Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την επίσκεψη στην Τουρκία, δηλώνει η Ντ.Μπακογιάννη

Σενάρια για αναβολή της επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα δημοσιοποιήθηκαν εξαιτίας των συνεχιζόμενων προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας.
Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο Mega, το πρωί της Πέμπτης, απάντησε ότι δεν υφίσταται θέμα αναβολής της επίσκεψης στην Τουρκία, καθώς δεν έχει οριστεί ημερομηνία.
Η κα Μπακογιάννη διευκρίνισε ότι έχει αποδεχθεί την πρόσκληση και εκκρεμεί ο ορισμός της ημερομηνίας για το ταξίδι στην Αγκυρα.
Πάντως, η υπουργός Εξωτερικών απέκλεισε να γίνει το ταξίδι μέσα στο καλοκαίρι, επικαλούμενη το βαρύ πρόγραμμά της, εξαιτίας της προεδρίας του ΟΑΣΕ, που έχει πολλά και σοβαρά ανοιχτά ζητήματα να αντιμετωπίσει.

Ενημέρωση του Προέδρου
Για τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα, τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ και τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο ενημέρωσε η υπουργός Εξωτερικών τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Κατά την έξοδό της από το Προεδρικό Μέγαρο, η υπουργος ρωτήθηκε για την πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία η τουρκική πλευρά αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.
«Είναι γνωστό ότι συζητάμε για το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και είναι επίσης γνωστό ότι η βάση της οποιασδήποτε συζήτησης είναι το διεθνές δίκαιο και οι συμφωνίες, που έχουν υπογραφεί. Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι το πιο σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσει η Αγκυρα ότι έχει υποχρέωσεις, που πρέπει να τιμήσει» απάντησε.

Διαφωνία για το ταξίδι
Μπακογιάννη στην Αγκυρα εκφράζει ο Γ.Παπανδρέου
«Η κυβέρνηση έχει κρίση στρατηγικής στα εθνικά θέματα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις με την Τουρκία.
Ο ίδιος εξέφρασε αντιρρήσεις για την επίσκεψη Μπακογιάννη στην Τουρκία, λέγοντας ότι δεν έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία.
«Όταν πηγαίνεις ιδιαίτερα στην Αγκυρα, πρέπει να ξέρεις πού θέλεις να πας. Αλλά η κυβέρνηση δεν ξέρει πού να πάει. Αντίθετα, οι Τούρκοι ξέρουν πού θέλουν να πάνε» είπε.
Αναφερόμενος στην αντίδραση της ελληνικής πλευράς επί των δηλώσεων Νταβούτογλου, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «αυτή αποκάλυψε πόσο απουσιάζει μια συνεκτική, συνεπής και αποτελεσματική πολιτική σε σχέση με την Τουρκία».
Ως παράδειγμα αυτής της αντιφατικότητας, επικαλέστηκε την «εγκατάλειψη» από την κυβέρνηση της παραπομπής του θέματος της υφαλοκρηπίδας στην Χάγη, όπως αναφερόταν στη συμφωνία του Ελσίνκι του 1999, διότι όπως ειπώθηκε από πλευράς κυβέρνησης, η Χάγη δεν είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε, επίσης, ότι το 1999 υπήρξε οδικός χάρτης για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε περίπτωση που δεν μπορούσε το θέμα αυτό να επιλυθεί από τις δύο χώρες.
«Στη Χάγη θα φθάνανε μέσα από την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, που ήταν η πιο σωστή διαδικασία, καθώς θα διασφάλιζε τα συμφέροντα της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, η λύση θα δινόταν χωρίς πιέσεις και παζάρια για ανόμοια πράγματα και η διαδικασία θα ήταν απολύτως ειρηνική» υπογράμμισε.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι «όσο δεν υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο, θα μπούμε σε άλλες λογικές, όπου οι εταίροι στην ΕΕ θα λένε να δώσουμε κάτι στην Τουρκία, αλλά αυτό το κάτι θα προέρχεται από τα δικά μας θέματα, τα δικά μας συμφέροντα και δικαιώματα. Παράλληλα, η Τουρκία, αν δεν κάνουμε κάτι, θα προσθέτει ζητήματα και θα θέτει και άλλες διεκδικήσεις για να παζαρεύει την αφαίρεσή τους από τον κατάλογο.»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως για το Κίνημα και για την Ελλάδα, το θέμα με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης «είναι ένα θέμα αποκλειστικά ελληνικό και δεν το συζητάμε με κανέναν».
Σε σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο τόνισε ότι «μπορεί να αφορά την Ελλάδα η τύχη του, δεν πρόκειται όμως για ένα διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά για μία υποχρέωση της Τουρκίας απέναντι στην ΕΕ».
Σε ερώτηση αν υπάρχει δυνατότητα βέτο από την πλευρά της Ελλάδας, τον Δεκέμβριο, όταν θα αξιολογηθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι «είναι λάθος της κυβέρνησης, που είπε και πάλι ότι δεν θα προβάλει αντιρρήσεις τον Δεκέμβριο».
Ανέφερε ότι το βέτο που είχε βάλει το ΠΑΣΟΚ επί γερμανικής προεδρίας, το πρώτο εξάμηνο του 1999, είχε ως αποτέλεσμα, επί φινλανδικής προεδρίας το δεύτερο εξάμηνο, να διαμορφωθεί μια νέα στρατηγική από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «αν οι εκλογές στην Ελλάδα τον Ιούνιο ήταν διπλές, στο εξάμηνο που μεσολαβεί μέχρι τον Δεκέμβριο, θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια άλλη πολιτική και να μπουν νέες προϋποθέσεις για την Τουρκία».
Είπε, όμως, ότι «αν τεθεί βέτο από την Ελλάδα, χωρίς η χώρα μας να έχει κάνει τίποτα για την δική της προετοιμασία και για την προετοιμασία των εταίρων, τότε οι εταίροι θα ρίξουν την ευθύνη στην Ελλάδα και την Κύπρο και αυτό θα γίνει, λόγω της απραξίας που δείχνει η σημερινή κυβέρνηση».
Nωρίτερα και ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ανδρέας Λοβέρδος, είχε ασκήσει κριτική στην Ντόρα Μπακογιάννη για τον τρόπο χειρισμού των ελληνοτουρκικών.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Flash, o κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στη συνεργασία του νυν υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας με τον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, τονίζοντας:
«Δείχνουν ότι η χώρα αυτή έχει μία τακτική, απέναντι στην Ελλάδα που δεν έχει καμία τακτική».
Σχολιάζοντας τη δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι από τις θέσεις της Αγκυρας αφήνεται να εννοηθεί ότι υπάρχει μια συμφωνία για το Αιγαίο ως προς ορισμένα θέματα με την Αθήνα.
«Αυτή τη συμφωνία την αγνοούμε. Δεν ξέρω αν ήταν φραστικό σχήμα ή αν ήταν μια αλήθεια οι δηλώσεις αυτές, για αυτό ρωτήσαμε το ΥΠΕΞ αν υπάρχει συμφωνία και ποια είναι τα θέματα. Και σπεύδω να ξεκαθαρίσω ότι δεν επρόκειτο για αναφορά που σχετίζεται με τις συνεχιζόμενες διερευνητικές επαφές».
Ο κ. Λοβέρδος τάχθηκε υπέρ της ανάγκης διαλόγου με την Τουρκία, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι συναντήσεις αυτές πρέπει να γίνονται για να υπηρετηθεί μια συγκεκριμένη πολιτική στόχευση και η εποχή που επιλέγεται και η συχνότητα που επιλέγεται πρέπει να είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης.
Μάλιστα ο ίδιος επικαλέστηκε δημοσιεύματα του Τύπου ότι το ταξίδι της υπουργού στην Αγκυρα είχε προσδιοριστεί για το διάστημα 18-19 Αυγούστου: «Σήμερα, λοιπόν, προκειμένου με μια μικροκομματική λογική να φανεί πως ελέγχει τα πράγματα και πως γνωρίζει τι ακριβώς κάνει, εμφανίστηκε στην τηλεόραση του Mega και υποστήριξε ότι ουδέποτε προσδιόρισε ημερομηνία συνάντησης με τον κ. Νταβούτογλου και τα τοιαύτα. Είναι προφανής η προσπάθειά της να βρει προσχήματα, όμως ο κόσμος και άκουσε και έμαθε και ξέρει τα ‘μπρος-πίσω’ της υπουργού.»
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η σαφέστατη αλλαγή στάσης της Τουρκίας σε σειρά ζητημάτων, όπως η μετανάστευση, η μη εφαρμογή του θερινού μορατόριουμ στο Αιγαίο, θα έπρεπε να οδηγήσει και την Ελλάδα σε προσαρμογή της τακτική της.