τα πνεύματα.
«Επειδή δημιουργούμε πρόβλημα, αποφάσισα να μην ξανά ασχοληθώ».

Το κενο στην πραξη
Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΕΠΣΔ, Κλεόβουλος Χατζηγεωργίου, επισήμανε την αναγκαιότητα της συμμετοχής εκπροσώπου από το Βόρειο Συγκρότημα στο διοικητικό συμβούλιο. Μάλιστα είχε προαναγγείλει την αλλαγή του καταστατικού, με την πρόβλεψη της εκλογής εκπροσώπου του Βορείου Συγκροτήματος, με τρόπο που δεν θα επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Μάλιστα έκανε άνοιγμα προς το Μανόλη Κίνα, τον οποίο έχριζε ως τον καταλληλότερο, να αναλάβει την υπό σύσταση επιτροπή, η οποία θα ασχολείται κατά κύριο λόγο με τις ανάγκες των ομάδων των υπόλοιπων νησιών.
Από ό,τι φαίνεται ο Κίνας, σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε χθες στη “δσπορ”, δε θα αποδεχτεί τη θέση, και τις αρμοδιότητες που θα έχει, οι οποίες θα είναι εφάμιλλες των υπολοίπων μελών του διοικητικού συμβουλίου, με μοναδική εξαίρεση το δικαίωμα της ψήφου.
Η ΕΠΣΔ, θα πρέπει άμεσα να ορίσει το πρόσωπο το οποίο θα αναλάβει αυτό το κομμάτι και από ό,τι φαίνεται κατέληξε σε απόφαση. Δεν εξηγείται διαφορετικά η δραστηριότητα του προέδρου της Α.Ε. Κω, Θανάση Χατζημάρκου, να μοιράζει στα υπόλοιπα σωματεία του νησιού, έγγραφα της ένωσης.