Χορός δισεκατομμυρίων ευρώ γύρω από την «Ψηφιακή Σύγκλιση»

Να «πατήσει γκάζι» σε θέματα ψηφιακής και τεχνολογικής αιχμής επιχειρεί η κυβέρνηση με όχημα την «Ψηφιακή Σύγκλιση». Στόχος του οικονομικού επιτελείου να ανταποκριθεί στη δέσμευση που έχει αναλάβει, εντός των προσεχών δώδεκα μηνών να έχουν ολοκληρωθεί οι εντάξεις σε όλα τα έργα στο πλαίσιο της «Ψηφιακής Σύγκλισης», συνολικού προϋπολογισμού 2 δις. ευρώ.
Προχθές, η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε νέα πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», η οποία αφορά τον Στόχο 1.3 και ειδικότερα την «Ενίσχυση της συμβολής του κλάδου των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην ελληνική οικονομία». Η πρόσκληση, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε συλλογικούς φορείς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με μέλη ή και μετόχους επιχειρήσεις, επαγγελματίες και επιστήμονες του κλάδου ΤΠΕ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες, που ενισχύουν τη συμβολή του κλάδου νέων τεχνολογιών στην ελληνική οικονομία.
Ενδεικτικά, οι προτάσεις μπορούν να αφορούν την ανάπτυξη ψηφιακών μηχανισμών εθνικής ή περιφερειακής εμβέλειας για τη συντονισμένη προώθηση και προβολή των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου ΤΠΕ στις αγορές εξωτερικού. Επίσης, τη δημιουργία ψηφιακών υπηρεσιών διασύνδεσης που ενισχύουν τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την πρόσβαση σε θέσεις εργασίας στον κλάδο νέων τεχνολογιών, αλλά και τη δημιουργία ψηφιακών υπηρεσιών συλλογής (στατιστικών) στοιχείων χρήσιμων για την τροφοδότηση του κλάδου ΤΠΕ. Τα έργα μπορούν να περιλαμβάνουν δράσεις διεθνούς δικτύωσης με ψηφιακά μέσα και ηλεκτρονικά εργαλεία διασύνδεσης ελληνικών επιχειρήσεων με αγορές του εξωτερικού (International Business Matching Tools). Οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να υποβάλουν προτάσεις από την Τρίτη 16 Ιουνίου 2009 και μέχρι να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης (σ.σ. δεν αφορά πράξεις κρατικών ενισχύσεων προς επιχειρήσεις).

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ
Εντός των αμέσως επομένων μηνών το υπουργείο Οικονομίας έχει προαναγγείλει την προκήρυξη νέων προγραμμάτων για την ενίσχυση τουριστικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Η πρώτη Δράση απευθύνεται σε 9.000 ξενοδοχεία και περίπου 20.000 καταλύματα, προβλέπεται να «τρέξει» από τον Ιούνιο και είναι ενδεικτικού προϋπολογισμού (δημόσια δαπάνη) 80 εκατ. ευρώ (αναλόγως της ζήτησης), δηλαδή επιδότηση επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους έως 130 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων για τη δημιουργία πολυγλωσσικών δικτυακών τόπων προβολής με ηλεκτρονικές κρατήσεις (συμπεριλαμβανομένων πληρωμών) με ταυτόχρονη ανάπτυξη διαδραστικού περιεχομένου προβολής της ευρύτερης περιοχής σε γεωγραφικές πλατφόρμες, δημιουργία χώρων WiFi.
Επόμενη πρόσκληση, που θα βγει «στον αέρα», αφορά την επιδότηση ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων για τη βελτίωση της προβολής και της προώθησης των προϊόντων τους, μέσω της αξιοποίησης των τεχνολογιών πληροφορικής και ηλεκτρονικών επικοινωνιών, όπως και μέσα από πολυγλωσσικές πλατφόρμες. Δικαιούχοι είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις, των οποίων ο κύκλος εργασιών σε ποσοστό τουλάχιστον 20% προέρχεται από εξαγωγές. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου (δημόσια δαπάνη) είναι 30 εκατ. ευρώ (αναλόγως της ζήτησης), ήτοι προβλέπεται η επιδότηση επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους έως 60 εκατ. ευρώ.
ΨΗΦΙΑΚΑ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Τον Οκτώβριο αναμένεται να «τρέξει» πρόσκληση που θα αφορά τη χρηματοδότηση της δημιουργίας ψηφιακών καταστημάτων, με πλήρως ηλεκτρονικές συναλλαγές και δημιουργία ενιαίων ηλεκτρονικών χώρων παρουσίασης και προβολής τους με τη μορφή «εικονικών» ηλεκτρονικών πολυκαταστημάτων. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός είναι 60 εκατ. ευρώ (αναλόγως της ζήτησης), δηλαδή προβλέπεται η επιδότηση επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους έως 120 εκατ. ευρώ. Επίσης όπως προκύπτει από τις εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομίας, άλλη πρόσκληση αφορά την ψηφιακή επιχειρηματικότητα, έργο με ενδεικτικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ (αναλόγως της ζήτησης), δηλαδή επιδότηση επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους έως 100 εκατ. ευρώ. Το μέτρο θα αφορά τη χρηματοδότηση της έναρξης νέων επιχειρήσεων που βασίζονται σε επιχειρηματικά μοντέλα που αξιοποιούν δυναμικά τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.