Ο καλύτερος συντονισμός όλων των τοπικών φορέων για την αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων, που ενδέχεται να πλήξουν και στο μέλλον το νησί, ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο.
Κρίθηκε απαραίτητο, εκτός από την επικαιροποίηση των μελετών που θα οδηγήσουν στην δημοπράτηση των απαραίτητων έργων για την προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα, να δημιουργηθεί ένα χάρτης κινδύνου που θα περιλαμβάνει όλες τις περιοχές που μπορεί να πληγούν και να τοποθετηθούν δύο νέα μηχανήματα έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του υποδιοικητή της Πυροσβεστικής κ. Γ. Τσιτσικά που τόλμησε να αναφέρει πως ο θάνατος τεσσάρων ανθρώπων δείχνει πως κάτι δεν έγινε σωστά σε επίπεδο προετοιμασίας για την προστασία το νησιού από πλημμυρικά φαινόμενα. Η τοποθέτηση του προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αντιπεριφερειάρχη κ. Φώτη Χατζηδιάκου που έφυγε από την αίθουσα, για να λάβει μέρος σε άλλη σύσκεψη, φανερά οργισμένος.
Συμμετείχαν ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Καρατζιάς, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Τσαμπίκος Τσακίρης, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Ηλίας Ζωγραφίδης, ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής κ. Γ. Τσιτσικάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Βλαχάκης, η αερολιμενάρχης κ. Κριτσινέλια Ξανθή, ο προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Ηλίας Αργύρης ο προϊστάμενος της Διευθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Α. Κολιάδης, εκπρόσωποι της 95 ΑΔΤΕ και των εθελοντικών οργανώσεων του νησιού.
Στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς αναφέρθηκε στην
κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή μας στις 22 Νοεμβρίου αλλά και στις κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν προχθές και χθες και έγιναν η αιτία να βουλιάξει το πλοίο «Nour M» που ήταν δεμένο στο λιμάνι της Ακαντιάς. Ο δήμαρχος ανακοίνωσε μάλιστα πως χθες το απόγευμα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί και σύσκεψη υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου κ. Νίκου Ζωίδη.
«Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την απομάκρυνση του πλοίου που έχει βουλιάξει σε ζωτικό σημείο του λιμανιού. Προκλήθηκαν και ζημιές στον προβλήτα. Τέτοιες καιρικές συνθήκες είχαμε να ζήσουμε από το 1992», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς.
Αναφερόμενος στα πλημμυρικά φαινόμενα, που έπληξαν τη Ρόδο στις 22 Δεκεμβρίου, ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε:
«Η αντιμετώπιση των πλημμυρών και των πυρκαγιών γίνεται βάσει νόμων και εγκυκλίων, που καθορίζονται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και στέλνονται σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Φέτος από τα μέσα Σεπτεμβρίου είχε σταλεί στη Ρόδο το σχέδιο αντιμετώπισης. Θα έπρεπε ίσως να συνεδριάσει το Συντονιστικό Τοπικό Όργανό από τον Οκτώβριο. Όμως μέχρι τότε είναι σε εξέλιξη η τουριστική σεζόν και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε… φωτιές», τόνισε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως ήταν σπάνιο το φαινόμενο που έπληξε τη Ρόδο στις 22 Νοεμβρίου.
«Ήταν σπάνιο και το ύψος της βροχόπτωσης που είχαμε. Τα φαινόμενα αυτά θα κάνουν τακτικά την εμφάνιση τους. Θα πρέπει να αναφέρουμε πως ετοιμαστήκαμε πιο πολύ για να αντιμετωπίσουμε πλημμυρικά φαινόμενα στη Νότια Ρόδο. Είχαμε λάβει οδηγίες να μεριμνήσουμε για περιοχές που έχουν πληγεί από φωτιές το καλοκαίρι. Τα τραγικά φαινόμενα που έγιναν αιτία να χαθούν τέσσερις άνθρωποί, μας επηρέασαν πολύ. Οι ενέργειας μας εστιάστηκαν στην ανεύρεση των αγνοουμένων. Δεχθήκαμε και ενισχύσεις από δυνάμεις που ήρθαν από την Αθήνα με εντολή των αρμοδίων υπουργών», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως έχουν γίνει μέχρι τώρα 300 αυτοψίες σε σπίτια που πλημμύρισαν.
«Θα ζητήσουμε τις ανάλογες πιστώσεις για την αποκατάσταση των οικοσκευών. Για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στο σταθερό εξοπλισμό των οικιών θα γίνουν αυτοψίες από τις επιτροπές του υπουργείου Δημοσίων Έργων. Επίσης για πρώτη φορά δόθηκε με άμεσες διαδικασίες αποζημίωση της τάξεως των 586 ευρώ στους πληγέντες», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η κοινή υπουργική απόφαση προκειμένου να αποζημιωθούν και οι επιχειρηματίες για τις ζημιές που έχουν υποστεί. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στα έγγραφα που έχουν σταλεί στα αρμόδια υπουργεία για να ενισχυθεί με πιστώσεις ο Δήμος Ρόδου και να προχωρήσει στην κατασκευή των απαραίτητων έργων.
«Θα πρέπει να εξασφαλιστούν πιστώσεις για να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα στην Ιαλυσό, στον Αρχάγγελο και σε άλλες περιοχές του νησιού μας. Υπάρχουν ήδη και κάποιες μελέτες που δίνουν οδηγίες για το τι θα πρέπει να γίνει. Μια από αυτές αφορά τον ποταμό της Ιαλυσού. Το δημοτικό συμβούλιο έχει αποφασίσει να δοθεί προτεραιότητα στα έργα αυτά. Θα πρέπει να δημιουργηθεί και σχέδιο για την απομάκρυνση των πολιτών σε περίπτωση κινδύνου», δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου και πρόσθεσε πως έχει δοθεί περιθώριο τριάντα ημερών προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις αποζημίωσης όσοι πολίτες δεν πρόλαβαν. Γίνονται προσπάθειες, όπως τόνισε ο κ. Κουσουρνάς, να αποζημιωθούν και οι κάτοχοι των αυτοκινήτων που υπέστησαν ζημιές.
«Αυτή τη φορά δράσαμε πιο γρήγορα γιατί είχαμε την εμπειρία του 2011. Η διαφορά αυτή τη φορά είναι πως είχαμε θύματα γεγονός που μας θλίβει. Κάποια πράγματα όμως θα πρέπει να γίνονται πιο γρήγορα. Θα πρέπει να γίνουν καθαρισμοί ρεμάτων και ποταμών και περιοχών, όπως το Χαράκι, προκειμένου να μην υπάρχει κίνδυνος. Από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις που δημιουργήθηκαν», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς.
Στις ενέργειες που έγιναν για την αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στο νησί από τη θεομηνία που έπληξε τη Ρόδο στις 22 Νοεμβρίου αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Από τις 20 Νοεμβρίου είχε εκδοθεί το ειδικό προειδοποιητικό σήμα από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σε αυτό αναφέρονταν πως η καταιγίδα θα υποχωρούσε σταδιακά στη διάρκεια της ημέρας.
«Όλοι οι φορείς ξέρουν πως τέτοια σήματα έχουμε τέσσερις πέντε φορές την εβδομάδα. Δεν μπορεί να συνεδριάζει όμως κάθε φορά για αυτά το συντονιστικό όργανο. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Είχαμε θλιβερά γεγονότα με το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων. Εκφράζουμε για μια φορά ακόμη τη λύπη μας. Στην μέχρι τώρα πορεία μου στα κοινά αυτό ήταν το πιο θλιβερό και δυσάρεστο γεγονός που έχω ζήσει», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως θα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στις περιοχές το νησιού που έχουν πρόβλημα.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας κ. Ηλίας Αργύρης και αναφέρθηκε στα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Ρόδο.
«Κινητοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός άμεσα. Δεν περιμέναμε τόσο ραγδαία καταστροφή. Το γραφείο Πολιτικής Προστασίας θα προχωρήσει τις διαδικασίες για να συνταχθεί ο χάρτης κινδύνου που θα περιλαμβάνει όλες τις περιοχές που μπορούν να εμφανιστούν πλημμυρικά φαινόμενα. Καλό θα είναι να αποκτηθούν και δύο μηχανήματα δηλαδή δύο μετεωρολογικοί σταθμοί που θα κάνουν καλύτερη πρόβλεψη για ακραία καιρικά φαινόμενα», δήλωσε ο κ. Ηλίας Αργύρης.
Την δημιουργία επιχειρησιακού κέντρου στη Ρόδο για την ταχύτερη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών πρότεινε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών κ. Γ. Βασιλειάδης. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής κ. Γ. Τσιτσικάς.
«Εκτιμώ πως για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο και να έχουμε τέσσερα θύματα κάτι δεν κάναμε καλά. Τα επικίνδυνα σημεία το νησιού είναι ορισμένα. Φροντίσαμε να κλείσουμε τους δρόμους; Μάθαμε και για την περίφημη ιρλανδική διάβαση που περνάει μέσα από το ποτάμι της Κρεμαστής. Σε αυτή την περίπτωση και όταν βρέχει σταματά η κίνηση; Επαναλαμβάνω κάτι δεν κάναμε σωστά. Πρέπει να γίνεται εντοπισμός των επικίνδυνων σημείων, να ενημερωθεί ο κόσμος και να ενεργοποιηθούν οι φορείς. Εκτιμώ πως δεν πήγαν καλά όλα», δήλωσε ο κ. Τσιτσικάς που αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υπήρξαν και στα προβλήματα που εντοπίστηκαν στον ποταμό της Κρεμαστής.
«Υπάρχουν ελλείψεις και πρέπει να διορθωθούν. Θα μου αναφέρετε πως έχει την ευθύνη πολιτικής προστασίας η Περιφέρεια;», τόνισε ο κ. Τσιτσικάς και προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του κ. Φώτη Χατζηδιάκου.
«Δεν ήταν ένα το επικίνδυνο σημείο αλλά 145 σε όλο το νησί. Δεν έχετε να κάνετε με πρωτάρη όλοι σας. Δεν θα επεκταθώ παραπάνω. Δεν είναι η ώρα να εντοπιστούν τα λάθη», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Για τις ενέργειες της ΕΛΑΣ και τον πανικό που εξέφραζαν οι πολίτες που καλούσαν πανικόβλητοι την ώρα της θεομηνίας την αστυνομία μίλησε ο αστυνομικός διευθυντής κ. Α Βλαχάκης.
«Είχαμε έξι περιπολικά σε αντίστοιχες περιοχές. Την ημέρα εκείνη προκλήθηκε πανικός στον κόσμο. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε», τόνισε ο κ. Βλαχάκης.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/chriazete-kaliteros-sintonismos-gia-tin-antimetopisi-fisikon-fenomenon/