«Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αποδείξει ότι διαθέτει «ευήκοον ους», στα αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι δυσκολίες που προέκυψαν από την εφαρμογή του Καλλικράτη, ιδιαίτερα στα νησιά ώστε στις δημοτικές εκλογές να πάμε με όσο το δυνατόν λιγότερα λειτουργικά προβλήματα των Δήμων».
Την άποψη αυτή εκφράζει, σε συνέντευξή της στη «δ», η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου με αφορμή και τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σε ερώτηση σχετικά με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο η κ. Καλογήρου δηλώνει πως θα πρέπει να τηρηθεί στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο.
«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Ούτε έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο. Προσφάτως η Κυβέρνηση δια του Υπουργού Εσωτερικών διαβεβαίωσε τη Βουλή ότι οι αλλαγές στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας και εφόσον προκριθούν από την Κυβέρνηση θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση. Ας περιμένουμε ως τότε», δηλώνει η κ. Καλογήρου. Κάνοντας μια αποτίμηση της πρόσφατης επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου στη Ρόδο, η κ. Καλογήρου υπογραμμίζει :
«Η επίσκεψη δείχνει ότι το Κράτος ενδιαφέρεται και φροντίζει για τις ευαίσθητες περιοχές της Πατρίδας μας. Πιστεύω ότι ήταν εξαιρετικά σημαντική. Αφενός στα θέματα λειτουργίας του Δήμου, όπως ετέθησαν και συζητήθηκαν με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος συζήτησε με εκπροσώπους του Δήμου, των φορέων αλλά και των εργαζομένων. Αφετέρου στις αποφάσεις που ελήφθησαν για την κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ και του νέου υποσταθμού».
Η συνέντευξη της κ. Χριστιάνας Καλογήρου, αναλυτικά:
• Πώς αποτιμάτε την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στη Ρόδο την 1η Οκτωβρίου με συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη και του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Α. Παπαγεωργίου σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα η οποία αγωνίζεται να βγει από την ύφεση;
Κατ’ αρχήν εκτιμώ, ότι είναι πολύ σημαντικό τα κυβερνητικά κλιμάκια να επισκέπτονται τα νησιά μας και τη Ρόδο ιδιαίτερα, η οποία πέρασε ένα δύσκολο καλοκαίρι, λόγω των πυρκαγιών, ώστε να γίνεται ουσιαστική συζήτηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αυτό δείχνει ότι το Κράτος ενδιαφέρεται και φροντίζει για τις ευαίσθητες περιοχές της Πατρίδας μας. Συγκεκριμένα, για την επίσκεψη της 1ης Οκτωβρίου, πιστεύω ότι ήταν εξαιρετικά σημαντική. Αφενός στα θέματα λειτουργίας του Δήμου, όπως ετέθησαν και συζητήθηκαν με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος συζήτησε με εκπροσώπους του Δήμου, των φορέων αλλά και των εργαζομένων. Αφετέρου στις αποφάσεις που ελήφθησαν για την κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ και του νέου υποσταθμού. Εξάλλου η παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Α. Παπαγεωργίου και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, δείχνει την αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα η Κυβέρνηση.
• Μετά το συμβάν που βύθισε στο σκοτάδι τη Σαντορίνη, τι εκτιμάτε πώς θα πρέπει να γίνει για να έχουν τα νησιά επάρκεια σε ενέργεια;
Οι λύσεις ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος, τις ανάγκες και τις δυνατότητες του κάθε νησιού. Σε κάποια νησιά έχουμε μια καλή υποδομή που χρειάζεται συντήρηση και εκσυγχρονισμό, σε άλλα υπάρχουν περισσότερες ελλείψεις. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την αύξηση των απαιτήσεων τους καλοκαιρινούς μήνες το θέμα γίνεται πιο σύνθετο. ¶λλωστε μπορείς να έχεις εφεδρείες για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και να σου συμβεί ένα ατύχημα, μια πυρκαγιά, όπως έγινε στη Σαντορίνη και να ανατραπούν όλα. Είναι σύνθετο το θέμα, αλλά γνωρίζετε, βεβαίως, ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πρόκειται να υποστηρίξει μέσα από την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, την υποθαλάσσια σύνδεση (καλωδίωση) των νησιών με τον ηπειρωτικό κορμό. Και βεβαίως η παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ που ήδη προωθείται στα νησιά μας, συντελεί στην εξασφάλιση ηλεκτρικής επάρκειας.
• Αισιοδοξείτε για το ζήτημα της διασύνδεσης της Δωδεκανήσου με την ηπειρωτική χώρα καθώς φαίνεται πως έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα με έμφαση στις Κυκλάδες και την Κρήτη;
Είμαι αισιόδοξη και πιστεύω ότι στο «χάρτη» της διασύνδεσης έχουν μπει τα Δωδεκάνησα, έστω και αν ακόμα βρισκόμαστε σε προκαταρκτικό στάδιο. Προηγούνται οι Κυκλάδες και η Κρήτη όπου προετοιμάζονται οι μελέτες, ενώ για τη Ρόδο και την Κάρπαθο που ακολουθούν απαιτείται η έγκριση για την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Νομίζω ότι έστω κι αν είναι πλάνο της επόμενης πενταετίας, είναι ρεαλιστικό και απαραίτητο.
• Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. θεωρείτε πως πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τη διαίρεση μεγάλων νησιωτικών δήμων;
Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αποδείξει ότι διαθέτει «ευήκοον ους», στα αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι δυσκολίες που προέκυψαν από την εφαρμογή του Καλλικράτη, ιδιαίτερα στα νησιά ώστε στις δημοτικές εκλογές να πάμε με όσο το δυνατόν λιγότερα λειτουργικά προβλήματα των Δήμων. Ήδη γίνεται συζήτηση για το θέμα αυτό με τις τοπικές κοινωνίες, που άλλωστε έχουν και τον πρώτο λόγο.
• Είναι κατά την άποψή σας στη σωστή κατεύθυνση οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο;
Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Ούτε έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο. Προσφάτως η Κυβέρνηση δια του Υπουργού Εσωτερικών διαβεβαίωσε τη Βουλή ότι οι αλλαγές στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας και εφόσον προκριθούν από την Κυβέρνηση θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση. Ας περιμένουμε ως τότε.
• Θεωρείτε πως θα πρέπει οι εθνικές εκλογές να γίνουν νωρίτερα, ενδεχομένως μαζί με τις εκλογές της ΤΑ και τις ευρωεκλογές;
Οι εθνικές εκλογές, σύμφωνα με το Σύνταγμα, αν δεν υπάρξει άλλος λόγος, θα γίνουν στο τέλος του προβλεπόμενου χρόνου.
• Με αφορμή τη συνεδρίαση της 5ης Επιτροπής Παρακολούθησης στην Κρήτη ποια συμπεράσματα προκύπτουν για τη διαχείριση των κονδυλίων της τρέχουσας περιόδου; Υπάρχουν έργα που κινδυνεύουν να μην υλοποιηθούν και μαζί τους να χαθούν και πόροι;
Επεσήμανα στη Συνεδρίαση την ανάγκη να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο, από την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, για το χρόνο που απομένει και ζήτησα εγρήγορση και επιτάχυνση ώστε να ξεπεραστούν οι αδυναμίες που η «γλώσσα των αριθμών» αποκαλύπτει πως υπάρχουν. Απαιτείται μεγαλύτερη ρεαλιστικότητα και είναι βέβαιο ότι οι υπερεντάξεις δημιούργησαν αυξημένες προσδοκίες που δεν είναι δυνατόν να εκπληρωθούν σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου είναι στο πλευρό των 43 Δήμων και των 2 Περιφερειών για να επιτύχουμε ακόμη και την ύστατη στιγμή το καλύτερο αποτέλεσμα για τους νησιώτες μας.
• Αισιοδοξείτε πως θα εισρεύσουν περισσότεροι πόροι στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, τη νέα προγραμματική περίοδο και πώς θα πρέπει να χειριστούν το θέμα οι φορείς της ΤΑ;
Το νέο ΕΣΠΑ είναι μικρότερο από πλευράς πόρων, όμως στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που πραγματικά αποτελεί για τα νησιά μας κρίσιμο μέγεθος. Συμβάλλει στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η αποτελεσματικότητα και η ωφελιμότητα ενός χρηματοδοτικού προγράμματος για τις τοπικές κοινωνίες, δεν μετριέται μόνο όσον αφορά το οικονομικό μέγεθος των διατιθέμενων πόρων, αλλά μετριέται και ως ανταποδοτικότητα των δράσεων σε επίπεδο κοινωνικό και ευρύτερο αναπτυξιακό. Με “έξυπνες” δράσεις είναι δυνατό με λιγότερους πόρους να έχεις σημαντικά οφέλη. Όλα είναι θέμα ανθρώπων. Γι’ αυτό περισσότερο παρά ποτέ χρειαζόμαστε λύσεις ρεαλιστικές που θα υλοποιηθούν από πρόσωπα που “ξέρουν” και “μπορούν” !
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/chr-kalogirou-prepi-na-lifthoun-ipopsi-i-diskolies-pou-proekipsan-apo-tin-efarmogi-tou-kallikrati/