Χρηματική αποζημίωση από την Περιφέρεια σε δικηγόρο

Χρηματική αποζημίωση συνολικού ύψους 67.410,68 ευρώ, νομιμότοκα από την επίδοση της αγωγής το 2010, εντέλλεται να καταβάλει σε δικηγόρο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μετά την έκδοση της υπ΄αρίθμ. 97/2013 απόφασης του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου, που έκρινε ότι παρότι απασχολείτο με εντολή πάγιας αντιμισθίας και με καθήκοντα νομικού συμβούλου, δεν αμειβόταν ορθώς.
Στις 17.12.1999, με την υπ’ αριθμ. ΔΔΟΥ 90381/17.12.1999 απόφαση του Νομάρχη Δωδεκανήσου, προσελήφθη η δικηγόρος, από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου και ήδη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με σχέση έμμισθης εντολής ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, για την κάλυψη οργανικής θέσης, παρέχοντας έκτοτε τις υπηρεσίες της ως νομική σύμβουλος, εντασσόμενη μισθολογικά αρχικά στο 8° κλιμάκιο ως δικηγόρος παρ’ Εφέταις, ενώ από 20.10.2005, με την υπ’αριθμ. ΔΔΟΥ Οικ 11385/2005 απόφαση του Αντινομάρχη Δωδεκανήσου, της χορηγήθηκε το 1° ΜΚ ως δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.

Με την καθιέρωση νέου μισθολογίου για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, το 2003 ο νομοθέτης θέλησε να αντιμετωπίσει την μέχρι τότε διαμορφωμένη πολύπλοκη μισθολογική κατάσταση, που αφορούσε τους παραπάνω εργαζομένους.
Στη συνέχεια, εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία η καθιέρωση της ενιαίας παραπάνω μισθολογικής αντιμετώπισης επεκτάθηκε και στους δικηγόρους που υπηρετούν με σχέση πάγιας περιοδικής έμμισθης εντολής στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ, οι οποίοι αποτελούν προσωπικό, που δεν εμπίπτει μεν ευθέως στις διατάξεις του παραπάνω νόμου, αλλά έχει βαθμολογική και μισθολογική αντιστοιχία με τους μονίμους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.
Στη συνέχεια, δημοσιεύθηκε ο Ν. 3274/2004, σύμφωνα με τις διατάξεις του οποίου η πάγια αντιμισθία των δικηγόρων των ΟΤΑ α βαθμού προσαυξήθηκε και χορηγήθηκε το επίδομα ειδικής απασχόλησης των 84 ευρώ μηνιαίως.
Οι δικηγόροι, όμως, που προσλαμβάνονται από τους ΟΤΑ β’ βαθμού έχουν κατά κανόνα τα ίδια ουσιαστικά προσόντα διορισμού και εκτελούν τα ίδια κατά περιεχόμενο καθήκοντα, παρέχουν δε τις ίδιες ή συναφείς υπηρεσίες. Η διαφορετική μισθολογική αντιμετώπιση των δικηγόρων των ΟΤΑ α’ βαθμού σε σχέση με τους δικηγόρους των ΟΤΑ β’ βαθμού, που τελούν σε σχέση πάγιας αντιμισθίας, δεν προκύπτει ότι τελεί σε συνάφεια με ορισμένες ιδιαίτερες συνθήκες ως προς την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ούτε προέκυψε ότι επιβάλλεται από λόγους γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος.
Η εργασία της ενάγουσας κρίθηκε από το δικαστήριο εξίσου επιφορτισμένη με εκείνη που παρέχουν οι συνάδελφοι της δικηγόροι των δήμων, αφού στις αρμοδιότητες της εντάσσονται οι Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Βιομηχανίας, Βιοτεχνίας, Ορυκτού Πλούτου και Ενέργειας, Εμπορίου, Υγείας – Πρόνοιας, το τμήμα Αλιείας, το τμήμα Ανάπτυξης Φυσικών Πόρων, ο Νομαρχιακός Αθλητικός Οργανισμός Δωδεκανήσου, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «ΓΑΛΗΝΟΣ», το Νομαρχιακό Φυτώριο Δωδεκανήσου Α.Ε., η Δ/νση Κτηνιατρικής και η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας της ΝΑ Δωδεκανήσου και της χορήγησης αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων, κυλικείων και αδειών πώλησης καπνοβιομηχανιών προϊόντων της Δ/νσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών.
Περαιτέρω, αποδείχθηκε ότι στην τοπική αρμοδιότητα της Ν.Α. Δωδεκανήσου ανήκουν 25 Δήμοι και 2 Κοινότητες με συνολικό πληθυσμό που, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία απογραφής του έτους 2001, υπερβαίνει τους 190.071 κατοίκους, ήτοι υπερβαίνει το όριο των 100.000 κατοίκων που θέτει ο νόμος ως κριτήριο για την προσαύξηση του 30%.
Έτσι, η ενάγουσα, ως δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας του εναγομένου, έχει την ίδια τουλάχιστον ποσοτική απόδοση με συνάδελφο της στην αντίστοιχη υπηρεσία ΟΤΑ α’ βαθμού.
Το δικαστήριο έτσι υπολόγισε ότι πρέπει να της καταβληθούν αναδρομικά μισθοί, επιδόματα και αποζημιώσεις συνολικού ύψους 67.410,68 ευρώ.