Μια σημαντική ευκαιρία χρηματοδότησης στους τομείς της μεταποίησης και της εμπορίας γεωργικών προϊόντων αποτελεί η νέα προκήρυξη του Μέτρου 123Α «Μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων» που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
ΒΑΣΙΚΟΣ στόχος της δράσης, είναι η διευκόλυνση, η βελτίωση και ο εξορθολογισμός της μεταποίησης και εμπορίας των πρωτογενών γεωργικών προϊόντων, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων αυτών. Η υποβολή των αιτήσεων θα αρχίσει από τις 30 Δεκεμβρίου 2013 και θα ολοκληρωθεί με την εξάντληση του προβλεπόμενης δημόσιας δαπάνης, η οποία ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Ο επιλέξιμος προς χρηματοδότηση προϋπολογισμός του κάθε επενδυτικού σχεδίου μπορεί να κυμαίνεται από τα 100.000 ευρώ έως και τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος της επιδότησης μπορεί να ανέλθει έως και το 65%. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα, έχουν Ατομικές Επιχειρήσεις και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε., προσωπικές εταιρείες του εμπορικού νόμου, Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις κάθε βαθμίδας, Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Δημοτικές Επιχειρήσεις). Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 750 υπαλλήλους και έχουν κύκλο εργασιών, μεγαλύτερο των 200 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο της δράσης, όπως προαναφέρθηκε, ενισχύονται έργα προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 100.000 ευρώ έως 10.000.000 ευρώ για τον τομέα της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων και συγκεκριμένα ενισχύονται, υπό προϋποθέσεις, τα επενδυτικά σχέδια ίδρυσης, εκσυγχρονισμού και επέκτασης μονάδων στους εξής τομείς:
• Κρέας (επενδύσεις σε σφαγειοτεχνική υποδομή, κυρίως εκσυγχρονισμούς και ιδρύσεις μικρών σφαγείων σε νησιωτικές περιοχές, μονάδες τεμαχισμού, τυποποίησης και παραγωγής κρεατοσκευασμάτων και μονάδες αδρανοποίησης παραπροϊόντων και υποπροϊόντων σφαγής (rendering).
• Γάλα (επενδύσεις σε τυροκομεία, μονάδες παραγωγής γιαούρτης και λοιπών ζυμούμενων προϊόντων γάλακτος, μονάδες αξιοποίησης παραπροϊόντων (τυρόγαλα), μονάδες επεξεργασίας γάλακτος).
• Αυγά – Πουλερικά (επενδύσεις σε μονάδες τυποποίησης και συσκευασίας αυγών, μονάδες για παραγωγή νέων προϊόντων με βάση τα αυγά, πτηνοσφαγεία, μονάδες τεμαχισμού, τυποποίησης και μεταποίησης κρέατος πουλερικών, κουνελιών).
• Μέλι (επενδύσεις σε μονάδες τυποποίησης, επεξεργασίας, μεταποίησης, συσκευασίας μελιού, μονάδες για παραγωγή σακχαρωδών προϊόντων με βάση το μέλι).
• Σηροτροφία και άλλα είδη (επενδύσεις σε μονάδες αναπήνισης κουκουλιών και μονάδες μεταποίησης σαλιγκαριών).
• Δημητριακά (επενδύσεις σε μονάδες αποφλοίωσης – επεξεργασίας και τυποποίησης ρυζιού, αποθηκευτικούς χώρους δημητριακών, ξηραντήρια δημητριακών).
• Ελαιούχα προϊόντα (επενδύσεις σε ελαιοτριβεία κυρίως για εκσυγχρονισμούς και συγχωνεύσεις, τυποποιητήρια, συσκευαστήρια ελαιολάδου).
• Οίνος (με επενδύσεις κυρίως για εκσυγχρονισμούς και συγχωνεύσεις οινοποιείων και ιδρύσεις μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις).
• Οπωροκηπευτικά (επενδύσεις κυρίως σε επίπεδο εμπορίας, μεταποίησης οπωροκηπευτικών καθώς επίσης και σε επίπεδο μονάδων επεξεργασίας, τυποποίησης βρώσιμων ελιών).
• Ανθη (επενδύσεις σε επίπεδο τυποποίησης και εμπορίας ανθέων).
• Ζωοτροφές (επενδύσεις κυρίως, μονάδων παραγωγής ζωοτροφών οικιακών ζώων, παραγωγής πλήρως τυποποιημένων μειγμάτων ζωοτροφών, αποθηκευτικών χώρων ζωοτροφών).
• Σπόροι και Πολλαπλασιαστικού υλικού (επενδύσεις σε μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού).
• Φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά (επενδύσεις σε μονάδες τυποποίησης και επεξεργασίας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών).
Ποσοστά ενίσχυσης
Το ποσοστά ενίσχυσης είναι ως εξής:
• Περιφέρειες στόχου σύγκλισης (Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Θεσσαλία, Ηπειρος, Ιόνια Νησιά, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Αττική): • 50% των επιλέξιμων δαπανών της επένδυσης για επενδύσεις ή τμήματα επενδύσεων μέχρι του ποσού των 1.500.000 ευρώ. • 45% των επιλέξιμων δαπανών για τα τμήματα των επενδύσεων από 1.500.000 ευρώ μέχρι 3.000.000 ευρώ. • 40% των επιλέξιμων δαπανών για τα τμήματα των επενδύσεων από 3.000.000 ευρώ μέχρι 6.000.000 ευρώ. • 35% των επιλέξιμων δαπανών για τα τμήματα των επενδύσεων άνω των 6.000.000 ευρώ.
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (εκτός στόχου σύγκλισης): • 40% των επιλέξιμων δαπανών της επένδυσης για επενδύσεις ή τμήματα επενδύσεων μέχρι του ποσού των 6.000.000 ευρώ. • 35% των επιλέξιμων δαπανών για τα τμήματα των επενδύσεων άνω των 6.000.000 ευρώ.
Ολα τα Νησιά Αιγαίου Πελάγους (εκτός Κρήτης και Ευβοίας): • 65% των επιλέξιμων δαπανών της επένδυσης για επενδύσεις ή τμήματα επενδύσεων μέχρι του ποσού των 1.500.000 ευρώ. – 60% των επιλέξιμων δαπανών για τα τμήματα των επενδύσεων από 1.500.000 ευρώ μέχρι 3.000.000 ευρώ. • 50% των επιλέξιμων δαπανών για τα τμήματα των επενδύσεων από 3.000.000 ευρώ μέχρι 6.000.000 ευρώ. • 35% των επιλέξιμων δαπανών για τα τμήματα των επενδύσεων από 6.000.000 ευρώ μέχρι 10.000.000 ευρώ.
Επιλέξιμες δαπάνες
Στις επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος, περιλαμβάνονται η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, η κατασκευή ή η βελτίωση ακινήτων, η προμήθεια και εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού συμπεριλαμβανομένου και του λογισμικού πληροφορικής και του εξοπλισμού των εργαστηρίων στο βαθμό που εξυπηρετεί τη λειτουργία της μονάδας οι εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού όχι ως μεμονωμένη δράση αλλά ως τμήμα της συνολικής επένδυσης, η αγορά καινούργιων οχημάτων-ισοθερμικών βυτίων, αναγκαίων για τη μεταφορά του γάλακτος προς το χώρο τυποποίησης-μεταποίησης, καθώς και την αγορά καινούργιων οχημάτων ψυγείων μόνο για τα νησιά του Αιγαίου. Περιλαμβάνονται επίσης, τα γενικά έξοδα, όπως αμοιβές μηχανικών και συμβούλων, δαπάνες για μελέτες σκοπιμότητας και σήματος του προϊόντος, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, έρευνα αγοράς και άδειες πέραν των παραπάνω δαπανών κ.ά.